61

Latest post of the previous page:

Sylogizm to jeszcze brzmi swojsko i zrozumiale w porównaniu z resztą figur w trybach ;)
"Jeżeli chcesz rozśmieszyć Boga, opowiedz mu o swoich planach na przyszłość"

Woody Allen

62
Imiona używane w moich tworach pisemnych są zazwyczaj w miarę normalne.

W moich opowiadaniach znajduje się na przykład Elizabeth, Russell, Alex ale też znajdziemy tam Enrique, Nicolettę i Didinne (Wszystko znajduje się w jednej opowieści).

Do jednego twórczego tworu potrzebowałam imion elfów i postąpiłam jak kilka osób z tego forum. Generator imion +słowniki (łacina, greka, włoski) + różne książki +wyobraźnia = świetne imiona. (składniki tej sumy nie koniecznie występowały w procesie tworzenia wszystkich imion)

Powstało tak na przykład imię Iva, Nifredilian, Ilioneus, Everetti, Ferrum czy moje ulubione Chridean.

Uważam, że każdy sposób zdobywania imion jest dobry, o ile w końcu zdobędzie się odpowiednie imię.

63
Nie pamiętam czy już o tym pisałem, ale niezawodne są nazwy leków.
- Nie skazują małych dziewczynek na krzesło elektryczne, prawda?
- Jak to nie? Mają tam takie małe niebieskie krzesełka dla małych chłopców... i takie małe różowe dla dziewczynek.

64
VV pisze:Nie pamiętam czy już o tym pisałem, ale niezawodne są nazwy leków.

O kurczę... <spogląda na półkę, którą uginają tysiącstronicowe tomiska farmakologii>

Szczególnie intrygujące nazwy mają przeciwciała monoklonalne wprowadzane namiętnie do lecznictwa ostatnimi czasy, np. abciximab, tositumomab i.in.
Mężczyźni zabijają z głupoty, kobiety - z powodu.

65
Ciekawe imiona można znaleźc w Starym Testamencie, zwłaszcza w Księdze Liczb i Księgach Królewskich (chyba tak się nazywają :P). Wystarczy poprzestawiac ze dwie literki i miano gotowe. I nawet wymówic się da. ;]
Piszcząco - podskakująca fanka Mileny W.

66
Kiedyś, jak byłem w Irlandii to zobaczyłem, że ich imiona w dosyć dużym stopniu brzmią niczym bohaterów z fantasy, np. Deirde (widziałem takie na spisie lekarzy jakiejś kliniki).

Ja osobiście stosuję metodę tworzenia samemu, litera po literze. Praktycznie cały czas obracam się w świecie fantasy, tak więc nie poprawnym mi się wydaje dawanie postaciom imion polskich, tak więc trzeba mieć jakiś sposób na tworzenie ich. Najlepiej się szkoli tą umiejętność na RPG, kiedy niespodziewanie trzeba dodać kogoś na drodze graczy, a nagle pytają się "A jak Ty się nazywasz?". Po kilku latach praktyki imiona lecą jak z rękawa. :D

67
MeRQuR pisze:Deirde
Deirdre. Wziętej od tej postaci: http://en.wikipedia.org/wiki/Deirdre
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

68
Pomyłka, oczywiście chciałem pogrubić to drugie "d" ;)
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

69
Chyba drugie "r" xD

A co do imienia, to rzeczywiście możliwe że tak. Samochodem jechałem, to trochę daleko było i nie zauważyłem. Tak przy okazji Irlandii, to tam sam pobyt może natchnąć weną.

70
E, imię to rzecz wtórna do postaci. Siedzisz i myślisz, kto to i nagle bum - wiesz jak się nazywa. Wiesz kim jest. Wiesz, czemu takie imię a nie inne. Nagłe spięcie w mózgu - olśnienie. Wszystko się zgadza na różnych poziomach.

A kiedy trzeba siedzieć i generować imiona przez jakieś generatory... hm...

Jeśli potrzebuję, żeby postać miała imię znaczące - to najczęściej wiem czego poszukuję i jakie ono ma być - bo to wypływa z samej historii. Jeśli potrzebuję, żeby miała zwyczajne - to biorę jakieś zasłyszane, przeciętne imię i nazwisko, kierując się popularnością, adekwatnością i tym, czy osobiście je lubię czy nie i czy nadaje się do danej postaci czy nie.

