31

Latest post of the previous page:

Navajero pisze:Nie jestem specjalistą od zanglicyzowanej łaciny, ale wyrażenia łacińskie zapisujemy wg zasad pisowni łacińskiej, nie fonetycznie.
Ja wiem. Chodziło mi o coś innego. Jeśli Autor też to wie, a rzeczone słowo usłyszał, a nie przeczytał - świadom powyższego, mógł je zapisać, jak usłyszał, bo nie zorientował się, że ktoś przeczytał je niepoprawnie. Ja oczywiście tylko spekuluję, najlepiej żeby główny bohater wątku sam wyjaśnił, co miał na myśli, ale ja już parę razy się z tym błędem spotkałem.
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

32
Dlatego spytałem czy zna łacinę :)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

33
Ciekawe.

Pamiętam, że przymierzałem się do tej nazwy dość długo i "origa" niejako "wypadło mi" kiedy potrząsnąłem internetem. Łaciny uczyłem się tylko dwa lata, ale "auriga" znałem (mocno eksploatowane w sf słowo), a "origa" nie. Skojarzyło mi się tylko z rosyjską piosenkarką Origa. Stwierdziłem, że wybiorę słowo mniej znane, a dźwięczne.

Pamiętam na 100%, że słowniki z których korzystałem były anglojęzyczne. Może więc Sir Wolf ma rację w swoich domysłach...? To samo słowo, inaczej zapisane? Błąd w słowniku?

Po szybkiej, telefonicznej konsultacji z fachowcem - słowa łacińskie oznaczające woźnicę/kierującego rydwanem:

praedarius
rector
essedarius (właściwie to gladiator walczący z rydwanu)
carrucarius
auriga

O "origa" ani słowa.
Od eksperta trzeba było zacząć. Co za czasy, żeby nie można było ufać słownikom...

Niedobrze.

Trzeba znaleźć zastępstwo. Auriga... Nie wiem, czy nie jest za bardzo eksploatowane... U.S.S Auriga, klan Protossów Auriga, duża firma Auriga... Ba, nawet gwiazdozbiór Auriga.

Ale chyba najprościej będzie się go trzymać.

Cóż, głupio mi. No ale to ja chciałem się dzielić swoją pracą, to mam za swoje. ;) Dzięki, Navajero!

Morały na dziś:

1 Każdą informację sprawdź dwadzieścia razy, używając różnych źródeł. Nie ufaj nawet słownikom. Chyba, że to samo potwierdzisz w dwóch innych.

2 Ludzie są lepszym źródłem informacji niż książki.

3 książki są lepszym źródłem informacji niż internet.
Pozdrawiam
Nine

Dziewięć Języków - blog fantastyczny
Portfolio online

34
Ninetongues pisze:Dzięki, Navajero!
Nie ma sprawy, lepiej wykryć błąd teraz, niż kiedy tekst ( czego Ci życzę) ukaże się w druku :)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

35
Ninetongues pisze:Cóż, głupio mi. No ale to ja chciałem się dzielić swoją pracą, to mam za swoje.
Ale jak... przecież DZIĘKI temu, że robisz publiczne zapiski, błąd został wychwycony od razu. Twój pisarski dziennik na forum staje się żywym organizmem, wydaje mi się, że właśnie mieliśmy przykład na dużą zaletę tego pomysłu, a Tobie głupio. Nie rozumiem, błądzić ludzka rzecz (jesteś nieczłowiekiem? ;) ), wyciągać wnioski (wyciągnąłeś) chwalebna :)

Najwyżej na okładce będzie napisane imię i nazwisko autora, a pod spodem:
we współpracy z Weryfikatorium ;)

36
Ninetongues pisze:Od eksperta trzeba było zacząć. Co za czasy, żeby nie można było ufać słownikom...
Polecam "Słownik łacińsko-polski" pod redakcją Józefa Korpantego, wydawnictwo PWN (taki czerwony słownik. Ja mam akurat wydanie z 2007 roku) - korzystałem już z kilku słowników i, co dziwne, w innych zdarzały się błędy albo brak jakichś słówek. Z tego słownika korzystam w szkole i na olimpiadach - póki co mnie nie zawiódł. Sprawdziłem - auriga też jest :)

Jeżeli chcesz polsko-łaciński to on z kolei jest niebieski. :)
[img]http://www.cdaction.pl/userbar/strona/userbar/15j3pcp0_user6.jpg[/img]
----------------------------------------------------------------------
[img]http://www.cdaction.pl/userbar/strona/userbar/15j3phuz_userbar(2)b.jpg[/img]

37
Jak dobrze, że znalazłem ten temat na nowo...

Chciałem powiedzieć, że Nine, znasz się na rzeczy, masz wiedzę i robisz to, co robisz z pasją. Widać i "czytać". Dobrze piszesz, chyba kiedyś zechcę przeczytać jakieś twoje opowiadanko. Coś krótkiego. Podoba mi się jak piszesz. Nie wspomnę już o mojej zazdrości do twojej wiedzy o fantastyce, szczególnie SF. Grrr! ;)

40
Napisałem do niego na fejsie żeby tu zajrzał. Trzeba poczekać.

[ Dodano: Pią 25 Mar, 2011 ]
Powiedział, że napisze na forum jak napisze sto stron. No to sobie poczekamy do lata...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kreatorium”