Ty

1
Ty

Mieścisz się w dłoni, maleńka
układasz głowę w końcach moich palców

czuję jak poruszasz się we mnie
czuję twoje dłonie wiążące moją brudną krew w gniazda dla gołębi

jesteś tak mała, że możesz być wirusem

nie jestem dobrym miejscem dla kruchych stworzeń
powinnaś o tym wiedzieć
ale bywasz tak cudownie miękka

twoje ciało jest wyspą ciepłego, białego piasku
schronieniem dla jadowitych istot
którym pozwalasz ssać swoje mleczne piersi

będziesz moją zgubą i odkupieniem
a ja twoim umieraniem
dopóki świat przymyka na nas oczy
i wszystko pozostaje cichym spiskiem

dopóki jesteś formą istnienia, w której mi najlepiej

dopóki myślisz, że to
miłość.

2
Rzadko mam okazję to napisać, ale w sumie nie jest to złe.

Bardzo podoba mi się metafora w trzecim wersie. Reszta jest w porządku, poza tymi dwiema: "czuję jak poruszasz się we mnie" i "dopóki jesteś formą istnienia", nie pasują stylistycznie do reszty i są niestety dość prymitywne. Mam też pewne wątpliwości odnośnie ssania piersi, ale to moje osobiste, indywidualne preferencje.
No, i:
będziesz moją zgubą i odkupieniem
a ja twoim umieraniem
To jest słabe, bardzo słabe, ani oryginalne, ani ciekawe, a przede wszystkim nieprzyjemnie patetyczne. Bardzo osłabia wydźwięk wiersza.

Niekonsekwentnie stosujesz interpunkcję, przecinki powinno się stawiać albo wszędzie, albo nigdzie.

Ogólnie plusik.
1 | 2 | 3 | 4 | O poezji

3
Przepraszam za autokomentarz, dotyczy on jednak tekstu, więc chyba nie jest zupełnie bezzasadny.

Ale to o to chodzi, że forma, że porusza się człowiek w człowieku, jakkolwiek biologicznie, erotycznie to nie brzmi. Pozdrawiam, jeśli ktoś wychwycił aluzję do Gombrowicza.

Co do wersów umierania, odkupienia, a może i racja :) Ale patos na kilka wersów to czasem dobra zmiana tonu. Dziękuję za komentarz :)

4
Animariim pisze:Ale to o to chodzi, że forma, że porusza się człowiek w człowieku, jakkolwiek biologicznie, erotycznie to nie brzmi.
Nawet nie pomyślałem o biologizmie ani erotyzmie. :P Po prostu to nie brzmi.
1 | 2 | 3 | 4 | O poezji

5
Seprioth pisze:
Nawet nie pomyślałem o biologizmie ani erotyzmie. :P Po prostu to nie brzmi.
O Gombrowiczu też nie pomyślałeś, mój drogi ;) I niech nie brzmi, ma znaczyć, a nie brzmieć.

7
twoje ciało jest wyspą ciepłego
WWWWWWWWWWWbiałego
schronieniem dla os i pszczół
pozwalasz im ssać mleczne
piersi

Tutaj jak można rozegrać niedopowiedzenie i konkret. Próbujesz to robić ale w złych miejsach.
Chcesz więcej tricków? Mallarme.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja biała”