106

Latest post of the previous page:

po prostu i szczerze: życzę powodzenia.

marudzę bo jestem starym piernikiem ;)

ps. jak już będziesz miała jacht weźmiesz mnie w jakiś rejs?

107
Andrzej Pilipiuk pisze:ps. jak już będziesz miała jacht weźmiesz mnie w jakiś rejs?
Ja będę miał prywatny samolot pasażerski i zaproszę Ciebie, Andrzeju drogi, na lot, i będzie impreza w willi.

109
maciejslu pisze:
Andrzej Pilipiuk pisze:reserching (jak sie to u diabła pisze?)
Zbieranie materiałów ;-)
Researching - (czas.) praca badawcza, poszukiwania, od "research" - (rzecz.) badania, poszukiwania, praca badawcza.

112
A mnie się wydaje, że my - jako starający się nauczyć dobrze pisać po polsku - powinniśmy zwracać na to uwagę. Sam biję się w pierś, bo użyłem tego sformułowania, ale przecież chodzi po prostu o zbieranie i wykorzystywanie materiałów.
I pity the fool who goes out tryin' to take over da world, then runs home cryin' to his momma!
B.A. = Bad Attitude

114
i jeszcze musiałem udowadniać żonie robiącej redakcję że słowo przetalina istnieje

okazało się że prawie trafiłem - tzn. pamiętałem je po rosyjsku. Po polsku mówi się przetaina.

116
Z pewnością w fantasy musi być ciekawy świat. Niekoniecznie (przynajmniej dla mnie) muszą być w nim jakieś super oryginalne rasy – elfy, krasnoludy, smoki – to jest dobre i lubię o tym czytać. Rasy, które widzimy w grach serii Heroes idealnie nadają się pod budowę ciekawego świata fantasy. Lubię taką mieszankę bajecznego świata z ciężkim dark fantasy. Z jednej strony bajkowe wieże o bulwiastych kopułach, a z drugiej mroczne krainy pełne bólu i cierpienia.
Świat fantasy musi mieć swoją historię. Tylko bez opisywania jego powstania w sposób naukowy – tutaj muszą występować legendy i mitologie wymyślone przez autora, które przeplatać będą się z prawdziwą historią. Świat fantasy bez bogów to świat stracony i szary. Nie muszą oni występować jako bohaterowie, ale przynajmniej żeby byli wspomniani.
Podstawą jest ciekawa mapka. Z 2-3 znane kontynenty i jakieś „za wielkim oceanem” nieznane lądy.

Fabuła to natomiast dowolny wybór każdego autora. Można iść schematami, można zrobić coś własnego. Co ja lubię? Mieszankę Gry o Tron z Malaziańskim Imperium i Władcą Pierścieni.
Gra o Tron – Polityka, świat średniowiecza, wojny, intrygi
Malziańskie Imperium –Świat magii, demonów, wymiarów, wojen między bogami. Takie Dungeons & Dragons
Władca Pierścieni – Bogaty świat przedstawiony, legendy, historie.

Wróć do „Kreatorium”