2
E.Horsztyński pisze:Widzę siebie w niemieckim mundurze
Widzę w pasiastej piżamie
Jestem swoim własnym katem
Ten fragment jest mocny, niestety potem się wiersz rozmywa.

A tak?
Widzę siebie w niemieckim mundurze

Ja ubermensch
Ja ofiara
Ja Bóg
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

4
E.Horsztyński pisze: Chyba jednak nie...
:)
Ale w pierwszej wersji to naprawdę się rozmywa - to znaczy dla mnie.
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

5
To jest, niestety, strasznie kiczowe, pozlepiane z frazesów
Taka "wyprzedaż garażowa" :(
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

7
Przepraszam, że się wtrącam ;)
ithilhin pisze:E.Horsztyński napisał/a:
Widzę siebie w niemieckim mundurze

Ten fragment jest mocny, niestety potem się wiersz rozmywa.
Generalnie to dwa pierwsze zdania są w porządku, tworzą jakąś sytuację, a ostatnie to jakby wniosek, który powinien wysnuć czytelnik, nie autor.
A wiersz rozmywa i sprowadza do banału też niezbyt dobrze wprowadzony rym. Niedokładny, asonans. Wersja Ithi go nie zawiera - i dobrze.
Przeczytałem kilka innych twoich utworów. Za dużo jest w nich "ja" - ja kat, ja chcę, ja nie uniosłem się w gniewie, ja dłużej nie zniosę. Są do siebie podobne. Przedstawiasz jakąś sytuację (negatywną najczęściej), a potem podmiot liryczny w tej sytuacji z komentarzem. I koniec. Wiadomo, czego się spodziewać :) Nie każę ci oczywiście pisać samej liryki pośredniej, nie wiem tylko, czy świadomie osadzasz dużą część utworów w pewnym schemacie.
Ale wydaje mi się, że masz do pisania smykałkę ;)
Powodzenia!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja rymowana”