To delikatne kwestie ale jednocześnie podstawowe - jeśli ciężko mi nadać imię i nazwisko bohaterowi to może coś w konstrukcji tego bohatera nie działa? Prawdę mówiąc poza tym mało mnie obchodzi, czy to to czy inne - Han Solo pod inną nazwą byłby mniej Hanem Solo?

Raczej nie :)
w podskokach poprzez las, do Babci spieszy Kapturek

uśmiecha się cały czas, do Słonka i do chmurek

Czerwony Kapturek, wesoły Kapturek pozdrawia cały świat

71
Mądrze powiedziane. Ja tam lubię biblijne i rosyjskie imiona - ładnie brzmią, łatwo zapamiętać.

Co do generatorów imion... Czemu od razu nie generator fabuły? Jej wymyślanie jest przecież strasznie męczące i czasochłonne, no nie.

72
Zgadzam się co do sposobu doboru imion. Mnie np drażni, że w większości powieści fantasy imiona stylizuje się na germańskie. Co więcej, tworząc świat fantasy, gdzie mamy rózne krainy czy kraje, a także różne języki często stosujemy takie same imiona dla osób z różnych krain, a nawet podobne w brzmieniu imiona dla różnych ras. Tym czasem każda rasa i narodowość ma własny system nadawania imion i czasem warto byłoby wymyślając nawet imię dla bohatera pamiętać o tych różnicach.

Ja czasem wymyślając imię szukam też inspiracji w mitologiach i staram się nadać mię, które będzie też jakoś mówiło o charakterze postaci (oczywiście jeśli akurat piszę coś z fantasy). Poza tym wolę nasze polskie imiona.

Znalazłam linki do stron z imionami arabskimi, gdzie jest także wyjaśnienie znaczenia tych imion. Może ktoś zechce z nich skorzystać tworząc świat np bliższy kulturze muzułmańskiej;

imiona żeńskie: http://www.planetaislam.com/kobiety/imionaz.html

imiona męskie http://www.planetaislam.com/kobiety/imionam.html

Pozdrawiam i dzięki.

73
Ja wymyślam imona sama. Najpierw zastanawiam się jaka jest postać, bo przecież nie nazwe kogoś Helenka, gdy jest psychopatycznym mordercą.

Drugi sposób to wyczytanie imon z mitologii. Można też przestawić dwie-trzy literki i nowe imię gotowe!

74
Co do Helenki, to bym się nie zgodziła. Psychopatyczny morderca o posturze Pudziana, gębie zakapiora i ksywce Helenka mógłby być naprawdę ciekawą postacią. Jak dla mnie - bomba :D

75
MeRQuR pisze:Kiedyś, jak byłem w Irlandii to zobaczyłem, że ich imiona w dosyć dużym stopniu brzmią niczym bohaterów z fantasy, np. Deirde

To pewnie dlatego, że ich imiona pochodzą jeszcze z czasów celtów - a ze słownika imion celtyckich korzystało (z tego co mi wiadomo) wiele twórców fantasy - w tym oczywiście Tolkien a podobno też Sapkowski.

Ogółem różne internetowe słowniki imion celtyckich i nie tylko: wiele ludów żyjących w tym samym okresie co celtowie nadawało dzieciom imiona o bardzo ładnym brzmieniu i ciekawym znaczeniu. Czasem ich tłumaczenia dają wiele do myślenia, jak na przykład Mabh - to żeńskie imię oznacza, o ile pamiętam - "upijająca mężczyzn" badź "wilcza królowa" ;D

A Deirde kojarzy mi się z "rudym".
Świat się zmienia, słońce zachodzi, a wódka się kończy.

<i>(Głos Rozsądku, Sapkowski)</i>

76
Finowie również mają imiona pochodzące z przyrody czy zaczerpnięte prosto z Kalevali. Moje ulubione imię Ilmari pochodzi od słowa "Ilma" - powietrze oraz w Kalevali był bohater Ilmarinen. :)))

Wróć do „Kreatorium”