Zagadki biograficzne

977
Sarahaulit pisze: James S. A. Corey : Daniel Abraham i Ty Franck
Przebudzenie Lewiatana
Bosko! Bingo! I inne takie...
Autor(zy) tak, tylko tytuł - bo to raptem jedna część z całego cyklu "The Expanse"
"Im więcej ćwiczę, tym więcej mam szczęścia""Jem kamienie. Mają smak zębów."
"A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty."

Zagadki biograficzne

978
Wiem wiem, ale tylko Przebudzenie czytałam:)

Added in 21 minutes 16 seconds:
Kolejna zagadka :
Był jednym z najpłodniejszych pisarzy swojego kraju, choć w Polsce dobrze znany jest chyba tylko jeden jego tytuł.
Tą książką podbił również Stany Zjednoczone – w swoim czasie była to najlepiej sprzedająca się zagraniczna powieść. (Hollywood oczywiście ją zekranizował)
Mimo, że swój bestseller napisał przeszło 70 lat temu- powieść do dziś zachowała świeżość i barwność.
Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018

Zagadki biograficzne

979
Steinbeck .
Ostatecznie zupełnie niedaleko odnalazłem fotel oraz sens rozłożenia się w nim wygodnie Autor nieznany. Może się ujawni.
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar
Dupczysław Czepialski herbu orka na ugorze

Zagadki biograficzne

981
misieq:
nie - prosze czytać ze zrozumieniem:P))
NIE AMERYKANIN:))

Added in 38 seconds:
Alicja Minicka pisze: Borys Pasternak
nie - troszkę później..

Zagadki biograficzne

982
Hmm... Conrad odpada, czas się nie zgadza... Sallinger był amerykaninem, też nie to...
Książka z lat 50'. Słynna w Stanach i Polsce, więc zapewne brytyjska, francuska, mniej prawdopodobne że włoska czy hiszpańska. Zekranizowana przez Hollywood...

"More input!!!"
“So, if you are too tired to speak, sit next to me for I, too, am fluent in silence.”
(Zatem, jeśli od znużenia milkniesz, siądź przy mnie, bom i ja biegły w ciszę.)

R. Arnold

Zagadki biograficzne

983
Eldil pisze: więc zapewne brytyjska, francuska, mniej prawdopodobne że włoska czy hiszpańska
Nie - żadna z tych nacji:)
I kolejna podpowiedź - autor nie był noblistą ani laureatem innej znanej literackiej nagrody.
( to się teraz utrudniło) :)

Zagadki biograficzne

987
Becket też odpada, bo noblista, a "Czekając na Godota" chyba nie docenili w Hollywood... trudna zagadka :)
“So, if you are too tired to speak, sit next to me for I, too, am fluent in silence.”
(Zatem, jeśli od znużenia milkniesz, siądź przy mnie, bom i ja biegły w ciszę.)

R. Arnold

Zagadki biograficzne

989
Remarque
Ostatecznie zupełnie niedaleko odnalazłem fotel oraz sens rozłożenia się w nim wygodnie Autor nieznany. Może się ujawni.
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar
Dupczysław Czepialski herbu orka na ugorze

Wróć do „Nasze Zabawy Literackie”