16

Latest post of the previous page:

Co mnie ostatnio inspiruje? Sam nie wiem... Kiedyś była to muzyka. Teraz pomysły wpadają same do głowy ( aż za często, choć nie narzekam :) ) Co jest przyczyną? Możliwe, że rozmowy z innymi ludźmi, własne przemyślenia, cisza, nuda podczas jazdy samochodem, świat (natura) i ludzie jako tacy.

Inspiruje sam siebie poprzez autostymulacje mózgu, myśląc o psychice człowieka, o zachowaniach społecznych... Inspirować mnie może książka, film, przypadkowy dźwięk. Właściwie wszystko co jest na tym świecie może stać się dla mnie źródłem inspiracji. Dlaczego? Możliwe, że dlatego, że we wszystkim staram się znaleźć drugie dno, drugą, lepszą, bądź gorszą stronę, a potem zaczynam o tym myśleć. jeśli myślę intensywnie wpaść mi do głowy może pomysł na opowiadanie.

Wspomniałem też o ciszy. Ona także inspiruje. W chwilach największej samotności i wyobcowania, gdy odliczane są ostatnie sekundy do zaśnięcia, gdy już nic nie myślę zdarzyć się może, że dostanę ,,kopa" i kolejny pomysł przyjdzie mi do głowy.

Tak więc dzięki temu napisałem ok. 50 opowiadań, mam do napisania jakieś 70 ( chyba) a mniej więcej raz na tydzień wpadam na pomysł napisania czegoś nowego.

Amen.

( Jej, ależ ja nudzę...! )
Pisanie to życie a życie to zabawa

17
Inspiracje ... to przedewszystkim ludzie, emocje, przypadki.

Muzyka jest wspaniałym dodatkiem, bo pozwala budować nam piękne i ciekawe figury...

LUDZIE I UCZUCIA są na pierwszym miejscu.

[ Dodano: Sro 08 Kwi, 2009 ]
Aha zapomniałabym.... MARZENIA!

18
...skrajne emocje, często negatywne. Moje własne przeżycia. Marzenia. Momenty, kiedy chcę uciec do innego świata.
Are you a runner too? Nobody needs your care?

19
Nie będę oryginalna, pisząc, że inspiracją może być dosłownie wszystko, z czym się stykamy. Dla mnie to przede wszystkim: książki i komiksy, które czytuję - ogromn intersujących motywów i postaci, lecz również konstrukcji słownych, metafor, etc. oraz rozmowy z ludźmi i ich zachowania.

20
Pojedyncze "slajdy" zaobserwowane na ulicy mogą być inspiracją.
Gołąb spożywający okruchy chleba na rynku i spacerujący dookoła ludzie jako wspólny obraz natchnął mnie kiedyś do napisania wierszy o szacunku ludzi do zwierząt, przyrody.
Suma sumarum wyszedł wiersz o zabijaniu matki natury w ogóle, dość mrocznie, bo puściłem sobie "schizofreniczną" muzę, ale zaczęło się od jednego obrazu.

Ale tez pojedyncze wyrażenia.
Co prawda ze mną jest inaczej, bo pisze poezję, ale jednak bliżej, niż wcale...
Kolega rzucił hasło "Zapłoną stosy" opisując jak nienawidzi pewnej grupy ludzi.
Podchwyciłem i poszło w wiersz o rewolucji antypolitycznej;)

Ale napisałem tez powieść, właściwie książkę, horror apokaliptyczny (wydanie elektroniczne)
Debiut się nie udał za bardzo, ale chodzi o inspirację.

Zobaczyłem ciekawą grafikę na internecie, jakiś anioł ciemności nad grobem, trzymający pokarm dla kruka (chyba oko) no i ten kruk na nagrobku z wyciągniętym dziobem.
Piękna, mroczna grafika, pomyślałem, że fajnie by z tego wiersz wyciągnąć.
Rozpisałem się więc, ale ostatecznie wyszła książka;))
("Nowotwór Boga", dla zainteresowanych)
Więc historia inspiracji może być naprawdę, jak wiecie zresztą, baardzo ciekawa i oryginalna.
Słowo, pojedyncze.
Obraz.
Uliczna zaobserwowana sytuacja.
Człowiek mijany na ulicy chociażby.
Marihuana na pewno....
Alkochol czasem...
Muuuuzyka.
Zdjęcia, rysunki.
No wszystko Panie, wszystko, jak leci ;))
http://slowemwalczacy.blog.onet.pl

21
Mnie inspiruje jedna piosenka Nightwish'a ( nie zdradzę jaka :P ) i ... może to trochę oryginalne : Zima. Nie wiem dlaczego podczas tej pory roku mam najlepsze pomysły i determinację ( o którą u mnie ciężko :) )
Mróz i widok czystego (!) śniegu jest dla mnie przepiękną kompozycją i wręcz kwintesencją harmonii natury :D
"Aby zdobyć wielkość, człowiek musi tworzyć, a nie odtwarzać"

Antoine de Saint-Exupéry

22
Używki to raczej kiedyś - i nie byle jakie :D na dłuższą metę to żadna inspiracja ;/
Już się na tył złapałem, że dla mnie inspiracją są skrajne uczucia. Wtedy wiersze wręcz same się piszą :D a tak bardziej świadomie, to dobrze wpływa na mnie odpowiednia muzyka/obraz (groteska!)/wspomnienia/fotografie. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kreatorium”