Mógłbym spróbować na forum historyków, ale nie chcę się tam rejestrować w celu zadania tylko jednego pytania, najpierw spróbuję tutaj, bo pewnie nie brakuje u was pasjonatów historii.
Szukam informacji, jakichkolwiek na temat walk (a może ich braku?) podczas I wojny światowej w paśmie Gorganów w Karpatach Wschodnich. Na stokach gór Popadia i Sywula do dzisiaj zachowane są okopy z tego okresu zbudowane w gołoborzach.
3
Może warto się wybrać do biblioteki? Jest trochę książek poświęconych górom i ich historii czy nawet nieraz w przewodnikach są rozdziały poświęcone historii i ciekawostkom.
Ja osobiście nie znam się na historii, ale chciałam się wpisać w tym temacie, by propagować samodzielne poszukiwania i częste odwiedzanie bibliotek w celu zbierania informacji
Nic tak nie pobudza jak znajdowanie ciekawych informacji, nieraz można znaleźć coś innego, niż się szukało, ale za to z ogromną korzyścią dla naszego tekstu. Zauważyłam, że na forum coraz więcej jest wpisów typu "Poszukuję informacji na temat ubioru/historii/jakiegoś zagadnienia". Wydaje mi się to pójściem na łatwiznę. A skąd pewność, że osoba, która wypowie się w tej kwestii będzie miała rzetelne informacje, albo kompletne? Czy nie lepiej iść do biblioteki i poprosić bibliotekarza o dostęp do pozycji, w których można coś znaleźć?
Ale żeby nie być tylko gołosłowną, poszukałam pobieżnie w internecie i znalazłam coś, co może Cię zainteresować:

Ja osobiście nie znam się na historii, ale chciałam się wpisać w tym temacie, by propagować samodzielne poszukiwania i częste odwiedzanie bibliotek w celu zbierania informacji

Ale żeby nie być tylko gołosłowną, poszukałam pobieżnie w internecie i znalazłam coś, co może Cię zainteresować:
Idź tym tropem i poszukaj więcej książek na ten tematGorgany są wreszcie przebogate w ślady i wspomnienia z wojny światowej. Na rozległym łańcuchu Karpat galicyjskich stanowiły one jedyny odcinek, przez który nie zdołał przetoczyć się walec rosyjskich mas, rzuconych na zalanie Austro-Węgier. (...) Tu święciła triumfy swe przesławna Druga Brygada Legionów, słusznie nazwana Żelazną . (...) Siły główne szły przez przełęcz Rogodze. Na niej też wzniesiono krzyż pamiątkowy.
Henryk Gąsiorowski Przewodnik po Beskidach Wschodnich 1935

Miłości jestem posłuszna i szczęściu się nie opieram!
I czuję twoją pieszczotę i coraz bardziej zanikam,
I czuję twe pocałunki i coraz bardziej umieram.
Rok nieistnienia B. Leśmian
I czuję twoją pieszczotę i coraz bardziej zanikam,
I czuję twe pocałunki i coraz bardziej umieram.
Rok nieistnienia B. Leśmian
4
Dziękuję, po przewodnik rzeczonego autora sięgnę w najbliższym czasie, właściwie to już od dawna mam go upatrzonego na bibliotecznej półce, ale że wszystko robię na odwrót, toteż i w przewodnikach zaczytuję się dopiero jak z danego terenu wrócę. A że wróciłem niedawno, to jeszcze nóg nie powlokłem po tego wolumina.
Milly, informacje mogą nawet być nierzetelne, byłby tylko dawały jakiś trop, ot np. taki jaki tym mi podsunęłaś. Zawsze można iść tym śladem, pogrzebać w internecie i zdobyć jakąś konkretną daną, z która pójdziemy do biblioteki. Muszę wiedzieć gdzie szukać, bo bibliotekarz też człowiek i jeśli dany temat go nie interesuje ,to mimo najszczerszych chęci nie pomoże.A skąd pewność, że osoba, która wypowie się w tej kwestii będzie miała rzetelne informacje, albo kompletne? Czy nie lepiej iść do biblioteki i poprosić bibliotekarza o dostęp do pozycji, w których można coś znaleźć?