Nossa senhora do rua

16

Latest post of the previous page:

szopen pisze:
> wikipedii
a przypadkiem nie z Wikipedii ?

szopen pisze:
> co chwila wybuchając śmiechem
poprawnie
co chwila, wybuchając śmiechem

szopen pisze:
> Miała nie więcej, niż siedem lat
poprawnie
Miała nie więcej niż siedem lat

Nossa senhora do rua

17
Tekst na pewno sprawnie napisany, stylistycznie dobry, czyta się przyjemnie. Ciekawy fragment o pomyleniu portugalskiego z polskim, rzeczywiście jest tam coś z takiego "polskiego szelestu". Szkoda, że tekst wali morałem po głowie jak kowadłem. To niestety razi.

Added in 4 minutes 48 seconds:
Po przeczytaniu dalszych postów chciałbym dodać, że podciąganie go pod jakąś rasistowską retorykę i mówienie, że tym należy się pomoc, a tym nie (bo czarni!), i Marcin jest zły, bo zrobił na odwrót, jest już absolutnie żenujące.

Nossa senhora do rua

18
coachella pisze: Added in 4 minutes 48 seconds:
Po przeczytaniu dalszych postów chciałbym dodać, że podciąganie go pod jakąś rasistowską retorykę i mówienie, że tym należy się pomoc, a tym nie (bo czarni!), i Marcin jest zły, bo zrobił na odwrót, jest już absolutnie żenujące.
Coachella, chyba nie do końca się dobrze wyraziłem. Znam ludzi, którzy głośno krzyczą o pomaganiu jednym (bo czarni), a nie zauważają, że drudzy też potrzebują pomocy (bo biali). Rasistowska retoryka polega na tym, że białych się uważa za mniej godnych pomocy; chodzi mi nie o to, że "biali są bardziej godni pomocy", ale o tych, którzy - nie wiem, z uwagi na modę, z obawę o posądzenie o rasizm, z powodu oikofobii - białych wymagających pomocy nie zauważają, bo są biali.

Added in :[/color]
coachella pisze: Added in 4 minutes 48 seconds:

Coachella, chyba nie do końca się dobrze wyraziłem. Znam ludzi, którzy głośno krzyczą o pomaganiu jednym (bo czarni), a nie zauważają, że drudzy też potrzebują pomocy (bo biali). Rasistowska retoryka polega na tym, że białych się uważa za mniej godnych pomocy; chodzi mi nie o to, że "biali są bardziej godni pomocy", ale o tych, którzy - nie wiem, z uwagi na modę, z obawę o posądzenie o rasizm, z powodu oikofobii - białych wymagających pomocy nie zauważają, bo są biali.
http://radomirdarmila.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opowiadania i fragmenty powieści”