Powitanie

1
Dzień dobry,

Mam na imię Adam i odkąd pamiętam toczę nierówny bój z trudnym, lecz pięknym językiem ojczystym. Próbuję swoich sił na polu poezji, choć póki co, wychodzi krótka, podzielona na wersy proza (całkiem rytmiczna, ale jednak proza). Ponieważ mam naturę perfekcjonisty, pisanie idzie bardzo powoli. Liczę, że udział w społeczności pomoże mi znaleźć ten złoty środek między nierealnymi oczekiwaniami względem finalnego efektu pracy, a samoakceptacją dającą motywację do systematycznego doskonalenia warsztatu.

Jeśli chodzi o literackie inspiracje, to tak:
1. Pilch jest moim mistrzem języka (cóż, powiedzieć, że Pilch miał wpływ na kształtowanie mojej frazy, to nie oddać istoty sprawy ;) )
2. Świetlickiego lubię za brzmienie. Jest strasznie dobrym skurczybykiem. Kiedy mieszkałem w Delcie Dietla, spotykałem go w pralni albo "Biedronce". Chyba nie wiedział, że to spotkanie dwóch wielkich, pokrewnych dusz. Nie miałem odwagi zagadać. Oprócz fenomenalnego brzmienia cenię u Świetlickiego subtelne poczucie humoru.
3. Hrabala uwielbiam, w sumie, to również za brzmienie, jak teraz sobie uświadamiam.
4. "Czarodziejska góra" Manna zrobiła na mnie olbrzymie wrażenie. Co tu mam napisać?

Na co dzień, w ramach konspiracji, prowadzę żywot całkiem porządnego obywatela. Pracuję jako programista, starając się jednakowoż łamać stereotyp informatyka. Mieszkam w Krakowie, w nieciekawej okolicy. Czasem na klatce schodowej wieżowca, w którym wynajmuję mieszkanie, spotykam Łukasza Orbitowskiego. Chyba on również jeszcze nie wie, że to zderzenie dwóch literackich światów. Pracuję nad tym. Muszę którąś z jego książek przeczytać w końcu, żeby był temat do rozmowy. Polecacie coś na początek?

Pozdrawiam serdecznie!

Powitanie

4
Sarah pisze: Witaj Adamie:)
Może drabble będą tym w czym zasmakujesz:)
Trochę wstyd się przyznać, ale musiałem sprawdzić, co to takiego owe "drabble". Sprawdziłem i rzeczywiście - bardzo mnie pociąga koncepcja takiej minimalistycznej formy. Dziękuję.
Juliahof pisze: "Czarodziejska góra" wyjaśnia wszystko:-)) Witaj!
:wink: (porozumiewawczo)

Powitanie

5
aradzimowski pisze:Mieszkam w Krakowie, w nieciekawej okolicy.
aradzimowski pisze:Czasem na klatce schodowej wieżowca, w którym wynajmuję mieszkanie, spotykam Łukasza Orbitowskiego.
Nie do końca jednak nieciekawa. Pozdrów chłopaka od Weryfikatorium:)

A tutaj, aradzimowski, gość się nieskromnie:)

Powitanie

6
Cześć,
za lektury masz plusy, za Orbita tym bardziej, to łobuz, ale w porządku :) a skoro doceniasz frazę, to i Orbita doceniasz, tylko sięgnij po nowsze książki, gdzie nie ma elementów grozy, za to jest świetny obyczaj i zrozumienie człowieka. "Inna dusza", "szczęśliwa ziemia" czy ewentualnie :tracę ciepło".
Kiedy zagadasz, pozdrów go ode mnie :
Mówcie mi Pegasus :)
Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tu się przedstawiamy ...”