Do celów fabularnych potrzebne mi są dwie substancje psychoaktywne. Nie muszą być popularne (np. dostępne w aptekach lub jako narkotyki).
1) Substancja powodująca gadatliwość, potrzebę wynurzeń (prawdomówność jest nieistotna, chodzi o potrzebę werbalnego kontaktu, rozmowy). Bez zbytniej euforii czy innych skutków ubocznych (więc odpada amfetamina). Może jakaś substancja znana ogólnie jako antydepresyjna, np. fluoksetyna (Prozac)?
2) Substancja powodująca zobojętnienie emocjonalne, ale nie otępienie, senność, luki w pamięci czy euforię (może powodować najwyżej miłe samopoczucie). Przykładowo, gdyby po jej zażyciu przyszła ukochana osoba i poinformowała o końcu związku, odpowiedzią byłoby wzruszenie ramion i obojętność. Czyli mimo że rozumielibyśmy przekazany komunikat, nie wpłynąłby on na nasze emocje.
Substancji psychoaktywnych jest taka ilość, że wolałbym nie musieć się z tego doktoryzować. Będę wdzięczny, jeśli ktoś mógłby chociażby wskazać jakiś kierunek poszukiwań.
Re: Dwie substancje psychoaktywne
5Gdyby nie "zakaz otępienia", pasowałby gaz rozweselający.Tony pisze:2) Substancja powodująca zobojętnienie emocjonalne, ale nie otępienie, senność, luki w pamięci czy euforię (może powodować najwyżej miłe samopoczucie). Przykładowo, gdyby po jej zażyciu przyszła ukochana osoba i poinformowała o końcu związku, odpowiedzią byłoby wzruszenie ramion i obojętność. Czyli mimo że rozumielibyśmy przekazany komunikat, nie wpłynąłby on na nasze emocje.
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.
9
alkohol. kofeina. efedryna i amfetamina w mniejszych ilościach.Tony pisze:Substancja powodująca gadatliwość, potrzebę wynurzeń (prawdomówność jest nieistotna, chodzi o potrzebę werbalnego kontaktu, rozmowy).
alprazolam (Xanax, afobam).Tony pisze:Substancja powodująca zobojętnienie emocjonalne
12
efedryna badz pseudoefedryna jesli chodzi o pobudzenie (tussipect, sudafed, gripex)
DXM na to drugie (acodin, ewentualnie tussidex ale lepsze to pierwsze)
SKutek gwarantowany
DXM na to drugie (acodin, ewentualnie tussidex ale lepsze to pierwsze)
SKutek gwarantowany
Tych wszystkich którzy upajają się zgiełkiem mass mediów, kretyńskim uśmiechem reklamy, zaniedbaniem przyrody, brakiem dyskrecji wyniesionym do rzędu cnót, należy nazwac kolaborantami nowoczesności.