Latest post of the previous page:
Zapisać autentyczny dialog to też jest sztuka. Nawet kopiując, autora zawsze daje coś od siebie - nawet fotografowie są lepsi i gorsi. Tak więc, o ile faktycznie nie jest to jeden do jednego przepisanie z dyktafonu sąsiadki w Anglii akurat świetnie pytlującej po polsku - to nie zgodzę się z przedpiścami i powiem, że coś tam na pewno "swojego" Julia musiała włożyć.Sąsiadka (dialog)
17Nie dawno wspominaliśmy o starterach. Tutaj jest. I dlatego czytam dalej.Juliahof pisze: Ja nawet klamkę w naszym domu chwytam przez papier, a co dopiero mężczyznę.
Nie istotne czy ktoś jest fioletowy, różowy, niebieski, zielony czy biały... Jest wiele publikacji wydanych normalnym, przyzwoitym trybem, które zaczynam czytać i chwilę później idą lotem koszącym w kąt:)
No - niezłą dostałaś weryfkę:))
Niech moc Weryfikatorium będzie z Tobą
Sąsiadka (dialog)
18Dziękuję, Szopen, za dobre słowo:-)) Prawdę mówiąc, nigdy nie nagrywam rozmów z sąsiadami, zwłaszcza nadających nieprzytomnym slangiem z północnej Anglii. Tak jak obiecałam, dokończę tekst.szopen pisze: Zapisać autentyczny dialog to też jest sztuka. Nawet kopiując, autora zawsze daje coś od siebie - nawet fotografowie są lepsi i gorsi. Tak więc, o ile faktycznie nie jest to jeden do jednego przepisanie z dyktafonu sąsiadki w Anglii akurat świetnie pytlującej po polsku - to nie zgodzę się z przedpiścami i powiem, że coś tam na pewno "swojego" Julia musiała włożyć.
Added in 1 minute 19 seconds:
Dzięki! Po to jest to forum:-))brat_ruina pisze:Nie dawno wspominaliśmy o starterach. Tutaj jest. I dlatego czytam dalej.Juliahof pisze: Ja nawet klamkę w naszym domu chwytam przez papier, a co dopiero mężczyznę.
Nie istotne czy ktoś jest fioletowy, różowy, niebieski, zielony czy biały... Jest wiele publikacji wydanych normalnym, przyzwoitym trybem, które zaczynam czytać i chwilę później idą lotem koszącym w kąt:)
No - niezłą dostałaś weryfkę:))
Niech moc Weryfikatorium będzie z Tobą
Sąsiadka (dialog)
19(Tak nawiasem mówiąc - pisząc, nie chcę mi się wierzyć, że tutaj jest 100% sąsiadki. Ile jest Ciebie w tym tekście - to da nam odpowiedź w następnym zamieszczonym kawałku)
Sąsiadka (dialog)
20Blisko, blisko... To był katolik z Wybrzeża Kości Słoniowej, czarny ja smoła. Zapewniał, że gdy tylko zostanę jego narzeczoną (bo jego żona jest w Paryżu, ale co to za żona, tak prawdę mówiąc!), będzie mi czasem kupował papierosy, skoro palę.
Sąsiadka (dialog)
21jak się urodził to był biały i że jest rdzennym BrytolemJuliahof pisze: To był katolik z Wybrzeża Kości Słoniowej, czarny ja smoła. Zapewniał, że

Sąsiadka (dialog)
22 Ostatecznie zupełnie niedaleko odnalazłem fotel oraz sens rozłożenia się w nim wygodnie Autor nieznany. Może się ujawni.
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar
Dupczysław Czepialski herbu orka na ugorze
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar
Dupczysław Czepialski herbu orka na ugorze
Sąsiadka (dialog)
23O tak! Poznaliśmy się sprzątając co rano wielki sklep z ciuchami na Oxford Street. Przejęty uczuciem, powiedział, że nie muszę szorować męskiego kibla, on to bierze na siebie...
Sąsiadka (dialog)
24No i to jest materiał na historię.
„Racja jest jak dupa - każdy ma swoją” - Józef Piłsudski
„Jest ktoś dwa razy głupszy od Ciebie, kto zarabia dwa razy więcej hajsu niż Ty, bo jest zbyt głupi, żeby w siebie wątpić”.
https://internetoweportfolio.pl
https://kasia-gotuje.pl
https://wybierz-ubezpieczenie.pl
https://dbest-content.com
„Jest ktoś dwa razy głupszy od Ciebie, kto zarabia dwa razy więcej hajsu niż Ty, bo jest zbyt głupi, żeby w siebie wątpić”.
https://internetoweportfolio.pl
https://kasia-gotuje.pl
https://wybierz-ubezpieczenie.pl
https://dbest-content.com
[W]Sąsiadka (dialog)
25Piszę te Sąsiadkę, włączając okres leżakowania będzie gotowa w przyszłym tygodniu:-))
[W]Sąsiadka (dialog)
26Zgadzam się z przedmówcami, że ostrożnie z tym, by nie przedawkować. No i skoro tekst jest trudniejszy, warto wprowadzić paplę jako osobę sympatyczną. Plecenie kogoś nam obmierzłego szybciej irytuje, mamy mniej cierpliwości.
Dla mnie to jest oczywiste, że niektórzy tak mówią
Gaduły niedopuszczające do głosu plotą co bądź co chwila zmieniając temat.
Standardem jest że wytykamy to, z czym mamy problem. Leń będzie wyzywał innych od nierobów, kłamca będzie nieufny, kto zdradza w małżeństwie będzie zazdrosny i oskarżał o zdradę, złodziej będzie pierwszy pomstował na złodziejstwo innych.
Kwestia doświadczeń. Zakładam, że nie pisałbyś tak, gdybyś spotykał takie osoby, a może warto? Jak się ma do czynienia wyłącznie z wykształconymi, wygadanymi, erudytami - brakuje w świadomości różnych dziwnych typów ludzkich. Albo odwrotnie - brakuje normalnych, codziennych spotkań, dlatego każdy kto nie rozmawia jak wzięty z pamiętnika o wyższych sferach wygląda niewiarygodnie

