3
I o wampirach.
"Siri was almost sixteen. I was nineteen. But Siri knew the slow pace of books and the cadences of theater under the stars. I knew only the stars." Dan Simmons

4
Temat dość oklepany, występował w wielu książkach i masie filmów. Ja jednak wychodzę z założenia, że dobry autor może pisać nawet o wieczornej wizycie w toalecie, jeśli robi to w dobry, interesujący i wciągający sposób. ;)
Jeśli masz pomysł, wykorzystaj to i pisz.

5
Ciężko błysnąć w tym temacie, jest dość licznie reprezentowany w fantastyce książkowej i filmowej, zwłaszcza tradycyjne combo postapokalipsa + radiacja. W zasadzie pisanie postapokalipsy w mniej lub bardziej tradycyjnym krajobrazie (czy to pustynne pustkowia jak u większości czy zima jak np. u Ziemiańskiego) po Marku Barańskim i jego Głowie Kasandry to jak pisanie o sklepach cynamonowych po Schulzu. Można, ale przeskoczyć chyba raczej nie sposób.

Natomiast taka tradycyjna postapokalipsa może posłużyć doskonale jako wprawka, nauka warsztatu, i do tego zachęcam - np. prowadzenie bohaterów, ćwiczenie pisarskie w odwzorowaniu relacji międzyludzkich w trudnych warunkach (radiacja, brak wody, żarcia, grasujące bandy itd. itp.). Bo jeśli chcesz pisać oryginalną "postapo", zapomnij raczej o pustkowiach a la Kantyczka dla Leibowitza i Mad Max, Wojownikach autostrady, Ostatnich brzegach, Alejach Zapomnienia itd, a nawet zapomnij o śniegach jak u Ziemiańskiego (pisał opowiadanie, zapomniałem tytułu, z gołą Czeszką w czołgu w środku zimy we Wrocławiu co brzmi zachęcająco ale było takie sobie choć Zajdla mu wygrało). Myślę że oryginalności w postapokalipsie należy szukać miksując klimaty i tematy, wprowadzając nowe wątki. Jakie, to już musisz sobie sam odpowiedzieć :)

7
nie musisz pisać "po wojnie"... Wystarczy kataklizm, który rozwali "parę" elektrowni... Swoją drogą chyba nie jest aż tak dużo prozy na ten temat, znacznie więcej jest filmów, gier komputerowych raczej? Mi się w pamięć wrył "Piknik, na skraju drogi" Strugackich i... Nic więcej nie czytałem raczej, albo nie pomnę :P Ale za to pogrywałem w Fallout 3, STALKERA i Borderlands :P
Tacitisque senescimus annis
Najmądrzejsza rzecz, to wiedzieć co jest nieosiągalne, a nie w głupocie swojej, dążyć ku temu za wszelką cenę
- Zero Tolerancji -
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kreatorium”