17
Jakoś mi się podobał ten cytat - "Krzyżacy" [autora chyba wymieniać nie muszę?]

"Wypiszę, panie, wszystko, co każecie - gładko a do rzeczy, choby na desce."
Bliscy sąsiedzi rzadko bywają przyjaciółmi.

Tylko ci, którzy nauczyli się potęgi szczerego i bezinteresownego wkładu w życie innych, doświadczają największej radości życia - prawdziwego poczucia spełnienia.

18
''Twoja samotność śmieje sie z twojego ja ja i jego dumnych wzlotów'"

"na świecie jest tysiące pokoleń naznaczonych samotnoscią,istnieją od wieków i na wieki''-mogłem trochę pozmieniać

''credo ut intelligem-wierze aby zrozumieć''

-Człowiek tylko wówczas jest szczęśliwy, kiedy interesuje się tym, co tworzy.

-Technicznie żyjemy w epoce atomowej, uczuciowo ciągle w epoce kamiennej.

-W umyśle nowoczesnego człowieka zrodziło się nowe pytanie, pytanie, czy warto żyć. Nie można dać na nie rozumnej odpowiedzi, bo pytanie jest nierozumne.
Po to upadamy żeby powstać.

Piszesz? Lepiej poszukaj sobie czegoś na skołatane nerwy.

19
Gdyby to był romans, dla dodania dramatyzmu finałowi złapałbym Larisa po mrożącej krew w żyłach pogoni po dachach i innych takich i po ciężkiej walce, w której omal by mnie nie zabił, wykończyłbym go wreszcie. Ponieważ to było życie, finał wyglądał zupełnie inaczej.
Yendi, Steven Brust.

Lubię tego autora. :]
Z powarzaniem, łynki i Móza.

[img]http://img444.imageshack.us/img444/8180/muzamtrxxw7.th.jpg[/img]

לא תקחו אותי - אני חופשי

20
- Talent określa, co człowiek robi - oznajmił Rincewind. - Nie określa, kim człowiek jest. Znaczy, w głębi duszy. Kiedy wiesz, kim jesteś, możesz dokonać wszystkiego.

Rincewind || "Czarodzicielstwo" T. Pratchett

Conena nie ruszyła się.

- Ojciec zawsze mi powtarza? - wyjaśniła - że bezcelowe jest podejmowanie bezpośredniego ataku na przeciwnika silnie uzbro­jonego w efektywną broń miotającą.

Rincewind, który pamiętał styl wyrażania się Cohena, spojrzał na nią z niedowierzaniem.

- Tak dosłownie - dodała - to mówił, żeby nie kopać się po tył­kach z jeżozwierzem.

"Czarodzicielstwo" T. Pratchett

- Czy ty w ogóle rozumiesz, co się do ciebie mówi?

W tym temacie Rincewind czuł się pewniej.

- Nie - odparł. - Nie zawsze. Nie ostatnio. Nieczęsto.

"Czarodzicielstwo" T. Prachett

Driud zesztywniał.

- ładna? - powtórzył.- Tryumf technologii krzemu, cud współczesnych mozliwości budowlanych... ładny?

- Tak - potwierdził Dwukwiat, dla którego sarkazm był tylko wyrazem na siedem liter, zaczynającym się na S.

"Blask magiczny" T. Pratchett

- żadne zaklęcie nie ułatwia życia. żeby utrwalić w pamięci nawet najprostsze z nich, trzeba trzech miesięcy. A potem używasz go i - fiu! - zniknęło. To właśnie jest głupie w tej całej magii. Przez dwadzieścia lat studiujesz czar, który sprowadza ci do sypialni nagie dziewice. Ale wtedy jesteś już tak zatruty parami rtęci i półślepy od czytania starych ksiąg, że nie pamiętasz, co dalej robić.

"Kolor magii" T. Prachett

Tak pratchettowo dla rozluźnienia atmosfery. ;)
"Życie jest tak dobre, jak dobrym pozwalasz mu być"

21
"Siła Spokoju" - śmierć wcale nie jest smutna. Smutne jest to, że większość osób tak naprawdę nie żyło.

"Na cięciwie czasu drga strzała nieuchronnej klęski"

22
Podoba mi się ogrom kawałków z filmu "Fight Club" (który warto obejrzeć, bo potem cytaty są o wiele ciekawsze), ale za dużo ich, żeby wszystkie wklejać i tłumaczyć. ;) Proszę więc bardzo, tutaj link: http://us.imdb.com/title/tt0137523/quotes

a poniżej parę moich ulubionych (tłumaczenie mojne):

"The things you own end up owning you. "

Rzeczy, które posiadasz stają się twoimi panami.