Dla mnie to jest oczywiste, że niektórzy tak mówią

Ależ oczywiście, że ludzie tak robią.
Gaduły niedopuszczające do głosu plotą co bądź co chwila zmieniając temat.
Standardem jest że wytykamy to, z czym mamy problem. Leń będzie wyzywał innych od nierobów, kłamca będzie nieufny, kto zdradza w małżeństwie będzie zazdrosny i oskarżał o zdradę, złodziej będzie pierwszy pomstował na złodziejstwo innych.
“So, if you are too tired to speak, sit next to me for I, too, am fluent in silence.”
(Zatem, jeśli od znużenia milkniesz, siądź przy mnie, bom i ja biegły w ciszę.)
R. Arnold
R. Arnold
[W]Sąsiadka (dialog)
27A błędy w tekstach wytykają grafomani

Added in 52 seconds:
O rasizm oskarżają rasiści, ścigają faszystów ci, co skrycie wielbią Hitlera, szukają homofobów ludzie, którzy najchętniej każdego homoseksualistę by zatłukli.
[W]Sąsiadka (dialog)
28 “So, if you are too tired to speak, sit next to me for I, too, am fluent in silence.”
R. Arnold
R. Arnold
[W]Sąsiadka (dialog)
29Eldil, ależ ja znam ten schemat. Tyle, że to klisza. Stereotyp. I faktycznie, jest tak, że często złodziej najgłośniej krzyczy złodzieje, ale przecież nie zawsze. Ale ponieważ wszyscy tak powtarzają, więc to się stało kliszą, wytartym schematem - i stąd mój tekst o przerysowaniu, że to tak świetnie pasuje do schematu. To jakbym napisał opowiadanie o murzynie raperze kradnącym walkmana ze sklepu, który potem atakuje policjanta, policjant go zabija i następnego dnia idzie marsz milczenia przeciwko brutalności policji - w którym to marszu rozwalają całą dzielnicę.
Schemat. Klisza. Stereotyp. Wszyscy wiemy, że opowiadanie takie mogłoby być oparte o faktach, a mimo to i tak nazwalibyśmy je powielającym stereotypy i idącym na łatwiznę.
Co więcej, jak pokazałem wyżej, ten stereotyp łatwo doprowadzić do absurdu. Bo nie jest tak, że wszyscy krzyczący "złodziej" sami są złodziejami. I nie jest tak, że każdy zazdrosny, sam chętnie zdradza.
Schemat. Klisza. Stereotyp. Wszyscy wiemy, że opowiadanie takie mogłoby być oparte o faktach, a mimo to i tak nazwalibyśmy je powielającym stereotypy i idącym na łatwiznę.
Co więcej, jak pokazałem wyżej, ten stereotyp łatwo doprowadzić do absurdu. Bo nie jest tak, że wszyscy krzyczący "złodziej" sami są złodziejami. I nie jest tak, że każdy zazdrosny, sam chętnie zdradza.
[W]Sąsiadka (dialog)
30Ok, rozumiem ideę. I zrozumiawszy, nadal się nie zgodzę (może za mało zrozumiałem?

Gdyby to był moralitet, to morał byłby płytki, fakt. Ale to tylko scenka rodzajowa z panią, której życie jest nieustannym stand - upem. Jej rasizm, czy emigranckie pochodzenie, to wszystko jest powierzchowne. Autorka nie pokazuje tu jej obłudy, tylko właśnie powierzchowność. I pokazała ją świetnie

Added in 5 minutes 57 seconds:
Zobacz, że nawet jej marzenia są powierzchowne. Pięknie byłoby w jej domku, ale już za chwilę o nim zapomni. Bo ona czy kogoś lubi czy nie znosi, tęskni czy się boi - wszystko na 5 sekund.
Moim zdaniem to ciekawa postać.
Na dłuższą metę się obroni, pod warunkiem, że bohaterka nie będzie taką ciapą i zdominuje rozmowę, zamiast tylko otwierać i natychmiast zamykać buzię

“So, if you are too tired to speak, sit next to me for I, too, am fluent in silence.”
R. Arnold
R. Arnold
[W]Sąsiadka (dialog)
31W porządku, to rozumiem. Przyjmuję do wiadomości, przyznaję rację (Co do powierzchowności i jej pokazania) i EOT z mojej strony.