Alfa Centauri

1
Od kiedy Alfę Centauri nazywa się Alfą Centauri i jak nazywano ją wcześniej w Europie?
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka

2
Oznaczenia gwiazd literami alfabetu greckiego zastosował Johann Bayer, astronom niemiecki, w atlasie nieba Uranometria, wydanym w Augsburgu w 1603 r. Najjasniejszą gwiazdę w gwiazdozbiorze oznaczał literą alfa, drugą - beta, itd. Nazwa gwiazdozbioru była wtedy w dopełniaczu (Centaurus - Centauri). Znane były też inne próby systematyki gwiazd, ale ten system się przyjął powszechnie.

A Alfa Centaura nazywała się też Rigil Kent (Rigil Kentauri), z arabskiego Al Rijl al Kentaurus, czyli Stopa Centaura, przynajmniej tak zanotowano w XV wieku.
Także Toliman (nie wiem, co oznacza)
oraz Bungula. To chyba najstarsza nazwa, jeszcze babilońska, a cały gwiazdozbiór nazywał się wtedy Mulgudalim.
Pewności całkowitej jednak w tym względzie brak.
Jest jeszcze nazwa Hadar, ale ta oznacza betę Centaura.
Ja to wszystko biorę z głowy. Czyli z niczego.

3
Bardzo dziękuję, Rubio. Znałam nazwę Toliman, ale mi nie pasowała. To musi być nazwa wskazująca na Alfę (żeby czytelnik się zorientował, że o nią chodzi), ale "Alfa Centauri" brzmi zbyt SF-owo i nie komponuje mi się ani z postacią, ani z sytuacją. Myślę za to, że ta arabska będzie w sam raz. :)
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kreatorium”