Jeśli chcesz napisać fabułę do gry na urządzenia mobilne...

1
Zamierzam wydać "grę" na telefon komórkowy. Cudzysłów stąd, że właściwie nie jest to gra. Jest to m-book, czyli opowiadanie czytane na komórce. Czym różni się od zwykłego m-booka? Otóż gracz będzie miał możliwość ingerowania w świat powieści. To znaczy, że będzie mógł zadecydować czy iść w prawo czy w lewo. Skłamać czy powiedzieć prawdę. Pokonać wroga czy się do niego przyłączyć. Zależnie od indywidualnych wyborów, zakończenie będzie inne - złe, dobre lub... takie sobie.

W tle usłyszymy ścieżkę dźwiękową adekwatną do sytuacji. Dla przykładu: bohater przechadzający się po molo usłyszy szum morza i mewy. Scena walki - dynamiczny kawałek. Opowieść o duchach - niepokojący motyw.

Jeśli chciałbyś stworzyć własną grę, a potem rozesłać ją znajomym wystarczy, że wyślesz mi tekst opowiadania, a ja już zrobię z niego grę. Naturalnie twoje opowiadanie musi mieć przynajmniej kilka rozwidleń w fabule i przynajmniej dwa zakończenia. Możecie brać przykład ze mnie - wykorzystywać stare opowiadania, które dotychczas leżały na dnie szuflady.

Z projektu nie zamierzam czerpać żadnych korzyści. To nie jest oferta pracy dla storylinerów czy coś w tym stylu. Aplikacje zostaną umieszczone na forach z grami na urządzenia mobilne i będzie je można pobrać za darmo. Potem pojawią się na innych forach i serwisach, będą rozprzestrzeniać się jak wirus nie tylko w internecie, ale też poprzez bluetooth. :)

Projekt jest dla tych, którzy chcą sprawdzić się w tworzeniu wielowątkowych scenariuszy, budowaniu klimatycznych opisów, a może nawet dobieraniu odpowiedniej ścieżki dźwiękowej... dodam, że aplikacje działają nawet na najstarszych, czarno-białych wyświetlaczach telefonów. Każdy będzie mógł pobrać i przetestować.

W tym temacie możecie opisywać swoje pomysły na scenariusze jak i sugestie co do samego pomysłu i mechaniki gry.

2
Świetny pomysł! Masz już jakieś opowiadania w ten sposób zrobione? Bardzo chętnie bym to przetestował. Zarzuć linkiem do tego serwisu tutaj albo na PW.

Czy jest możliwość odworzenia tego na kompie? W jakim to będzie formacie?
Forum literackie

Użytkowniku, pamiętaj!
§ 1. Przed napisaniem jakiegokolwiek posta przedstaw się w odpowiednim dziale.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kreatorium”