Cześć wszystkim!

1
Zacznę od tego, że jestem niesamowicie i mile zaskoczony, że w internecie istnieje jeszcze takie miejsce :) I nie, nikomu nie słodzę, tak tylko mówię. W dobie fejsbukowych grup fora odchodzą w niebyt, a ja kiedyś bardzo lubiłem fora, więc po prostu cieszę się, że mogłem trafić właśnie na takie. Jak tu trafiłem? Pewna znajoma mnie tu skierowała ;)

A kim jestem?
Mam 31 lat, na imię mi Michał (jak można się domyślić po ekstremalnie oryginalnym nicku) i pod koniec zeszłego roku uznałem, że zacznę pisać książkę. Powieść w duchu klasycznego fantasy. No bo dlaczego nie? Od dawna kisiłem pomysł w głowie - ten rósł, dojrzewał, zmieniał się. Wreszcie uznałem, że czas najwyższy wyjąć to ze świata wyobraźni. O pisaniu nie miałem pojęcia ani trochę, o procesach wydawniczych tym bardziej. Generalnie skok na głęboką wodę. Przerobiłem mnóstwo blogów i stron poświęconych pisaniu i jakoś to idzie. Z początku bałem się w ogóle powiedzieć komukolwiek o tym, że piszę (nawet, a może zwłaszcza, żonie), ale szybko uznałem, że nie tędy droga. Jestem nikim znikąd i nie potrafiłem ocenić, czy to, co zacząłem tworzyć, krótko mówiąc, ma ręce i nogi. Wiadomo, że własne dzieci są najpiękniejsze, ale książka z założenia jest skierowana twarzą do odbiorcy. No więc obrałem nieco inną drogę i w międzyczasie złapałem kilku beta-czytelników, którzy dają fajny feedback, narzekają, ale przede wszystkim oceniają tekst i cały pomysł pozytywnie, więc liczę, że coś z tego będzie. Najwyżej się przeliczę. Bywa i tak.

Wszędzie piszą, że pisać nie warto, bo się nie opłaca z różnych względów. A to wydawnictwo nie wyda, a nawet jak wyda, to nie zapłaci. A nawet jak zapłaci, to mało. Nawet tutaj jest wiele narzekania, ale w tym całym narzekaniu przebija się (zwłaszcza tutaj) gdzieś spod spodu wniosek, że jednak warto :)
Bardzo inspirujące są wasze historie, doświadczenia oraz sukcesy małe i duże. Również wszelkie porady i pułapki z działów "Jak wydać" i "Jak pisać" potrafią dać świeży ogląd na znane sprawy i gdzieś tam zainspirować. Nie spodziewałem się, że spotkam tylu aktywnych pisarzy z tysiącami sprzedanych książek, a w tym samego pana Pilipiuka na czele :)

Na razie piszę, za kilka miesięcy skończę. Spróbuję wysłać tekst tu i tam. Zobaczymy, co z tego wyjdzie.

Rozgadałem się strasznie, a chciałem tylko się przedstawić dobrym zwyczajem i powiedzieć, że to fajne miejsce :)

Pozdrawiam!
Rem tene, verba sequentur (Trzymaj się tematu, a słowa przyjdą same)
Katon Starszy, zwany Cenzorem

Cześć wszystkim!

3
Cześć,
trafiłeś dobrze - a im więcej dasz od siebie, tym więcej także wyjmiesz, takie tu niepisane reguły obowiązują :) jeśli wytrwasz, sam się przekonasz, jakie to fajne miejsce.
Zacznij od lektury Regulaminu, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś - szkoda od razu zaliczyć kilka wtop :) a potem baw się dobrze.
Mówcie mi Pegasus :)
Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak

Cześć wszystkim!

4
ela pisze: (pt 14 sty 2022, 15:10)Cześć Michał :)
Cześć! :)
Romecki pisze: (pt 14 sty 2022, 15:11) Zacznij od lektury Regulaminu, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś - szkoda od razu zaliczyć kilka wtop :) a potem baw się dobrze.
Przeglądam to forum intensywnie od blisko tygodnia i co wartościowsze tematy już przerobiłem, chyba że gdzieś jeszcze nie dotarłem :) Ale naczytałem się już trochę i tak - wydaje się, że to fajne miejsce. Dopiero dzisiaj zdecydowałem się założyć konto - uznałem po prostu, że warto ;)

Cześć wszystkim!

5
Cześć. Rozgość się i baw się dobrze :)
"ty tak zawsze masz - wylejesz zawartośc mózgu i musisz poczekac az ci sie zbierze, jak rezerwuar nad kiblem" by ravva

"Between the devil and the deep blue sea".

Cześć wszystkim!

9
jagoda139 pisze: (pt 14 sty 2022, 15:19) Są tam elfy? :D
To dopiero - napisałem odpowiedź, wysłałem, a ta gdzieś przepadła. No to piszę jeszcze raz :)
Także elfy są, co ma ich nie być ;) Pełną ważną rolę w tym książkowym świecie, ale w I tomie, który właśnie powstaje, nie zostały obsadzone w pierwszoplanowych rolach ;)
Cała historia rozpisana jest na trzy części, póki co jednak pracuję nad pierwszą. Od niej dużo zależy, a potem zobaczymy, co dalej ;)

Cześć wszystkim!

11
jagoda139,
Szczerze mówiąc nie myślałem nad tym. Z "kawałkiem" miałbym kłopot :) Już tłumaczę dlaczego - mamy prolog, którzy szybko i intensywnie zarysowuje ogólną oś nadchodzących wydarzeń, a dalej pierwszy rozdział, który według przeważających opinii dotychczasowych czytelników jest zbyt długi, zbyt nudny i zbyt mało napakowany akcją. A ja chciałem go "tylko" poświęcić na krótką ekspozycję świata i dwójki głównych bohaterów, by czytelnik miał czas i przestrzeń przyjrzeć się im i ich otoczeniu ;)
Także jak już miałbym wrzucać, to albo sam prolog (który mocno różni się od pierwszego rozdziału), albo żeby zarysować całość, to co najmniej dwa rozdziały - a to z kolei w sumie 100 stron wordowskiego maszynopisu. Będę musiał pomyśleć :)

Cześć wszystkim!

13
szopen,
Tu jeszcze nie wiem, o co chodzi, a PRPF nic mi na razie nie mówi, bo nie myślałem jeszcze o wrzucaniu. Widziałem tylko, że są pewne wymagania, ale przed wrzuceniem na pewno dokładnie sprawdzę, co jest grane ;)

Cześć wszystkim!

15
Navajero,
Dzięki! :)
W ogóle twoje nazwisko tutaj to dla mnie kolejne miłe zaskoczenie :) Co prawda, przyznaję się bez bicia, nie miałem jeszcze okazji przeczytać żadnej z twoich książek, ale widziałem, znam i kiedyś na pewno zapoznam się z nimi bliżej ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tu się przedstawiamy ...”