Świat mnie podbił, a nie ja jego

1
Cześć,

Jestem Kasia, mam 29 lat, mieszkam w Szczecinie i nie zamierzam podbijać świata. Wręcz przeciwnie, mam wrażenie, że świat podbił mnie. No cóż, i tak bywa.
Piszę od 7 roku życia: opowiadania, powieści, artykuły itd. itp. Moja praca magisterska została wysoko oceniona i jej skrót trafił do zbioru prac naukowych wydanych przez Uniwersytet. W przyszłym roku ukażą się dwa moje opowiadania historyczne w pewnym małym wydawnictwie. Moim marzeniem, jakże banalnym w tym gronie, jest wydanie własnej powieści, która stałaby się bestsellerem. Wysłałam ją nawet do kilku wydawnictw, ale bez odzewu. Co prawda w jednym ponoć przeszła wstępną weryfikację i trafiła w ręce recenzenta, ale recenzuje ją już pół roku. Może zasnął nad nią i obudzić się nie może? :-)

3
Dzień dobry Kasiu. Gratuluję sukcesów. A co pisałaś jak miałaś 7 lat? ;-)
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

O czym jest moja powieść

5
Właściwie nie jestem pewna, czy moja powieść jest wystarczająca dobra, aby mogła się ukazać. Moim bliskim się podoba, no, ale co mają powiedzieć innego? Jej roboczy tytuł to Stocznia. Jej streszczenie jest poniżej:

Głównym bohaterem powieści Stocznia jest 35-letni policjant, mieszkaniec Szczecina - Adam Smoczyński, któremu osiem lat temu w tajemniczych okolicznościach zaginęła żona Elwira. Mężczyzna samotnie wychowujący dziesięcioletnią córkę, w opinii swoich współpracowników, ma obsesję na punkcie wyjaśnienia tej sprawy.
Tymczasem na szczecińskich działkach zostaje odnalezione ciało stoczniowca - 49-letniego Waldemara Kłoska. Niebawem ze Smoczyńskim kontaktuje się młoda dziennikarka Karolina Materska, która na dzień przed śmiercią Kłoska była z nim umówiona na spotkanie. Stoczniowiec nie pojawił się na nim, a we wcześniejszej rozmowie telefonicznej stwierdził, że wie, co stało się z Elwirą Smoczyńską. Sprawę zaginięcia małżonki policjanta oraz rzekome samobójstwo stoczniowca wydaje się coś łączyć. A sama akcja powieści dzieje się latem 2009 roku, kiedy ważyły się losy szczecińskiej stoczni. Smoczyński postanawia za wszelką cenę rozwiązać tą zagadkę nawet kosztem wejścia w drogę polskiemu kontrwywiadowi czy rosyjskiej FSB oraz poznania zaskakujących faktów na temat własnej żony i jej najbliższej rodziny.

6
Witam Kasiu! Temat Twojej powieści wzbudził moje uznanie: brawo! Temat ciekawy, wymagający wyjątkowo sporo researchu w mej skromnej ocenie, ale też i pasji - a tę wydaje się, że masz i umiesz eksponować. Daj adres wydawcy, poślę mu paczkę kawy na obudzenie się :D
Marta Gruszczyńska

Re: O czym jest moja powieść

7
catarzynca pisze:Smoczyński postanawia za wszelką cenę rozwiązać tą zagadkę nawet kosztem wejścia w drogę polskiemu kontrwywiadowi czy rosyjskiej FSB oraz poznania zaskakujących faktów na temat własnej żony i jej najbliższej rodziny.
Federalna Służba Bezpieczeństwa Federacji Rosyjskiej zajmuje się działaniami na terenie tejże Federacji. Poza jej granicami działają SWR ( Służba Wywiadu Zagranicznego) i GRU ( Główny Zarząd Wywiadu). Regulują to odpowiednie ustawy.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tu się przedstawiamy ...”