Historyczne stroje - skąd czerpać inspiracje?

1
Jako że tworzę 'coś' większego o tematyce fantastycznej, ale w czasach przypominających nasze średniowiecze/nowożytność do XVIII wieku, pojawił się problem, z którym sam sobie chyba nie poradzę i nie ukrywam, że liczę na Waszą pomoc. ;)

Mianowicie - opisy postaci jako tako myślę, że mogą być, schody pojawiają się przy opisie strojów. Zarówno damskich jak i męskich, nie mam pojęcia jak to wszystko opisywać. O ile u kobiet pojawiają się suknie, o tyle z mężczyznami problem większy - skórzane spodnie? Może wiecie, jak opisywać damskie i męskie stroje historyczne? Skąd czerpać inspirację? Obrazy odpadają, bo dość karkołomnie idzie mi przelewanie tego, co widzę nań na papier...

Liczę na Waszą pomoc! :)

2
"Nasze" czyli z jakiego regionu? Polska, Hiszpania, Francja, Imperium Osmańskie? Mody, szczególnie w XVII-XVIII wieku były już całkiem ważne :) Czy chcesz czerpać z różnych wzorców?
EDIT: może na początek: Maria Gutkowska-Rychlewska, Historia ubiorów, 1968.

3
Gorąco polecam ilustracje strojów oraz uzbrojenia historycznego autorstwa Angusa McBride. Owszem, fajnie jest sobie poczytać o ubiorze w danej epoce (właściwie w nowszych publikacjach przekrojowych nt danej epoki teraz taki rozdział czy podrozdział jest już obowiązkowy), ale jednak jakoś ilustracje przemawiają do mnie bardziej. Pana McBride'a można szybko zguglować, kiedyś natknąłem się na jakiś blog historyczny który w 19 bodaj częściach prezentował jego twórczość, niestety adresu nie pamiętam.
[img]http://i72.photobucket.com/albums/i182/ThePetro/promobar_zps2b9a5402.png[/img]
(...) Dla Historii liczy się tylko wielki cel, przymyka oczy na środki, które doprowadziły do niego. Wywyższa zwycięzców, gardzi pokonanymi. - Zbigniew Nienacki.

4
Polskie jakoś mam opanowane, głównie zależałoby mi na angielskich, francuskich, ewentualnie hiszpańskich (i tutaj ciekawiłyby mnie ubiory Maurów w Granadzie). Nie chcę wzorować się na niczym konkretnym, taki 'misz-masz', ale brakuje mi określeń. :p Dzięki za pozycję Rychlewskiej, raz już podchodziłem do tego, ale zostałem zniechęcony - w sumie nie wiem, dlaczego, bo teraz tak na to zerkam w PDF i wydaje się być w miarę OK, choć widzę dużo dłużyzn na temat uwarunkowań historycznych takich strojów.

Petro, już zerkam na te ilustracje. W moim przypadku problemem jest jak co nazwać - widzę jakieś futerko założone na sukni, to jak mam napisać? "Na suknię narzucone miała futro z gronostaja/innego zwierza'. Trochę to suche.

5
Co do Maurów - niestety, nie mogę powiedzieć, czy to rzetelna publikacja, ale rysunki wyglądają ciekawie: (przewijaj "page down")

6
Dzięki wielkie! Pal licho, czy rzetelne, czy nie, to i tak ma być fantastyka. ;) Teraz tylko uruchomić wyobraźnię i do dzieła. ^^

Mimo wszystko, jak ktoś znajdzie jakieś publikacje/ilustracje, za linki będę wdzięczny, poza tym może komuś oprócz mnie się przyda takie coś.

7
Cóż, można sobie zakupić książki autorstwa pana McBride, tam obok ilustracji są zawsze opisy, z tym że to już jest raczej droga impreza ;P a obrazki w wielu miejscach w internecie wiszą za darmo.

Co do Maurów, pierwszy lepszy wynik z google: http://www.moorishmaiden.org/assets/kwcs.pdf
Można też wklepać hasło "moorish fashion" do scholara i JSTORa :-)
[img]http://i72.photobucket.com/albums/i182/ThePetro/promobar_zps2b9a5402.png[/img]
(...) Dla Historii liczy się tylko wielki cel, przymyka oczy na środki, które doprowadziły do niego. Wywyższa zwycięzców, gardzi pokonanymi. - Zbigniew Nienacki.

8
Ciągle aktualna jest "Historia ubiorów" Marii Gutkowskiej-Rychlewskiej, bardzo przystępnie napisana. Bo w książce fantasy (historycznej zresztą też) nie chodzi raczej o skomplikowaną terminologię, która nie budzi żadnych skojarzeń w umysłach czytelników, lecz głównie o dosyć podstawowe rozróżnienia: co nosi dama, co żona burmistrza, a co giermek, jak może wyglądać strój podróżny, a jak dworski codzienny i balowy, i czy mężczyźnie przystoją płytkie pantofle z kokardami :)
Ja to wszystko biorę z głowy. Czyli z niczego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kreatorium”