Germanik pisze: 5. "Rozejrzał się po sterylnie czystym pomieszczeniu" hmmm... jak sterylne to oczywiste że czyste. tzn ja nie widziałem sterylnie brudnego.
A ja jako chemik Ci powiem, ze cos moze byc sterylnie czyste. To przyslowek "sterylnie" okresla w tym przypadku przymiotnik "czyste", a nie odwrotnie... Jesli np. przyslowek "czysto" okreslalby przymiotnik "wysterylizowane", to mialbys racje... ale w tym wypadku sie mylisz...
"Rozejrzał się po sterylnym pomieszczeniu" moze by wystarczylo, ale to by bylo zdanie dosc dwuznaczne. Sterylne pomieszczenie moze byc przenosnia i oznaczac "zimne", puste, prosto utrzymane pomieszczenie... (=na pozor sterylne...)
Uzycie "sterylnie czyste" pozwala wyeliminowac ta dwuznacznosc...
Zdanie "Rozejrzał się po sterylnym, czystym pomieszczeniu..." byloby niepoprawne... zauwaz roznice...
Cos moze byc wiec czyste, bardzo czyste... a nawet sterylnie czyste (pozbawione wszystkich, zarówno wegetatywnych, jak i przetrwalnikowych form mikroorganizmów,). A co to ma do sterylnie brudne to ja nie wiem... To juz jakies Twoje dziwne rozwazania... Slowa "sterylne" i "czyste" sobie nie zaprzeczaja
Juz gdzies to pisalem, ale sie powtorze... Nie chce sie nikogo czepiac ani tez nikogo bronic... Chodzi mi tylko o to, by ludzie nie czepiali sie niepotrzebnie malo waznych szczegolow... Tym bardziej, ze czesto sami nie maja racji...

Ich bin Nitroglycerin... l??sche Feuer mit Benzin...
Wer mich in seinen Venen f??hlt... wird mir nicht mehr entflieh’n...
See the fallen angels pray... for my sweetest poison...
I crash and I burn and I freeze in hell... for your poison...