32
Obywatelko, pozwól, że odpowiem za Kahmeelah, bo przecież przez pół roku słuchałam jej nawijania tylko o tym - tak, to było związane z Rewolucją Francuską :)

33
Oczywiście, że z Rewolucją Francuską. Wszak Saint-Just był prawą ręką Robespierre'a i jednym z tych najkrwawszych ludzi ogarniętych manią zabijania wszelkich przeciwników rewolucji. A przy okazji, był fascynującym człowiekiem.
Obrazek

Bo wędrowiec, co tu zboczy, przez zamknięte widzi oczy.

Przed otwartą zaś źrenicą -
świat ten - wieczną tajemnicą.

Obrazek

34
"Roland wiedział czym jest duma. To ta niewidzialna kość, która usztywnia kark."

Stephen King, Roland.

Genialny cytat :D
Are you man enough to hold the gun?

35
Hmm... Minęło już sporo czasu, chyba mogę ;P

"Pamiętają bowiem, co zrobiły im miecze i włócznie naszych trzystu. A teraz patrzą na dziesięć tysięcy Spartan, dowodzących trzydziestoma tysiącami wolnych Greków! Nasz wróg ma marną przewagę liczebną trzy do jednego!

Proporcja idealna dla każdego Greka!

Dziś obronimy świat od mistycyzmu i tyranii!

Wprowadzimy go w przyszłość jaśniejszą niż nasze wyobrażenia!

Złóżcie hołd Leonidasowi i dzielnym trzystu!"

Cytat z ostatniej minuty filmu "300". Po prostu piękne :wink:
Are you man enough to hold the gun?

36
- Ko się odzywa?

- Ja.

- Któż?

- Serce twoie,

Co ledwie trzyma się na nitce kruchey,

Iuż nie mam siły, tchu: dychnąć się boję,

Kiedy cię widzę, iak spuściwszy słuchy,

Wszyłeś się w kącik, na kształt biedney psiny.

- Cóż mię tam pędzi?

- Twe szalone czyny.
Francois Villon ,,Wielki testament".
Z powarzaniem, łynki i Móza.

[img]http://img444.imageshack.us/img444/8180/muzamtrxxw7.th.jpg[/img]

לא תקחו אותי - אני חופשי

38
"Z doświadczenia wiem, że ciemność zwycięża nawet najjaśniejsze światło."

Lodz z "Carnivale"(serial)

"W życiu nic nie jest doskonałe. Nawet ten słodki rodzynek ma patyk wetknięty w dupę."

matka z "Ciotka Farhuma nie była dziwką" Yossi Avniego

Josif Brodski, mój rosyjski mistrz, niedościgniony poeta

"Mróz Północy gnie metal, lecz oszczędza szkło.

Uczy krtań pierwszego słowa: „wpuśćcie”.

Mróz wychował mnie i włożył pióro w dłoń:

palce ziębną, gdy garście są puste."

"Cichotworzenie moje, moje nieme

stworzenie pociągowe, ciągłe – w jaką stronę,

powiedz, mamy się zwrócić ze swoim istnieniem,

komu poskarżyć się na jarzmo i postronek?

To tak jakby, dostrzegłszy w nocy za portierą

księżyc, przy świetle zapałki, w pośpiechu

własnoręcznie strzepywać na kartkę papieru

obłąkany pył jego żółtego uśmiechu.

Tę pisaninę, gęstszą od miodu lecz ciekłą,

jak chcesz rozmazuj, ale z kim w potrzebie

przełamać w łokciu i w kolanie cienką

odciętą kromkę, moje cichotworzenie?"

"I z człowieka zostaje część jego

mowy. Część mowy w ogóle. Część mowy."

"Wolność

jest wtedy, gdy zapominasz pisowni nazwiska tyrana,

a ślina w ustach smakuje słodziej niż chałwy Persji,

i chociaż mózg skręcony masz jak róg barana,

nic nie kapie ci z oczu niebieskich."

"Tym się różni od nafty krew,

że jest jej doprawdy

ile dusza zapragnie.

Przelewaj- nie zabraknie."

"Dwunastu braci wierząc w sny zbadało mur od marzeń strony

A za tym murem płakał głos, dziewczęcy głos zaprzepaszczony.(...)

Lecz cieniom zbrakło nagle sił, a cień się mrokom nie opiera!

I powymarły jeszcze raz, bo nigdy dość się nie umiera...

I nigdy dość, i nigdy tak, jak pragnie tego ów, co kona!..."

B. Leśmian, "Dziewczyna"

"– JAK SIę NAZYWA TO UCZUCIE W GłOWIE, UCZUCIE TęSKNEGO żALU, żE RZECZY Są TAKIE, JAKIE NAJWYRAźNIEJ Są?