"Only after disaster can we be resurrected. "

Jedynie po katastrofie możemy zostać wskrzeszeni (tutaj - zacząć żyć pełną piersią)

"With a gun barrel between your teeth, you speak only in vowels."

Z lufą pistoletu między zębami możesz mówić tylko w samogłoskach.

"Hey, you created me. I didn't create some loser alter-ego to make myself feel better. Take some responsibility! "

Hej, to ty mnie stworzyłeś. Ja nie wymyśliłem sobie jakiegoś pieprzonego alter-ego żeby się lepiej poczuć. Bądź odpowiedzialny!

"Sticking feathers up your butt does not make you a chicken."

Wystające z tyłka pióra nie czynią cię kurczakiem! ( ^_^ )

"Self improvement is masturbation. Now self destruction... "

Samodoskonalenie się to masturbacja. Zaś samo destrukcja...

"We're the middle children of history, man. No purpose or place. We have no Great War. No Great Depression. Our Great War's a spiritual war... our Great Depression is our lives. We've all been raised on television to believe that one day we'd all be millionaires, and movie gods, and rock stars. But we won't. And we're slowly learning that fact. And we're very, very pissed off. "

Jesteśmy średnimi dziećmi historii. Bez celu i miejsca. Nie mamy swojej Wielkiej Wojny. żadnej Wielkiej Depresji. Naszą Wielką Wojną jest wojna duchowa... a naszą Wielką Depresją jest nasze życie. Jesteśmy dziecmi telewizji, wychowanymi po to, aby wierzyć, iż pewnego dnia wszyscy będziemy milionerami, bogami filmu i gwiazdami rocka. Ale tak się nie stanie. Powoli do nas to dociera. I robimy się bardzo, bardzo wkurwieni.

"You're not your job. You're not how much money you have in the bank. You're not the car you drive. You're not the contents of your wallet. You're not your fucking khakis. You're the all-singing, all-dancing crap of the world."

Nie jesteś swoją pracą. Nie jesteś ilością pieniędzy, która masz w banku. Nie jesteś samochodem, którym jeździsz. Nie jesteś zawartością swojego portfela. Nie jesteś swoimi pierdolonymi khaki. Jesteś tańczącym i śpiewającym gównem tego świata.

23
Ogladałam Fight Club dawno temu i byłam zachwycona, ale dopiero teraz zdałam sobie sprawę, jakie świetne teksty można tam znaleźć :-)
Wierzyłem, że miłość wzniesie mnie ponad ka, tak jak skrzydła wznosza ptaka ponad wszystko, co może go zabić i zjeść.

S. King

24
"Czasami po prostu musisz nasikać do zlewu."

Charles Bukowski.

Miałam to często w podpisach, bo Bukowski to jest gość.
Co możesz wiedzieć o życiu, jeśli nigdy się nie biłeś?

25
"Zabijanie dla pokoju jest, jak pieprzenie się dla cnoty"

Stephen King

I jeszcze to:

http://www.stephenking.pl/serwis/sklepi ... arz/06.jpg

Wspaniała grafika z kultowym cytatem. Nawet jeśli ktoś nie czytał książki (ja dopiero jestem w trakcie), to albo zna to z filmu, albo po prostu słyszał. Gdzieś. Dodam tylko, że w pełnej, oryginalnej wersji z opisami między poszczególnymi kwestiami robi świetne wrażenie.
"Życie jest tak dobre, jak dobrym pozwalasz mu być"

26
Patren pisze:"Zabijanie dla pokoju jest, jak pieprzenie się dla cnoty"

Stephen King

I jeszcze to:

To nie King. King, co prawda, zacytował to w Sercach Atlantydów, ale nie on jest autorem tego powiedzonka, które za wojny w Wietnamie było bardzo popularne.

27
Z "Strach i obrzydzenie w Las Vegas"

- psy zgwałciły papieża

oraz

- to ludzie tacy jak wy zabili Jezusa

I całkiem nowy "Inland Empire", który jest już kultowy w pewnych kręgach.

- Mały chłopiec wyszedł się pobawić. Kiedy otworzył drzwi, zobaczył świat. Gdy przekroczył próg drzwi, spowodował odblask. Narodziło się zło. Narodziło się zło i podążyło za chłopcem.

29
Statek rewolucji może dotrzeć do pomyślnego portu jedynie żeglując po morzu zabarwionym rzekami krwi - Louis de Saint-Just, szczególnie bliski mi cytat (i bliska mi postać historyczna).
Obrazek

Bo wędrowiec, co tu zboczy, przez zamknięte widzi oczy.

Przed otwartą zaś źrenicą -
świat ten - wieczną tajemnicą.

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kreatorium”