Czołem...

1
Cześć!

Pracuję w firmie tworzącej gry i jestem tam writerem (błeh, że też polski odpowiednik - "pisarz" - nie do końca oddaje sens tego zawodu) oraz game designerem (j.w., "projektant" jakoś pasuje bardziej do świata mody).
Jestem też autorem. Piszącym, póki co, do szuflady liczne teksty (a także projektującym karciankę) - wszystko osadzone we własnym, retro-futurystycznym uniwersum SF kutym mozolnie od jakichś ośmiu lat.

Moją obsesją jest spójność świata i mnogość detali; wychowywałem się na starych, dobrych "Gwiezdnych wojnach", których świat zachwycił mnie właśnie ciągłością i bogactwem informacji - byle przechodzień w dowolnej scenie okazywał się mieć choćby zdawkową biografię. Lubię tworzyć kulturę i nawet jej drobne niuanse, uwalniając się od europocentrycznego spojrzenia.

Nie lubię natomiast elfów, krasnoludów i innych stworów, które wielu eksploatuje do bólu, podobnie jak skrajnie naiwnych wątków i męczących postaci, których nie da się polubić. Oraz literatury "zbyt inteligentnej" - dobra awanturnicza historia wciągająca czytelnika to jest to!
Tyle o mnie na początek.

Przybyłem tu, żeby lepiej poznać realia świata autorów i gryzipiórków, pisarzy i "pisaczy". Mam nadzieję, że znajdę tu wskazówki, które pozwolą mi ulepszyć to, co tworzę, choć bywam uparty, jeśli jakiś własny pomysł wzbudza u mnie zachwyt ;)

A co mogę wnieść? Cóż...
Mam na karku kilka lat doświadczenia jako writer i game designer i chętnie co nieco mogę zdradzić oraz rozwiać kilka mitów.
W kwestii tego, nad czym pracuję na tych stanowiskach, rzecz jasna, nie będę się wypowiadał (podpisane umowy o poufności oraz szacunek dla własnej oraz kolegów pracy zobowiązują). Proszę o wybaczenie tego, że będę nadużywać anglojęzycznej terminologii - tych wszystkich "designerów", "gamedevów" i innych "crunchtime'ów" - taki już jest profesjolekt i ciężko to zmienić po latach :wink:
"Och, jak zawiłą sieć ci tkają, którzy nowe słowo stworzyć się starają!"
J.R.R Tolkien
-
"Gdy stałem się mężczyzną, porzuciłem rzeczy dziecinne, takie jak strach przed dziecinnością i chęć bycia bardzo dorosłym."
C.S. Lewis

3
dzień dobry wieczór :)
mam nadzieję, że Ci się u nas spodoba.
fajnie, że zawodowo robisz to co lubisz i opowiadasz o tym z pasją.
tworzysz gry planszowe, karciane czy komputerowe?
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

4
ithilhin pisze:tworzysz gry planszowe, karciane czy komputerowe?
O, przepraszam, połknąłem kluczowe słowo: "video" :roll:

Gry komputerowe tworzę w pracy, za chleb powszedni. :wink:
"Analogowe" ("karciane" to niedopowiedzenie) - prywatnie, póki co dla frajdy.
Ostatnio zmieniony ndz 11 maja 2014, 19:36 przez Immo, łącznie zmieniany 1 raz.
J.R.R Tolkien
-
"Gdy stałem się mężczyzną, porzuciłem rzeczy dziecinne, takie jak strach przed dziecinnością i chęć bycia bardzo dorosłym."
C.S. Lewis

5
Analogowe :) no tak zapomniałam o role playing.
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

6
Nawet nie tyle RPG, co po prostu "karcianka z przyległościami" - prócz kart będzie potrzebne dużo akcesoriów i spory blat ;D
J.R.R Tolkien
-
C.S. Lewis

7
Acha :)
A kto tworzy grafikę? Też Ty?
gosia

Obrazek

8
Ciekawe pytanie. Każdy, kogo namawiam, chętnie się deklaruje, ale skoro to póki co projekt non-profit, ludziska nie mają motywacji... :?
Muszę uzbierać fundusze.
J.R.R Tolkien
-
C.S. Lewis

9
Ciekawe bo na razie faza koncepcyjna i nie ma grafiki?
Pytałam bo lubię karty, akcesoria itp oglądać :D Mąż od jakiegoś czasu siedzi nad planszówką, zasady zmieniał już kilka razy - głównie upraszczał, ale ciągle jest w fazie wymyślania i rozwijania głównego pomysłu/motywu.
gosia

Obrazek

10
System był wypróbowany, kiedy karcianka jeszcze była fanowska (umieszczona w istniejącym uniwersum, więc wtedy ilustracji nie brakowało :)).
J.R.R Tolkien
-
C.S. Lewis

11
Czyli jakim?
gosia

Obrazek

12
Star Wars...
J.R.R Tolkien
-
C.S. Lewis

13
Acha! :) To rzeczywiście dużo grafiki powstało :D
Ostanio mnie zachwycił komiks z serii mały Luke i Darth Vader w roli samotnego ojca, ale to tak poza tematem.
gosia

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tu się przedstawiamy ...”