Latest post of the previous page:
Tak czytając wypowiedź RebelMac zastanowiło mnie to podkreślanie, że należy unikać zaimków. I próbowałam ten podany przykład przeczytać bez tych zaimków. Z mojej strony to wypadło słabo.Nie mówię, że wszędzie je należy wstawiać, ale bez nich o ile jest uboższy tekst. Wyprany z podskórnych podkreśleń stanu faktycznego. Tekst jest suchy, bez wyrazu. Tak mi się nasunęło.Ptak w złotej klatce [fantasy] [fragment][wulgaryzmy]
17Jednocześnie zgodzę się i nie zgodzę. To moje zaimki skrytykowano, ale rozumiem czemu można mieć problem z ich nadmiarem. A jednocześnie też często ich brak sprawia, że tekst zaczyna mi się wydawać bez wyrazu. Może kwestia tego jak człowiek wypowiada się na co dzień? W końcu w poprzednich zdaniach, pisząc w sposób dla mnie naturalny, użyłam całkiem sporo zaimków.jak pisze: (sob 18 wrz 2021, 14:57) I próbowałam ten podany przykład przeczytać bez tych zaimków. Z mojej strony to wypadło słabo.Nie mówię, że wszędzie je należy wstawiać, ale bez nich o ile jest uboższy tekst. Wyprany z podskórnych podkreśleń stanu faktycznego. Tekst jest suchy, bez wyrazu. Tak mi się nasunęło.
Na pewno zwykłe ich usunięcie, bardzo rzadko jest rozwiązaniem. Fragmenty z nadmiarem zaimków trzeba często gruntowanie przeredagować. Podam mały przykład, korzystając w wytkniętego, przez RebelMac, fragmentu. Poziom profesjonalizmy dokonanych poprawek ciągle jest na moim poziomie, ale zaimki zniknęły, a fragment brzmi chyba ciągle naturalnie.
RebelMac pisze: (pn 08 lut 2021, 13:44) Do krat zbliżył się uzbrojony w miecz mężczyzna. Jego strój i postawa jasno wskazywały na pozycję wyższą niż otaczający go żołnierze.
I teraz właśnie przeczytałam jeszcze raz poprawioną wersję, orientując się, że usunęłam w niej dwa zaimki, a wrzuciłam inne dwa. Więc chyba jednak finalnie zgodzę się z przedmówcą: tekst bez zaimków mi zwyczajnie nie brzmi.Na ich przestraszone twarze padło światło latarni trzymanej przez mężczyznę, który pewnym krokiem podszedł do krat. Bogato zdobiony strój i pewna siebie postawa jasno wskazywały na pozycję wyższą niż pozostali żołnierze.
Ptak w złotej klatce [fantasy] [fragment][wulgaryzmy]
18To jest piękno pracy nad tekstem. Druga, dziesiąta, setna wersja. A to dopiero jedno zdanie... 
(Nie twierdzę, że to są dobre zdania, dołączam na szybko do zabawy w odzaimkowianie
).

Do krat zbliżył się zbrojny. Strój, postawa, ton głosu - wszystko świadczyło o władzy przybysza.
Elfy patrzyły przez kraty na nieznajomego. Kunsztownej roboty miecz, strój z zamorskiego jedwabiu, sposób bycia przybysza nie zostawiały wątpliwości - okres oczekiwania kończył się. Przybył Możny, a powód mógł być tylko jeden: decyzja o losie więźniów.
(Nie twierdzę, że to są dobre zdania, dołączam na szybko do zabawy w odzaimkowianie

“So, if you are too tired to speak, sit next to me for I, too, am fluent in silence.”
(Zatem, jeśli od znużenia milkniesz, siądź przy mnie, bom i ja biegły w ciszę.)
R. Arnold
R. Arnold
19Eldil, jedna mała uwaga: Zmianie uległy dwa zdania i.... tam gdzie w minimum treści było multum wiadomości, ty uwypukliłeś dużą ilością słów. Efekt? Gdy każde zdanie tak zmienimy - zaleje nas słowotok. I dalej taki tekst będzie stanowił problem w odbiorze. Problem jest nie w "zaimkozie" tu piętnowanej, lecz w sposobie używania zaimków, jak pokazała jagoda139. Nie one są problemem a sposób ich użycia. 

20jak, to dwa przykłady na szybko, z czego jeden krótki - przemilczałeś, bo nie pasowało Ci do tezy. A drugi też z łatwością można skrócić:
Pokazałem tylko, że się da i to na różne sposoby - zwięźle, barokowo. Nie dałem gotowca, jak to konkretnie zrobić.
Zresztą, celowo użyłem przykładów skrajnych, bez zaimków. Sam w oryginalnym tekście opuściłbym "ich", zostawiłbym "jego":
Czy omawiany tekst jest przykładem "zaimkozy", czy Rebel właściwie ocenił język Autorki? Nie mam pojęcia i nie ze mną na ten temat dyskutujesz.
(tu powieściowa nazwa lokalnej wierchuszki).Elfy patrzyły przez kraty na nieznajomego. Strój i postawa zbrojnego wskazywały jasno: przybył Możny.
Pokazałem tylko, że się da i to na różne sposoby - zwięźle, barokowo. Nie dałem gotowca, jak to konkretnie zrobić.
Zresztą, celowo użyłem przykładów skrajnych, bez zaimków. Sam w oryginalnym tekście opuściłbym "ich", zostawiłbym "jego":
Nie, zaimki nie są problemem tylko, jeśli źle użyte - są problemem także, jeśli jest ich za dużo. To potocznie nazywamy "zaimkozą".Elfy patrzyły przez kraty na przybysza. Jego strój i postawa wskazywały na arystokratę.
Czy omawiany tekst jest przykładem "zaimkozy", czy Rebel właściwie ocenił język Autorki? Nie mam pojęcia i nie ze mną na ten temat dyskutujesz.
“So, if you are too tired to speak, sit next to me for I, too, am fluent in silence.”
R. Arnold
R. Arnold