muzyka alter-średniowieczna

1
Pytanie skierowane do pisarzy tworzących działa o realiach podobnych do Władcy Pierścieni, Eragona czy Wiedźmina. Interesuje mnie bardzo, czy są jakieś utwory muzyczne, które was inspirują tak mocno, że wręcz tworzą w waszych umysłach obrazy które trzeba przenieść na papier :) Jak dla mnie to są to następujące:

Baldur's Gate 1 i 2 OST
Icewind Dale - Easthaven theme
Planescape: Torment OST
Władca Pierścieni OST
Faun - Egil Saga
Gothic 1,2,3 OST
the elders scrolls 4 oblivion - Main Theme

Jeśli ktoś z was ma jeszcze jakieś podobne ulubione utwory (koniecznie przywodzące mu na myśl wspomniane klimaty) to niech zamieści tu tytuły. Powyższe utwory już mi się troszkę "przetarły" ;] potrzebuję czegoś świeżego.
Nie pożądaj żony bliźniego swego... nadaremno.

Pesymista twierdzi, że wszystkie kobiety to nierządnice, optymista nie jest tego zdania, ale ma nadzieję.

/Julian Tuwim/

2
Spróbuj Morrowind OST
"Siri was almost sixteen. I was nineteen. But Siri knew the slow pace of books and the cadences of theater under the stars. I knew only the stars." Dan Simmons

3
Muzyka często mnie inspiruje, w mojej głowie powstaje wiele obrazów podczas słuchania, ale jest tylko jeden utwór, który wpłynął na mnie permanentnie - to znaczy, gdy go słucham zawsze pojawia się jedna i ta sama wizja, powstała niczym nagłe olśnienie. Poza tym zawsze przeżywam jakieś dziwne uniesienie podczas słuchania i gdy już raz zacznę, nie mogę się od tego utworu długo uwolnić.

Na początku była tylko ta jedna scena, zupełnie nieznani mi bohaterzy, a z biegiem czasu dopasowałam do niej całą historię, która kończy się właśnie ową wizją wywołaną muzyką. Nie wiem czy kiedykolwiek spiszę całą opowieść, albo czy zdołam opisać tę scenę. Boję się, że zapisane słowa nie będą przedstawiały dokładnie tego obrazu, który mam w głowie. To taka moja bardzo prywatna wizja, w sumie nie wiem czy obiektywnie piękna i twórcza.

A ten utwór, to The Battle z OST The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe.

[ Dodano: Sob 07 Lis, 2009 ]
Dodam, że jest to wizja magiczno-fantastyczna, żeby było w temacie ;)
Miłości jestem posłuszna i szczęściu się nie opieram!
I czuję twoją pieszczotę i coraz bardziej zanikam,
I czuję twe pocałunki i coraz bardziej umieram.

Rok nieistnienia B. Leśmian

4
Mnie inspiruje muzyka z Gothic II: Noc Kruka i muzyka z Heores III.
Każdego ranka, każdej nocy
Dla męki ktoś na świat przychodzi.
Jedni się rodzą dla radości,
Inni dla nocy i ciemności.

Wieczność kocha dzieła czasu.

– William Blake

5
Tak, kiedyś też słuchałem namiętnie muzyki z Heroes III, ale dla mnie muzyka po pewnym czasie się dosłownie wypala. I te utworu są już praktycznie wyczerpane do głębi.
Ten utwór z Narnii rzeczywiście jest niezły... będę musiał do niego przysiąść z kartką i długopisem ;]

Pesymista twierdzi, że wszystkie kobiety to nierządnice, optymista nie jest tego zdania, ale ma nadzieję.

/Julian Tuwim/

6
Jeśli chodzi o sredniowiecze, to wręcz kapitalnie nadaje się zespół Folk/Melodeath Metalowy Elveitie. Może trochę cięższe klimaty, ale naprawdę, każda piosenka, potrafi mnie natchnąć do napisania kilku historii i nadal będzie pasowała. Polecam, dobrze zacząć od utworu Uis Elveti

7
Ach, też znany mi zespół... Jak dotąd "zużyłem" już z niego utwory Inis Mona i Omnos. Choć Inis Mona nadal czasem słucham... ;]

/Julian Tuwim/

9
Tusiu :* mua. Akurat takiej muzyki mi w tej chwili było trzeba :)

/Julian Tuwim/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kreatorium”