METAFORA ( kilka niegroźnych wulgaryzmów)

18
Ja może od strony czytelnika zaawansowanego. Tekst rozchwiany emocjonalnie; spokojnie, nerwowo, spokojnie, groteskowo. Nie przeczytam książki tak napisanej.
... Była to jedna z tych jasnych nocy, w których firmament gwiezdny jest tak rozległy i rozgałęziony, jakby rozpadł się, rozłamał i podzielił na labirynt odrębnych niebios, wystarczających do obdzielenia całego miesiąca nocy zimowych i do nakrycia swymi srebrnymi i malowanymi kloszami wszystkich ich nocnych zjawisk, przygód, awantur i karnawałów.

Bruno Schulz

19
Park pisze: (pn 07 lut 2022, 20:18) Tekst rozchwiany emocjonalnie;
moje teksty nie są dla wszystkich. Stwierdzenie że tekst jest rozchwiany emocjonalnie jest trochę absurdalne. Zycie składa się z momentów poważnych, humorystcznych i groteskowych , wymieszanych razem. Nie ma rozdziału pomiędzy sytuacjami śmiesznymi a poważnymi. To że nie jesteś przyzwyczajony do czytania takich tekstów nie oznacza że inni ich nie przeczytają. Jeśli kiedyś czytałeś Lema, albo Pratchetta to jako zaawansowany czytelnik powinieneś dać sobie radę:).. Alę dzieki że Ci się chciało pomęczyć:)
Najsmutniejszym aspektem dzisiejszego życia jest to, że nauka osiąga wiedzę szybciej niż społeczeństwo osiąga mądrość. http://cytatybaza.pl/autorzy/isaac-asimov.html?cid=41

20
Dobre. Styl ok, choć przydał by się jakiś błysk, teraz, to jest napisane po prostu poprawnie. Fabularnie ok, ale końcówka to infodump, a poza tym nie czaję - jeśli to była dla Twórcy tylko metafora to dlaczego zabezpieczył się i zalał piwo betonem? I wrzucił do studni? Myślę, że Mrok brał ten cyrograf śmiertelnie poważnie. Ale źle napisałem, fabuła nie jest ok, jest fajna i czytało się przyjemnie. Uważam osobiście, że Twórca mógł wyprowadzić Mrok w pole, bo wierzę w absolutne dobro. Bez zła. Poza tym jestem antyreligijny, więc trafiło w me gusta. Ale to moje poglądy. Jest dobrze, pisz dalej. Powodzenia i pozdrawiam.

21
RebelMac pisze: (czw 10 lut 2022, 14:17) Dobre. Styl ok, choć przydał by się jakiś błysk
Błysk geniuszu:)) trudno o niego, czasem się pojawia u autorów ale wtedy stają się znani. Ja debiutuję, więc Twoja opinia bardzo mnie cieszy:) i dziekuję że chciało Ci się przeczytać. Gdyby nie wydźwięk " anty" pewnie byłoby więcej komentarzy. To jakoś samo tak wyszło. ale przynajmniej napisałam co chciałam.
RebelMac pisze: (czw 10 lut 2022, 14:17) uważam osobiście, że Twórca mógł wyprowadzić Mrok w pole, bo wierzę w absolutne dobro. Bez zła
Wg mnie nie ma czegoś takiego jak absolutne dobro. Bez złe , nie zdefiniuje go w żaden sposób. Musisz z czymś porównać. Jeśli porównasz z mniejszym dobrem , to ono stanie się złe. To trudny temat. Nie udowodniono istnienia absolutu bo oznaczałby on niezmienność, a to niezgodne z prawami termodynamiki. Natomiast świat metafizyczny połknie wszystko, więc może gdzieś tam to absolutne dobro istnieje:)
Najsmutniejszym aspektem dzisiejszego życia jest to, że nauka osiąga wiedzę szybciej niż społeczeństwo osiąga mądrość. http://cytatybaza.pl/autorzy/isaac-asimov.html?cid=41

22
Mary Ann May pisze: (pn 31 sty 2022, 20:34) Horyzont za nic nie chciał być linią poziomą.
<3
Mary Ann May pisze: (pn 31 sty 2022, 20:34) żeby wymyślić kogoś takiego – powiedział w końcu. Pomińmy milczeniem, sensowność takiej marnej egzystencji jak twoja. Dla mnie możesz być, kim chcesz. Dlaczego jesteś parzystokopytny, pozostanie tajemnicą.

Tutaj chyba brakuje myślnika w kontynuacji wypowiedzi. Ogólnie jest dużo, dużo lepiej niż "mojave" ale polecam na przyszłość: https://www.jezykowedylematy.pl/2011/09 ... ne-porady/. Zwięźle i - w mojej opinii - dobrze opisane :).

Całe wrażenie po przeczytaniu bardzo pozytywne :).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opowiadania i fragmenty powieści”