46

Latest post of the previous page:

B.A.Urbański pisze:Przyznam, że z całej serii najbardziej zaciekawiła mnie Twoja powieść i dlatego tylko ta zagościła na mojej półce.
co cie zaciekawilo, b.a.?
Serwus, siostrzyczko moja najmilsza, no jak tam wam?
Zima zapewne drogi do domu już zawiała.
A gwiazdy spadają nad Kandaharem w łunie zorzy,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie mów o tym.
(...)Gdy ktoś się spyta, o czym piszę ja, to coś wymyśl,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie zdradź nigdy.

47
Navajero, dzięki za polecenie tych powieści. Chętnie przeczytam :)

ravva, chyba zadziałały dwa mechanizmy.
Pierwszy to ten, że znając Navajero z forum czy poprzedniej twórczości, wiem, że zawsze można liczyć na bardzo dobrze zrobioną kwerendę, a ja przywiązuję do tego sporą wagę.
Drugi - autor mnie zaskoczył. Był krok przede mną. Miał napisać historię alternatywną powstania styczniowego, a normalnie wygląda to tak, że oczywiście powstanie wygrywamy. A tutaj nie - alternatywa jest bardzo wcześnie - powstania nie ma. I po prostu klapka w mojej głowie zaskoczyła :)
I pity the fool who goes out tryin' to take over da world, then runs home cryin' to his momma!
B.A. = Bad Attitude

48
Na rozstrzygnięcie konkursu poczekamy nieco dłużej...
Uroczysta gala konkursu "Otwartym Tekstem", na której zostanie ogłoszony werdykt jury przesunięta na drugą połowę stycznia!

Kiedy na wiosnę opublikowaliśmy pierwsze komunikaty dotyczące konkursu na opowiadanie "Otwartym tekstem" nie sądziliśmy, że będzie się cieszyć, aż taką popularnością. Rzeczywistość przerosła nasze najśmielsze wyobrażenia. Na konkurs nadeszło w sumie kilka tysięcy prac. Połowa z nich trafiła do nas w ostatnim tygodniu trwania konkursu. W związku z tym musimy zmienić datę uroczystej gali, na której zostanie ogłoszony werdykt jury. Chcemy umożliwić wszystkim jurorom rzetelne zapoznanie się z wszystkim tekstami, a to wymaga więcej czasu. W porozumieniu więc z naszym mecenasem postanowiliśmy przesunąć galę na drugą połowę stycznia.

O dokładnej dacie poinformujemy w późniejszym terminie.
http://lubimyczytac.pl/autor/141613/nat ... czepkowska

50
Akurat tutaj im się nie dziwię. 2000 tekstów to całkiem całkiem ;)
I pity the fool who goes out tryin' to take over da world, then runs home cryin' to his momma!
B.A. = Bad Attitude

51
Podejrzewam, że większość odpadnie w przedbiegach, bo napisali je ludzie o schemacie myślenia: "Oooo wysoka nagroda. Może coś napiszę".
„Racja jest jak dupa - każdy ma swoją” - Józef Piłsudski
„Jest ktoś dwa razy głupszy od Ciebie, kto zarabia dwa razy więcej hajsu niż Ty, bo jest zbyt głupi, żeby w siebie wątpić”.

https://internetoweportfolio.pl
https://kasia-gotuje.pl
https://wybierz-ubezpieczenie.pl
https://dbest-content.com

52
Bartosh16 pisze:Podejrzewam, że większość odpadnie w przedbiegach, bo napisali je ludzie o schemacie myślenia: "Oooo wysoka nagroda. Może coś napiszę".
A do tego spora część pomyślała sobie: "O, konkurs bez narzuconego tematu! Mam tekst, który odpadł z konkursu xxxxx, a przecież jest taki wspaniały - wyślę go tutaj!" ;)
-- Paweł K.

