Zagadki biograficzne

694
Urodził się w USA a dokładnie w Colorado, później jego rodzina przeniosła się do Holandii, by finalnie powrócić do Stanów Zjednoczonych.
Co dziwne, nie ma go w polskiej Wikipedii :)
Jest autorem znanym głównie z utworu (debiut) będącego pewną rozpaczliwą historią rodzinną, a bohaterzy tego dzieła zawstydziliby nawet Jakuba Wędrowycza, choć mają z nim pewne wspólne cechy ;) Duet głównych bohaterów ma jeszcze więcej wspólnego z postaciami pojawiającymi się u Jacka Piekary.

Dobrze :) Ta opowieść nie jest rozpaczliwia. Jest smutna (a także krwawa, obrzydliwa i śmieszna).
Są wiedźmy, demony, a nawet syrena.
Utwór, z którego jest znany, często jest określany jako pikareska (z wielką ilością czarnego humoru).

Ta książka jest o hienach.

G.
"Każdy jest sumą swoich blizn" Matthew Woodring Stover

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

Zagadki biograficzne

699
Navajero pisze: Jesse Bullington "Smutna historia braci Grossbart"? :)
Tak!!!
Brawo!

G.
"Każdy jest sumą swoich blizn" Matthew Woodring Stover

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

Zagadki biograficzne

700
Nie mam podstępnego umysłu jak niektórzy, więc moja zagadka będzie prościutka: jedna z trzydziestu sześciu, "fioletowa" :)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

Zagadki biograficzne

702
Nie zrezygnowała. Jaki podstęp? Zagadka prosta jak drut :P
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

Zagadki biograficzne

704
Nie :) Ta "fioletowa" jest dużo bardziej znana niż Ania.
dr Samuel Johnson

Zagadki biograficzne

705
Nie mam podstępnego umysłu jak niektórzy, więc moja zagadka będzie prościutka: jedna z trzydziestu sześciu, "fioletowa"

Biorąc skrajnie dosłownie: fioletowi są tutaj Twórcy, skoro w rodzaju żeńskim to pisarka, walę w gugiel "pisarka trzydzieści sześć" i nie wiadomo dlaczego wychodzi coś takiego:
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/32572/tr ... szesc-dusz
i wszystko fajnie, tylko że Autor jest samcem...
Strach herbu Cztery Patyki, książę na Miedzy, Ugorze etc. do usług

Wróć do „Nasze Zabawy Literackie”