Ja w sprawie egzorcysty...

1
No właśnie. Mam taki pewien problem. Chcę do swojej powieści wprowadzić postać księdza egzorcysty, ale nie mam pojęcia, jak to właściwie jest. I mam takie dwa pytanka:

1. Bo mama powiedziała mi, że ksiądz nie może być egzorcystą, ale egzorcysta może być księdzem - jak to jest?

2. Ile lat może mieć ksiądz, który dopiero od niedawna jest księdzem?
Każdego ranka, każdej nocy
Dla męki ktoś na świat przychodzi.
Jedni się rodzą dla radości,
Inni dla nocy i ciemności.

Wieczność kocha dzieła czasu.

– William Blake

2
1. To pierwsze jest bez sensu, prawda? Raczej ksiądz nie musi być egzorcystą, ale może. Egzorcysta, który nie jest księdzem nie jest uznawany przez kościół - szarlatan dla nich i tyle.
2. 24 lata najmniej.

btw. Google nie boli, a jeżeli piszesz coś takiego to lepiej poszukać literatury specjalistycznej. Wiedza na ten temat pochodząca z filmów to jedna wielka bzdura (no, może "Egzorcyzmy Emily Rose" miały coś wspólnego z prawdą - zdanie mojego katechety, który ma 25 lat :) )

3
Obsidian pisze:2. 24 lata najmniej.
Nie prawda. Żeby być księdzem musisz mieć maturę, a maturę masz w wieku 19 lat, z czego wynika prosty fakt, że jednak 25 najmniej. :)

Wiem, czepiam się, ale Serena chce w miarę pewnych informacji... :)
[img]http://www.cdaction.pl/userbar/strona/userbar/15j3pcp0_user6.jpg[/img]
----------------------------------------------------------------------
[img]http://www.cdaction.pl/userbar/strona/userbar/15j3phuz_userbar(2)b.jpg[/img]

4
Uff... To świetnie, że powinien mieć minimum 24 lata, bo ja akurat dałam 25 :P No dobra, czyli to będzie ksiądz, który jest egzorcystą, no.

[ Dodano: Sob 16 Sty, 2010 ]
shelion - jednak 25 najmniej? I tak świetnie :P Dzięki.

– William Blake

5
Nie wyobrażam sobie tak młodego egzorcysty. W każdym razie moje demony by go wyśmiały. :D
Serena pisze:1. Bo mama powiedziała mi, że ksiądz nie może być egzorcystą, ale egzorcysta może być księdzem - jak to jest?
Mama się nie zna. Jest w Polsce kilku (nastu?) księży egzorcystów.
Leniwiec Literacki
Hikikomori

6
No najwyraźniej się nie zna :) W sumie dobrze wiedzieć, że jest kilku (tak na wszelki wypadek) xD

– William Blake

7
Nie prawda. Żeby być księdzem musisz mieć maturę, a maturę masz w wieku 19 lat, z czego wynika prosty fakt, że jednak 25 najmniej. :)
W takim razie się pomyliłem :) Sprawdziłem długość studiów teologicznych i policzyłem od czasu kiedy ja bym zdawał maturę (a ja będę zdawał w wieku 18). Mea culpa.

8
Obsidian, ty będziesz zdawał w wieku 18 lat? Jak to?

– William Blake

9
Jakoś tak wyszło. Zacząłem podstawówkę wcześniej i teraz jestem rok do przodu. Z resztą maturę mógłbym zdawać i wieku 11 lat, o ile się nie mylę. Chyba, że coś się zmieniło, ale kiedyś słyszałem o takiej sytuacji.

btw. To był offtop :) A egzorcysta w wieku tych 25 czy nawet 26, 27 lat jest raczej niewiarygodny. Zakładam, że ilość "szkoleń" jakie musi przejść jest dość pokaźna, więc będzie to raczej starszy kapłan.

