16

Latest post of the previous page:

beryl pisze:Zakończenie. Wychodzi na to, że każdy czytający to opowiadanie przewidział zakończenie. To jednak trochę smutne.
Ja kombinowałam w stronę niepokalanego poczęcia, pewnie uwiódł mnie tytuł. Więc zakończenie mnie przywróciło do rzeczywistości, że tak powiem.
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

17
Wydaje mi się, że tak w przypadku żartu o Amidze jak i tego, że bohater jest jedynym na świecie mężczyzną odmawiającym żonie, nieco zbyt dosłownie podeszłaś do sprawy ; ) W końcu to narracja pierwszoosobowa, niektóre rzeczy są napisane specjalnie w sposób, który miał być ironią czy przesadą :) Bez specjalnego akcentowania - tak, jakby opowiadała Ci to jakaś inna osoba. Jak ktoś mówi "jestem największym debilem na świecie" w momencie zdenerwowania, to przecież również nie ma tego dosłownie na myśli :)
Antologia opowiadań Czarna Kawka - wyślij nam swój tekst!

18
Owszem, Twój narrator wykorzystuje złośliwość czy ironię - bardzo wyraźnie uchwytną na przykład we fragmencie o rodzinnych wigiliach - więc nie o to chodzi, że ja jej nie wyczuwam w narracji. Uważam natomiast, że w tych dwóch sytuacjach jest ulokowana trochę obok. Że szpilka się wbija w nie ten punkt.
No, ale to Twój bohater. Nie musi spełniać moich oczekiwań.
Ja to wszystko biorę z głowy. Czyli z niczego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opowiadania i fragmenty powieści”