Judasz Iskariota. Według mnie chciał pozbawić świat fałszywego mesjasza a jednak przyczynił sie do umocnienia jego pozycji. Dlaczego tak sie dzieje? Skąd się wzięła jego siła na niepodporządkowanie sie poglądom ogółu. Kwestia 30 srebrników to mit którym katolicki kościół upokorzył go.
Hmmm
Skoro to był dla niego fałszywy Mesjasz, czemu tego potem żałował? Idealista też by chyba nie chciał za to pieniędzy.
Nie podporządkowanie się ogółu, to brzmi jakby wtedy wiara w Jezusa była w większości...
Skoro chciał go upokorzyć (swoją drogą, ciekawy jestem skąd ten wniosek) to czemu jest zapis o tym, że zrozumiał co zrobił, oddał srebrniki arcykapłanom, mówiąc, że źle zrobił (przyznanie się do winny, wyrzeczenie się zła i okazanie prawdziwej skruchy, czyli podstawy do rozgrzeszenie)?
Poza tym wiara to nie tylko religia. Kiedyś wierzono w to, że idzie zamienić ołów w złoto, że ziemia jest płaska, czy że opuszczanie krwi, czy podawanie rtęci pomaga choremu. Teraz choćby wiara w Prezesa, Ufo, że piramidy zbudowali kosmici itd. Tym też się zajmujesz, czy tylko aspektem religijnym?
-Może jak będę dużym chłopcem, ludzie będą mnie prosić o pomoc.
-Albo żebyś się przesunął.