10
Obsidian pisze:A egzorcysta w wieku tych 25 czy nawet 26, 27 lat jest raczej niewiarygodny. Zakładam, że ilość "szkoleń" jakie musi przejść jest dość pokaźna, więc będzie to raczej starszy kapłan.
Eee... Szkoda. Bo chciałam zrobić coś fajnego, ale skoro ma być starszy, to już tego nie zrobię... A miało być tak pięknie ^.^

– William Blake

11
Słyszałam coś o tym, że żeby ksiądz mógł odprawić egzorcyzmy musi mieć przyzwolenie z góry - biskupa, czy coś. To się tyczy każdego przypadku. Biskup zezwala na odprawienie konkretnych egzorcyzmów i wówczas wybiera księdza - albo tego, który się do niego zwrócił z prośbą o zezwolenie, lub innego, jeśli uzna, że ksiądz ten nie jest doświadczony. Dlatego, z reguły, egzorcyzmy odprawiane są przez starszych księży.

O, znalazłam coś odpowiedniego:

"Urząd egzorcystatu został definitywnie ustanowiony w 416 r., kiedy papież Innocenty I ustalił, iż egzorcyzmy mogą być udzielane przez kapłanów, ale jedynie za zezwoleniem biskupa. Taka dyscyplina obowiązuje w Kościele katolickim po dzień dzisiejszy, jak czytamy w Kodeksie Prawa Kanonicznego w kan. 1172, gdzie ponadto uściśla się, że biskup może udzielić specjalnego i wyraźnego zezwolenia na odprawianie egzorcyzmów wyłącznie kapłanom6."

Teoretycznie Twój bohater mógłby odprawić te egzorcyzmy razem ze starszym księdzem, więc może nie wszystko stracone :D

12
Serena, jeżeli chcesz się do tego przygotować tak naprawdę porządnie, to polecałabym nie pytać na forum, tylko poczytać Kodeks Prawa Kanonicznego czy jakieś inne źródła kościelne. Albo po prostu pogadać z jakimś doświadczonym księdzem.
Powiadają, że taki nie nazwany świat z morzem zamiast nieba nie może istnieć. Jakże się mylą ci, którzy tak gadają. Niechaj tylko wyobrażą sobie nieskończoność, a reszta będzie prosta.
R. Zelazny "Stwory światła i ciemności"

Strona autorska
Powieść "Odejścia"
Powieść "Taniec gór żywych"

13
Trzy kroki:

1. Wikipedia - http://pl.wikipedia.org/wiki/Egzorcysta - żebyś chociaż miała pobieżne pojęcie o temacie, który zamierzasz zgłębiać
2. dokumenty kościelne
3. rozmowa z księdzem, najlepiej nie z księdzem katechetą w szkole, ale umówić się w proboszczem pierwszej parafii, którą masz pod ręką, powiedzieć, do czego ta wiedza ci potrzeba i zadawać pytania.

I nie zgadzam się z Adrianną, że punkty 2. i 3. są alternatywami. Moim zdaniem koniecznie musisz przejść przez oba. Ksiądz wytłumaczy to, czego nie zrozumiesz z pism kościelnych.
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

14
Hmmm... Nie chodziło mi o to, że te źródła wiedzy mają być w zastępstwie. Z dokumentów często ni cholery nie da się nic zrozumieć - ktoś, kto przez to przebrnął nie zaszkodzi.
Może lepszym słowem byłoby "lub" zamiast "albo". I to takie "lub" ze wskazaniem na "i".
Powiadają, że taki nie nazwany świat z morzem zamiast nieba nie może istnieć. Jakże się mylą ci, którzy tak gadają. Niechaj tylko wyobrażą sobie nieskończoność, a reszta będzie prosta.
R. Zelazny "Stwory światła i ciemności"

Strona autorska
Powieść "Odejścia"
Powieść "Taniec gór żywych"

15
Sir Wolf pisze:Trzy kroki:

1. Wikipedia - http://pl.wikipedia.org/wiki/Egzorcysta - żebyś chociaż miała pobieżne pojęcie o temacie, który zamierzasz zgłębiać
2. dokumenty kościelne
3. rozmowa z księdzem, najlepiej nie z księdzem katechetą w szkole, ale umówić się w proboszczem pierwszej parafii, którą masz pod ręką, powiedzieć, do czego ta wiedza ci potrzeba i zadawać pytania.
A może po prostu obejrzeć jakiś film o egzorcyzmach i egzorcystach? Wszak byłaby to jakaś wizja reżysera, który egzorcystą nie jest, a o temacie musi mieć jakieś wyobrażenie, skoro film nakręcił.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kreatorium”