46

Latest post of the previous page:

"Każdy prowokator czy szaleniec, który odważy się podnieść rękę przeciw
władzy ludowej, niech będzie pewny, że mu tę rękę władza ludowa odrąbie..."
Józef Cyrankiewicz.
Po to upadamy żeby powstać.

Piszesz? Lepiej poszukaj sobie czegoś na skołatane nerwy.

48
"Ważną przysługą, jaką oddają nam natręci, ci złodzieje naszego czasu, jest przeszkodzenie nam w pozostawieniu po sobie pełnego obrazu naszych możliwości" Emile Cioran
'ad maiora natus sum'
'Infinita aestimatio est libertatis' HETEROKROMIA IRIDUM

'An Ye Harm None, Do What Ye Will' Wiccan Rede
-------------------------------------------------------
http://g.sheetmusicplus.com/Look-Inside ... 172366.jpg

49
To z Ciorana jest cudowne i cudownie tragiczne. Dlaczego tak mało ludzi czyta Ciorana?

To samo zresztą z Morrisonem - "Rozmyślanie o śmierci jest rozmyślaniem o wolności".
- Nie skazują małych dziewczynek na krzesło elektryczne, prawda?
- Jak to nie? Mają tam takie małe niebieskie krzesełka dla małych chłopców... i takie małe różowe dla dziewczynek.

50
Ciorana mam zawsze przy sobie. "Wyznania i anatemy" są tak niewielkich rozmiarów, że trudno zrezygnować z zabierania ich wszędzie.
Trzeba by przepisać całość jako inspirację. Jednak mój ulubiony cytat jest taki:

"Nie naznacza nas zło przemocy, lecz zło przytłumione, natrętne i znośne, stanowiące część naszej codziennej wegetacji i podmywające nas równie wytrwale jak Czas"
'ad maiora natus sum'
'Infinita aestimatio est libertatis' HETEROKROMIA IRIDUM

'An Ye Harm None, Do What Ye Will' Wiccan Rede
-------------------------------------------------------
http://g.sheetmusicplus.com/Look-Inside ... 172366.jpg

51
Nie myślę o raju, miłości nie ma dziś. Nie oczekuję czarów, po prostu daj mi żyć.

Adam Ostrowski, Miłości nie ma dziś

Co z tym bogactwem, cierpicie na przesyt?

Za mało na dzień ginie z głodu w Afryce dzieci?

Za broń i kokainę i za życie w gnoju non-stop

Co, bawi ciebie widok jak brzuchy z głodu rosną?

Nalana mordo wypchana kotletem

To nasza Europa wysławiana w świecie

Wolisz odlecieć, sumienie zabijać

Niż myśleć co się dzieje z noworodkami w Chinach

Trzymanie w rękach mojej córki to najlepszy narkotyk na świecie.
Curt Cobain

Kiedy kanibal używa noża i widelca, czy jest to oznaką postępu?
Stanisław Lem

53
Skażone drzewo wyda skażone owoce. Więc po co się opierać przeznaczeniu?

Maja Lidia Kossakowska, Siewca Wiatru
Każdego ranka, każdej nocy
Dla męki ktoś na świat przychodzi.
Jedni się rodzą dla radości,
Inni dla nocy i ciemności.

Wieczność kocha dzieła czasu.

– William Blake

54
Skażone drzewo wyda skażone owoce. Więc po co się opierać przeznaczeniu?
Bardzo mi się ten tekst nie podoba (tzn. nie zgadzam się z nim osobiście).

Widział ktoś ten dziwny filmik:

?
- Nie skazują małych dziewczynek na krzesło elektryczne, prawda?
- Jak to nie? Mają tam takie małe niebieskie krzesełka dla małych chłopców... i takie małe różowe dla dziewczynek.