– Chyba smutek, panie. A teraz...

– JESTEM ZASMUTKOWNY."

Pratchett, "Mort"

"Czy tak samo jest tam

W drugim królestwie śmierci

Czy budzimy się zupełnie sami

W godzinę kiedy wszystko w nas

Jest czułością i czystymi łzami

Usta chcą pocałunku

A modłą się do złamanego kamienia."

"I tak się właśnie kończy świat

Nie hukiem ale skomleniem."

T.S. Eliot "Wydrążeni ludzie"

Co do sentencji łacińskich- daruję sobie. Dosyć, że toto mam w szkole.
Są więzienia gorsze od słów.

39
To ja dorzucę coś z książek Paulo Coelho xD.

"A bogowie grają w kości i nie pytają wcale, czy chcesz przyłączyć się do gry. Jest im obojętne, że właśnie porzuciłeś kogoś, dom, pracę, karierę czy marzenia. Bogowie kpią sobie z twojego poukładanego życia, w którym każde pragnienie można osiągnąć wytężoną pracą i wytrwałością. Bogowie nie przejmują się zbytnio naszymi planami na przyszłość, ani oczekiwaniami. Gdzieś we wszechświecie rzucają kości, i przypadkiem wypada twoja kolej. I odtąd zwyciężyć lub przegrać- to tylko kwestia szczęścia." - "Na brzegu rzeki Piedry usiadłam i płakałam"

"Mędrzec jest mędrcem tylko dlatego, że kocha. Zaś głupiec jest głupcem, bo wyd aje mu się, że miłość zrozumiał." - "Na brzegu rzeki Piedry usiadłam i płakałam"

"Poświęciłam wszystkie marzenia w imię jednego, najważniejszego - spokoju ducha." - "Na brzegu rzeki Piedry usiadłam i płakałam"

"Inny jest tym, którym nauczono mnie być, ale to wcale nie ja. Inny wierzy, że powinnością każdego człowieka jest przez całe życie głowić się jak zgromadzić pieniądze, by na starość nie umrzeć z głodu. I człowieka tak bardzo pochłaniają myśli i plany na przyszłość, że przypomina sobie o życiu dopiero wtedy, gdy jego dni na ziemi są policz one. Ale wówczas jest już za późno." - "Na brzegu rzeki Piedry usiadłam i płakałam"

"Czekanie sprawia ból. Zapomnienie sprawia ból. Lecz nie móc podjąć żadnej decyzji jest najdotkliwszym cierpieniem." - "Na brzegu rzeki Piedry usiadłam i płakałam"

"W istocie tylko my ponosimy winę za to, co zdarza się w naszym życiu. Wielu ludzi przeszło przez te same trudności, co my, ale zareagowało inaczej. My wybraliśmy prostsze wyjcie -własną rzeczywistość." - "Weronika postanawia umrzeć"

"Właśnie dlatego, że uważała wszystko za głupstwa, pogodziła się z tym, co niosło jej życie. Jako nastolatka sądziła, że jeszcze zbyt wcześnie, by wybierać. Jako młoda kobieta była przekonana, że już zbyt późno, by cokolwiek zmienić." - "Weronika postanawia umrzeć"

Cytaty z dwóch książek Paulo Coelho. To tyle;-).
Wiara jest tym, czego nie mogę dotknąć czy ujrzeć. Wierzę, pomimo wszystko. Bo na tym polega moja wiara.

40
"Wszystko polega na tym, żeby człowiek był taki, jaki jest, żeby nie wstydził sie chcieć tego, czego chce i marzyc o tym, o czym marzy. Ludzie są na ogół niewolnikami konwenansów. Ktoś im powiedział, ze powinni być tacy i tacy, i starają sie być takimi aż do śmierci, nie wiedząc nawet, kim byli i są naprawdę. Nie są wiec nikim i niczym, postępują niejednoznacznie, niejasno, chaotycznie. Człowiek przede wszystkim musi mieć odwagę być sobą."

Milan Kundera "żart"
Po to upadamy żeby powstać.

Piszesz? Lepiej poszukaj sobie czegoś na skołatane nerwy.

41
"Nie jestem szalony, interesuje mnie wolność"

- cytat znajdujący się na murze jednego z Częstochowskich budynków.
"Wywiozą Ci wszystko, co kochasz"

-----------------------------------------------

"Why am I fighting to live, if I'm just living to fight

Why am I trying to see, when there aint nothing in sight

Why am I trying to give, when no one gives me a try

Why am I dying to live, if I'm just living to die..."

42
"zaraz zmieni mi urodę na jeszcze bardziej chujową" Arturo Perez Reverte "Cmentarzysko bezimiennych statków" <nie pamiętam całego ale ten kawałek mnie zawsze inspirował!>

"- Jakiej to zasady tak broniłeś?

