Niech Smoki mnie strzegą przed kobietą

1
Niech Smoki mnie strzegą, przed kobieta ponętną.
Intrygantką sprytną, o pomyślunku nie lada.
Urodą zwodniczą, a umysłem przebiegłą.
Niech strzegą przed taką, co słowami włada.

Niech mnie strzeże wszelki bóg, co po ziemi kiedy kroczył.
Bo gdybym spotkał taką...
To bym za nią w ogień wskoczył.

I odrobina fabuły i okoliczności w jakich powstał wierszyk : ]
Jak pisałem (m.in) w przywitaniu jestem eRPeGowcem, wiersz powstał na potrzeby słownych przekomarzanek Juugo ze Stellą (czyli postać którą ja prowadziłem z postacią koleżanki) i był to element przyznania się do porażki. Ważne też jest, że w realiach gdzie odbywała się gra Smoki były uznawane za istoty boskie, stąd to głównie one są proszone o ochronę.

2
Kobiety z pomyślunkiem to te najniebezpieczniejsze, fakt, zdarza im się czasem uciec w kuchni i trzeba dużo wydawać na zabezpieczenia.

Jeśli to jest fragment nawalania się ze smokami, czemu wrzucasz go na forum literackie?
1 | 2 | 3 | 4 | O poezji

3
Nie rozumiem.
Nie ma tu nic o 'nawalaniu się ze smokami', a jedynie prośba o ich ochronę.
Wrzuciłem to tu, bo dział nosi nazwę "Chcę się pochwalić", a dalej "Poezja rymowana". Więc to chyba, jednak, adekwatne miejsce na taki wierszyk : )

4
No z tego co zrozumiałem, utwór był częścią sesji RPG w jakimś juniwersjum fanasy, czyli nawalania się ze smokami.

A, skoro się chciałeś nim pochwalić, to spoko.
1 | 2 | 3 | 4 | O poezji

5
Temat nigdy niewyczerpany - kobiety. :). Rzeczywiście te smoki moim zdaniem lekko niefortunne. Pomimo tego widzę potencjał. Jest rymowany ale nie na poziomie dziecka z zerówki czy polnego pastuszka grającego na piszczałce. (mam tu na myśli teksty typu- kocham Ciebie moja miła czemuś mnie zraniła) :). Dobrze, że piszesz tylko taka moja rada czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj dużo, dużo wierszy innych poetów. (ze swojej strony polecam poezję konfesyjną) Im będziesz więcej pisać to istnieje większa szansa, że poprawisz warsztat. I nie chodzi tylko o treść i formę (to też bardzo, bardzo ważne) lecz o swój wyjątkowy, niepowtarzalny styl po którym będziesz rozpoznawalny.

pozdrawiam

B.M
"Być może pewnego dnia doznam nagle objawienia
I zobaczę drugą stronę tego monumentalnego, groteskowego żartu.
I zaśmieję się wtedy.
I zrozumiem, czym jest życie."
Sylvia Plath

www.bartoszmikolajczyk.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja rymowana”