31

Latest post of the previous page:

Imo:

Brakowało jedynie ognia w kominku.

Nie pasuje mi oczywista oczywistość opisu typu: Brakowało (jedynie) ciepła bijącego z kominka

[ Dodano: Pon 12 Maj, 2014 ]
lubię (wolę) takie celowe, aktywne korzystanie z motywu.
Np. Ogień w kominku zafalował, niespokojnie polizał napęczniałą, czerwoną żagiew, jakby nagle zgłodniał.

Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

32
To jest taka sytuacja:
akt I
Pokój hotelowy, kominek (pali się w nim), bohaterka siedzi na łóżku z podkulonymi nogami itd...

a później jest podobna sytuacja:
sypialnia (ale nie ma w niej kominka, bo to mieszkanie bohatera), bohaterka siedzi jak poprzednio itd... a główny bohater przypomina sobie tą wcześniejszą noc i myśli, że jest podobnie, brakuje tylko tego palącego się kominka :)

takie niekompletne deja vu

[ Dodano: Pon 12 Maj, 2014 ]
To jak już jesteście tacy uprzejmi :)
i staracie się mi pomóc - za co dziękuję serdecznie - jeszcze jedno pytanko a raczej prośba.

Jak brzmi fonetyczny zapis chrząknięcia?
Znalazłam tylko: ekhm...
Jakoś dziwnie brzmi, znacie jakieś inne rozwiązania?
Chrząknięcie ma być usłyszane w telefonie (rozmówcy się nie widzą).

33
Augusta pisze:a później jest podobna sytuacja:
sypialnia (ale nie ma w niej kominka, bo to mieszkanie bohatera), bohaterka siedzi jak poprzednio itd... a główny bohater przypomina sobie tą wcześniejszą noc i myśli, że jest podobnie, brakuje tylko tego palącego się kominka
No to nie musisz pisać oczywistościami, ale na przykład porównać, że poprzednio blask ognia nadawał ciepły ton jej skórze, czy, że nie śledziła drgań płomieni, tylko patrzyła na niego, albo coś.
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

35
a poza tym wykorzystuję prawo demiurga:

nie wiem, jak napisać fuagra - daję bohaterowi pasztet z bułką ;)
Aż przypomniała mi się opowieść mojej matematyczki: jej kolega z klasy był dobry z polskiego i wypracowania pisał pięknie, ale miał problem z niektórymi wyrazami jeśli chodzi o ortografię. Istną piętą achillesową była "rzeka". Żeby rozwiązać ten problem, rzeka była zastępowana innymi "ciekami". Aż do momentu, gdy dostał po łapach za jezioro, które miało występować w "Nad Niemnem". Nauczył się pisowni rzeki. :)
Jak brzmi fonetyczny zapis chrząknięcia?
Khem khem. Jeśli znajdę coś więcej to dam znać. :)

I jeszcze jedno:
http://obcyjezykpolski.strefa.pl/?md=archive

Naprawdę sporo można tu znaleźć. :)

36
Dziękuję za link :)
Szkoda, że nie ma wyszukiwarki - albo ja nie potrafię znaleźć.

Kolejne pytanie:

Manipulantka czy manipulatorka?
Skłaniam się ku pierwszej ale lepiej brzmi druga wersja.

38
Grimzonie - a która wersja bardziej Ci odpowiada? Który wariant wg Ciebie jest częściej używany w mowie potocznej?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak pisać?”