16

Latest post of the previous page:

Zasilanie awaryjne włącza się automatycznie (SZR), gdy powróci normalne napięcie to zadziała SPZ. Jeśli nie ma napięcia w sieci zasilającej w ogóle, nie zadziałają układy automatyki awaryjnego zasilania, prawdopodobnie załączą się agregaty prądotwórcze. Swobodnie wystarczą do działania lodówek, bramek i innych elektrycznych urządzeń, myślę na długie godziny. Takie agregaty w przypadku dużych sieci handlowych, wielkich sklepów to wymóg prawny, zresztą też strata dla właściciela w razie zapadów napięć albo zwarć. Poza tym wykorzystuje się teraz sztuczne źródła energii jak generatory wiatrowe, montowane przy dużych sklepach.

17
Osobiście spodobało mi się, że alarm włącza co droższy alkohol - bohaterowie zwędzą po butelce Danielsa i sprawa załatwiona (bo kto by nie chciał sobie golnąć, kiedy świat poszedł w diabły ;) ). Po dłuższym namyśle postanowiłem "zasilić" sklep ostatkami prądu z zasilania awaryjnego, wedle słów Smoke:
Smoke pisze:po katastrofie włączyło się zasilanie awaryjne, jednak żadne z urządzeń nie wykazywało aktywności stąd pobór mocy był minimalny i wystarczył by utrzymać bramki w trybie czuwania
Sądzę, że są one logiczną odpowiedzią na pytanie "A dlaczego jest tutaj jeszcze prąd?". W każdym razie pytałem o jedno, a przy okazji uzyskałem pomoc co do kwestii z zasilaniem, o której dotychczas także niewiele wiedziałem :)
„Przekupić można każdego. Tyle, że jedni cenią się bardziej, drudzy zaś mniej.”
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kreatorium”