- Wolności słowa. Wolności milczenia."

J. M. Coetzee "Hańba"

"świeżość jest tylko pierwsza." Michaił Bułhakow "Mistrz i Małgorzata"

"Druga zasada: Nie musisz.

Trzecia: Jeżeli nie chcesz." Mój przyjaciel :D <ciągle tego używam :P>

"Zasada: jedno spojrzenie, tylko jedno.

żadnego oglądania się za siebie.

Ale się oglądam..."

J. M. Coetzee "Mistrz z Petersburga"

Cudowne są też wszystkie aforyzmy Wilde'a -> choćby te w moim podpisie :)
"It is perfectly monstrous the way people go about, nowadays, saying things against one behind one's back that are absolutely and entirely true."

"It is only fair to tell you frankly that I am fearfully extravagant."
O. Wilde

(\__/)
(O.o )
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature help him take over the world.

43
"Kobiety! Co tu dużo mówić? Któż je stworzył? Bóg musiał być pieprzonym geniuszem. Włosy... Mówią, że włosy są wszystkim, wiesz... Czy zatopiłeś kiedykolwiek nos w gąszczu loków i chciałeś po prostu zasnąć na wieki? Czy też usta... gdy dotkną twych, to jak pierwszy łyk wina po tym, jak co dopiero przemierzyłeś pustynię."

"Kobiety... Po nich długo niema nic. Potem jest Ferrari."

"Stawałem, na wielu rozdrożach życia. Zawsze wiedziałem, która droga jest słuszna. Bez wyjątków. Wiedziałem, ale nigdy jej nie wybrałem. A wiecie dlaczego?? Bo była dla mnie za cholernie trudna."

"Był czas, kiedy mogłem widzieć i widziałem... Widziałem chłopców w waszym wieku, nawet młodszych, z oderwanymi rękoma i powyrywanymi nogami. Ale to nic w porównaniu z widokiem amputowanego ducha. Na niego nie ma protezy."

Zapach kobiety (Scent of a Woman)

"Nikt nie przechodzi przez życie bez ran. Zycie łamie każdego, jednak niektórzy dzięki temu robią się jeszcze silniejsi"

Cathy Cash Spelman- "Próba sił"

"błogosławieni ludzie o krótkiej pamięci. Ci bowiem zapominają także o swych głupstwach"

Nietzsche

"łagodne, niebieskie oczy poczęły być jak oczy dziecka, zapatrzone wiecznie i jakby utkwione w jakiejś dali. W ciągłym odosobnieniu i wobec otoczenia nadzwyczaj prostego a wielkiego począł stary tracić poczucie własnej odrębności, przestawać istnieć jakoby osoba, a zlewał się coraz więcej z tym, co go otaczało. Nie rozumował nad tym, czuł tylko bezwiednie, ale w końcu zdawało mu się, że niebo, woda, jego skała, wieża i złote ławice piasku, i wydęte żagle, i mewy, odpływy i przypływy, to jakaś wielka jedność i jedna, ogromna tajemnicza dusza: on zaś pogrąża się w tej tajemnicy i czuje ową duszę, która żyje i koi się. Zatonął, ukołysał się, zapamiętał- i w tym ograniczeniu własnego, odrębnego bytu, w tym pół czuwaniu, pół śnie znalazł spokój tak wielki, że prawie podobny do półśmierci."

Henryk Sienkiewicz- "Latarnik".

"...tak właśnie nas widziałam, równocześnie bliskich sobie i dalekich. Nigdy nie możemy się dotknąć, lecz możemy zastanawiać się nad możliwościami. Ten rodzaj miłości jest najlepszy, bowiem pozostaje na zawsze doskonały."

"-Czy to źle wątpić?

-Czasami bardzo źle. Może się mylę. Wierzę jednak, że w sytuacji, gdy wszyscy mamy tak mało czasu, nie powinniśmy go marnować wątpiąc czy odwlekając sprawy"

Sally Beanman-"Mroczny Anioł"

45
Mandriel pisze:"Nie jestem szalony, interesuje mnie wolność"

- cytat znajdujący się na murze jednego z Częstochowskich budynków.

Mandriel ! Na oddziale Akademii Jana Długosza ! Za każdym razem, kiedy tam przechodzę, zatrzymuję się na chwilę i uśmiecham. Chętnie bym go odnalazła...:)
"I swear, by my life and my love of it that I will never live for the sake of another man nor ask him to live for mine."

"Atlas Shrugged" Ayn Rand.

46
"Każdy prowokator czy szaleniec, który odważy się podnieść rękę przeciw
władzy ludowej, niech będzie pewny, że mu tę rękę władza ludowa odrąbie..."
Józef Cyrankiewicz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kreatorium”