Szamanizm, szamani

1
Potrzeba mi poczytać o szamanach, szamanizmie, grzechotkach i rytuałach. Problem w tym, że w mojej bibliotece guzik jest. Podrzucicie jakieś str. internetowe? Pytam, bo wiecie, teraz każdy jest specjalista i dużo wie, a ja bym chciała poczytać tych co to NAPRAWDĘ wiedzą.
Ostatnio zmieniony czw 10 sty 2013, 20:50 przez dorapa, łącznie zmieniany 1 raz.
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf

2
Poszukaj tam: http://www.ezoforum.pl/forum.php
Nie jest naj­ważniej­sze, byś był lep­szy od in­nych. Naj­ważniej­sze jest, byś był lep­szy od sa­mego siebie z dnia wczorajszego. - Mahatma Gandhi

"tylko grafomani nie mają żadnych wątpliwości odnośnie swojej tfurczości" - Navajero

3
Witam,

http://www.taraka.pl/szamanizm_po_latach

fileserv.polter.pl/opracowanie.pdf

Choć to zapewne sama znalazłaś...

Pozdrawiam,

Godhand

[ Dodano: Czw 10 Sty, 2013 ]
"Naprawdę wiedzących" szukać ze świecą bo jak odróżnić tych co twierdzą że wiedzą, od tych co wiedzą?
Możesz popatrzyć na materiały o wicca, jest sporo a to pokrewny temat.
"Każdy jest sumą swoich blizn" Matthew Woodring Stover

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

4
Sięgnąć można też tutaj:

http://tnijurl.com/szam/

Kojarzy mi się, że Cejrowski w swych książkach również przedstawia szamanów.

Warto szukać informacji pod innymi terminami jak np. ayauhuasca (czy inne ziela snów, które wykorzystywane są w rytuałach). Informacje trzeba będzie oczywiści przefiltrować.

Może pomoże Ci coś film:

6
Eliade pisał o szamaniźmie. Możesz też zerknąć na Castanedę.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

7
Dorapo, a może by tak parę szczegółów? Bo to trochę rozległy temat. Oczywiście, jak zawsze, możesz najpierw sięgnąć po klasykę, czyli M. Eliade Szamanizm i archaiczne techniki ekstazy, PWN 1994. A z portalami i forami doradzałabym ostrożność, bo przy lekturze można doznać zmącenia umysłu :)
Ja to wszystko biorę z głowy. Czyli z niczego.

8
W bibliotece nie ma Eliadego. Syn napisał, że nie może wypożyczyć, bo nie wypożyczają. Jest sposób... ;)
Link od qaza zawiera ciekawą pozycję. Bardzo interesująca lektura. Nie tylko ze względu na szamanów.

Historia: szaman opuszcza swoją ziemię, swoje duchy, przodków. Płynie do nowego świata. Musi poznać nową ziemię i jej siły. Potrzebne mi opisy inicjacji, rytuałów przejścia w "stan" szamański, sposobów kontaktowania się ze światem nadprzyrodzonym, instrumentów (choć tu już wybrałam grzechotkę, kołatkę, nie bęben).
Ale również sposób postrzegania świata przez szamana. W transie też. I pewnie milion innych rzeczy, które mogą mnie naprowadzić na trop.
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf

10
Pyrek Edward: Rytuały, wtajemniczenia, inicjacje.
Gore Belinda: Ekstatyczne pozycje ciała: podręcznik odmiennej rzeczywistości.

12
Na Tarkę już trafiłam, ale dzięki za cynk.:)
Robert Palusiński (praktyk):„Tradycyjnie szaman działa z jednej strony w sferze duchów i duchowych mocy, a z drugiej strony stoi na straży plemiennych tradycji, obyczajów, rytuałów i struktury społecznej. Jest żywym zapisem historii plemienia, a także jego doradcą i konsultantem. Jest także zwykłym członkiem plemienia: myśliwym, rolnikiem, zbieraczem, wojownikiem. Jego sposoby leczenia i uzdrawiania tym różnią się od metod babci zielarki, że przy wyborze ziół radzi się swoich duchowych doradców. Podobnie postępuje przy interpretacji snów czy podczas rozwiązywania istotnych osobistych lub społecznych problemów.
/.../ bardzo istotne było dla mnie przekonanie, że szaman/ka żyje-istnieje w obrębie plemienia/społeczności i dla niej oraz poprzez nią działa. Że bez tej społeczności nie spełnia warunków definicji, a nawet, że faktycznie „nie istnieje”. We większości struktur plemiennych „ja” istnieję tylko w relacji do innych członków mego plemienia. Bez „nich” nie ma „mnie”. Jestem jak palec dłoni – którą jest plemię. Pięknie opisuje to filozofia Ubuntu: „istnieję, bo ty istniejesz./../
Dziś nadal dostrzegam społeczną funkcję oraz kontekst postaci szamana, ale nie jestem już tak mocno przekonany do tego społecznego aspektu jako niezbędnego i koniecznego do identyfikacji postaci szamana. Bierze się to z coraz mniejszego przywiązania do określonego miejsca i czasu. Dlaczego? Przede wszystkim z powodu nielokalności: szaman/ka jest zawsze i wszędzie."

To ciekawe w kontekście mojego pomysłu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kreatorium”