55
My, dziewczęta, jesteśmy tylko lustrami, istniejemy jedynie po to, by ukazywać ich obraz, takimi, jakimi chcą się widzieć. Jesteśmy jak puste naczynia, wypłukane z własnych ambicji, potrzeb i opinii, czekające, aby je napełnić letnią wodą pełnej wdzięku uległości.

Libba Bray, Mroczny sekret
Każdego ranka, każdej nocy
Dla męki ktoś na świat przychodzi.
Jedni się rodzą dla radości,
Inni dla nocy i ciemności.

Wieczność kocha dzieła czasu.

– William Blake

56
Kiedy kanibal używa noża i widelca, czy jest to oznaką postępu?
Stanisław Lem
Hej, to jest dobre!
Wskrzeszając temat, pozwolę sobie podać kilka... Nie są tak ambitne, właściwie humorystyczne, ale tym łatwiej je zapamiętać:

"It's nice to be important, but it's more important to be nice" (Miło jest być ważnym, ale ważniejsze, by być miłym") - podejrzane w podpisie na jakimś forum w Internecie.

"Kto w epoce lotów na miotłach wierzy w czarodziejskie chusty?" - Kokosz, "Kajko i Kokosz: Dzień Śmiechały" Janusza Christy. Zapadło mi w pamięć.

"Ja zawsze mam rację, aż mnie to przeraża" - Herkules Poirot, "Karty na stół" Agathy Christie.

"Fakt, że budzik nie zadzwonił, zmienił już wiele ludzkich przeznaczeń" - Agatha Christie.

"Każde uogólnienie jest niebezpieczne, nawet to" - Alexandre Dumas.

57
"Oczywiście to co innego, kiedy coś wydarza się naprawdę, a nie w wyobraźni" - C. S. Lewis

"-Czy nie wystarczy ci, że ja uważam, iż jesteś śliczna? Czego jeszcze chcesz?
- Jesteś artystą, Jaques, widzisz mnie poprzez swoje marzenie. Ja nie jestem artystka. Obawiam się, że zobaczyłabym tylko starą kobietę, którą jestem naprawdę". - William Wharton

"Problem w tym, że już nie umiem się rozeznać, co jest prawdą, a co zostało wymyślone" - Suzanne Collins
Do czegóż służy pisarz, jeżeli nie do burzenia literatury?
Julio Cortázar — Gra w klasy (str. 99)

59
"Jestem nędzarzem, posiadam tylko marzenia, rozsiałem je u twych stóp, stąpaj lekko, gdyż stąpasz po moich marzeniach..."

Zasłyszane w "Equilibrium".
Way, way down inside, there's a hollow soul...

60
"Cóż z tego, że dobro zwycięża, skoro zło stać na przegraną" - jeden z niewielu cytatów, który naprawdę mocno do mnie trafił. Jego autorem jest Wojciech Bartoszewski.

61
N e w m a N pisze:"rewolucja zjada własne dzieci" - nie pamiętam kto to powiedział
"Rewolucja jak Saturn pożera własne dzieci" Pierre Vergniaud
Wielka Rewolucja - Francja - 1792/93 r.

A od siebie:

" - Widzieliście go? Rycerz chędożony! Herbowy! Trzy lwy w tarczy! Dwa srają, a trzeci warczy!" Sheldon Skaags - A. Sapkowski "Krew elfów"

[ Dodano: Sob 04 Cze, 2011 ]
Cytat z Sapkowskiego napisany trochę pół-żartem. Natomiast od kilku lat prawdziwą inspiracją dla mnie samego, by kształtować swoją indywidualność i wyróżniać ją w tłumie ludzi są słowa Jonathana Davisa:

"Śmiejcie się ze mnie, bo jestem inny. Ja śmieję się z was, bo wszyscy jesteście tacy sami."
Nil sine magno vita labore dedit mortalibus.
Życie niczego nie dało śmiertelnym bez trudu.

Bo tylko dzięki ciężkiej pracy człowiek może coś w życiu osiągnąć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kreatorium”