Sztuka pisania.

1
Witam. Imię me Jakub., wiosen czternaście.
Mam pomysł na powieść. Stworzyłem już świat, postacie, mapki, religie itp. Nie zamierzam w najbliższym czasie brać się za pisanie tego gdyż po prostu nie umiem. I w tym momencie chciałbym zadać małe pytanko. Mianowicie, jak kształtować umiejętność pisania. Czytam dużo książek, jednak to raczej nie wystarczy, a ja nie mam pojęcia od czego zacząć.

3
Pisać.

Cóż, najpierw proponuję ci opanować szybkie pisanie na komputerze :D. Poczytaj także trochę o gramatyce i budowaniu zdań, bo dzięki temu szybciej będziesz pisał dobrze, niż tylko czytając książki. I pisz. Na forum są rady odnośnie pisania dialogów itp, zapoznaj się z nimi. Poczytaj też teksty z działu "zweryfikowane", przejrzyj uwagi pod nimi (choć tam czasem jest za duże czepialstwo) - ot, podchodź do tego na chłodno. No i pisz. I pamiętaj, by nie pisać tylko o rzeczach dziejących się w tym twoim świecie, daj czasem wyobraźni zaszaleć :P. No i pisz. Pamiętaj, by w przerwach w pisaniu coś zjeść i się napić :P.

Myślę, że to na początek wystarczy.

A, i pamiętaj, że my wszyscy tutaj, to prawie "pisarze" więc jak będziesz za dobry, to przestaniemy cie lubić :P. Taki kraj.
Uśmiechając się do deszczu mniej się moknie

4
Namrasit pisze:A, i pamiętaj, że my wszyscy tutaj, to prawie "pisarze" więc jak będziesz za dobry, to przestaniemy cie lubić :P. Taki kraj.
Bo Cię polubię, Namrasit :P

Witaj... Lordzie ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tu się przedstawiamy ...”