To nie zabawa / Stara wiara / Niewdzięczność historii / Artysta

53
"O, konkurs bez narzuconego tematu! Mam tekst, który odpadł z konkursu xxxxx, a przecież jest taki wspaniały - wyślę go tutaj!"
Tak bardzo moja mentalność!
"Oooo wysoka nagroda. Może coś napiszę".
Jeszcze bardziej moja mentalność!

A na poważnie - konkurencja ogromna i nie ma się, co dziwić. Sądząc po tekstach, które ukazały się jako te comiesięczne-najlepsze, redakcja jest wybredna i ostrożnie dobiera zwycięzców. O ile rozumiem, jury na Debiut Roku jest inne, może okaże się, że wygra tekst gorszy od tych comiesięcznych ;)

Że większość odpada w przebiegach to, jeśli wierzyć fioletowym i ludziom, którzy wypowiadali się o sędziowaniu w tego typu zabawach, stan całkiem normalny (jak przedłużanie czasu wybrania zwycięzców).
jestem zabawna i mam pieski

54
Cerro pisze:
"O, konkurs bez narzuconego tematu! Mam tekst, który odpadł z konkursu xxxxx, a przecież jest taki wspaniały - wyślę go tutaj!"
Tak bardzo moja mentalność!
To bardzo dobra mentalność :D Tym sposobem moje opowiadanie znalazło się w antologii. Nie chodzi o to, żeby być bezkrytycznym, ale też po jednym niepowodzeniu nie należy się zakopywać własnoręcznie w piwnicy - w sumie dlaczego zakładać, ze gust jury jest ZAWSZE gorszy od naszego własnego.
Anna Nieznaj - Cyberdziadek
Nocą wszystkie koty są czarne
Gwiezdne wojny: Wróg publiczny

55
Jeżeli ktoś śledzi stronę konkursu na facebooku, to wie, że nie sposób od organizatorów wyciągnąć jakiejkolwiek informacji. Ok, galę zaplanowano na 26 stycznia, ale kiedy powiadomienia o konieczności pojawienia się tam otrzymają laureaci/wyróżnieni/itd.? Czy ktoś z Was wie na ten temat coś więcej, bo np. dostał już stosowne zawiadomienie?

[ Dodano: Sob 18 Sty, 2014 ]
KONKURS "OTWARTYM TEKSTEM" ROZWIĄZANY!

Drodzy Uczestnicy Konkursu „Otwartym tekstem”,
drodzy Chimerowicze,

z radością informujemy, że po burzliwych obradach jury w składzie: Jan Gondowicz (przewodniczący), Magdalena Tulli, Janusz Rudnicki, Agnieszka Wolny- Hamkało, Marcin Sendecki, Rafał Bryndal i prezes PKN Orlen Jacek Krawiec wybrało zwycięskie opowiadanie!
Decyzja była niełatwa, bo zainteresowanie konkursem było ogromne. Dostaliśmy prawie 3000 opowiadań. Jury wybrało 5 najlepszych tekstów, a nazwiska nagrodzonych poznamy na uroczystej gali, która odbędzie się 26 stycznia o 19.00 w Teatrze Imka w Warszawie.

[ Dodano: Sob 18 Sty, 2014 ]
Tak, laureaci zostali już powiadomieni!
No i znowu się nie udało :(
http://lubimyczytac.pl/autor/141613/nat ... czepkowska

56
Natalia, żadna strata, mam nieodparte wrażenie, że nagrody w tym konkursie są czysto wirtualne. "Chimera" wciąż nie zapłaciła mi za opowiadanie, opublikowane w bodajże wrześniowym numerze - chociaż podpisałam umowę i wyglądało to wszystko bardzo ładnie. Korespondencja z redakcją również wygląda uroczo, ale nie przynosi żadnych efektów. Może odkładają kasę na nagrodę główną i stąd "cięcia w budżecie" ;) A może na zwycięzcę również się wypną.
Umówiłam się już z zaprzyjaźnioną prawniczką, bo co prawda wielkiego majątku nie stracę, jeśli nie dostanę tych pieniędzy, ale mnie rozeźlili.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Konkursy literacko-poetyckie”