[ZAKOŃCZONA] Czarna Emma vs Max vs Michał123 vs P.Yonk vs tomek3000xxl vs silva.silvera

1
Temat: Egzaltacja, emocje, ekstraordynaryjność
Gatunek: drabble [100 słów]
Termin: 31 marca 2023 r.

Oceniać można przez tydzień od wstawienia, tak więc w tym przypadku ostateczny termin wystawienia oceny to 7 kwietnia 2023 r.
Po tym czasie temat zostanie zamknięty, a punkty podliczone.

Każdy oceniający ma do dyspozycji od 0 do 3 punktów dla każdego z tekstów.
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

[31 marca 2023] Czarna Emma vs Max vs Michał123 vs P.Yonk vs tomek3000xxl vs silva.silvera

2
Drabble nr 1
Nadeszły wakacje.
Zasłużony odpoczynek po szkolnych trudach oraz – kto wie – sezon przygód? Niewątpliwie radosny czas dla uczniów. Tych szczególnie, którym Wszechświat sprzyja.
Kiedy przeznaczenie połączy dwie dusze, niebiosa migoczą gwiazdami. Lampion Księżyca srebrem rozświetla ścieżki, prowadzące przez granatową kołdrę nocy. Drzewa szumią, a liście współ-szeleszczą czułe słówka. Pośpieszny oddech. Mocniejsze bicie serc, wierzących w wieczność swej miłości. Rzeka splata i plącze łagodny swój szmer z pocałunkami niewprawnych kochanków, tworząc symfonię samego życia. Wszystko ulega magicznej przemianie. Nawet komary manifestują większy niż zwykle entuzjazm.
Może dlatego swoją pierwszą prawdziwą wakacyjną miłość, wielu kojarzy wyłącznie z bzykaniem i rozlewem krwi?
Ach, młodość.
==========***==========

Drabble nr 2
Och, życie, życie… ciężkieś, okrutneś, jak ja mam cię znosić? Oddychać, wyglądać, patrzeć na te sylwetki, na twarze żałosne – na cóż te wymagania? Trudności takie przede mną stawiasz!
Czyż lepiej nie byłoby mi samotnie, z dala od wszelkiego spojrzenia? Wygód, owszem, w bród mam dla ciała, lecz dusza ma pełna cierpienia.
Spętana!
A cierpienia tego końca znikąd nie widać. Dzień kolejny tak w boleści mija.
Dzień? Życie całe, odkąd pamięć ma sięga! I kiedyż, o kiedyż to wszystko dobiegnie końca?
Szczęk klucza w zamku, dźwięk mym uszom okrutny! Drzwi rozwarte, godzina wybiła. Głos znienawidzony mą duszę rozdziera: Kiciu! Pańcia wróciła!
==========***==========

Drabble nr 3
Koniec związku
Maria z westchnieniem rzuciła się na szezlong i uderzyła łokciem w etażerkę, znowu. Zaklęła i poderwała się na nogi. Chwyciła mebel oburącz, ale nie drgnął, kobieta znowu westchnęła, już miała zawołać narzeczonego, ale wtedy TO zauważyła. TO stało na najwyższej półce biblioteczki.
- Jacusiu! Co to jest?! To jest okropne! Jak mogłeś to tu sprowadzić?! JAK?! Co sobie moje koleżanki pomyślą?! - Maria wymachiwała rękami nad głową. - Nie zgadzałam się na to! Nie taka była umowa! Nie chcę TEGO paskudztwa w moim domu!!!
Jacek spojrzał na narzeczoną z krzywym uśmiechem, a bury kot spokojnie patrzył na tę scenę z najwyższej półki biblioteczki.
==========***==========

Drabble nr 4
Paluchy niewiasty oblepiały papierosa. Ciągle, wręcz zazdrośnie.
Paliła podniecona, posyłając zalotne oczko kartonikom na szybie kiosku. Nikotyna bosko odprężała, wprawiając w romantyczny nastrój, a dym w rudych kudłach dodawał pisarce seksapilu. Paliła jak szalona, nie potrafiąc kochać. Testowała nowe smaki, ignorując tupot nóżek dziecka. Ryczała pustym śmiechem, mając za nic ostrzeżenia przyjaciół. Środkowy palec wędrował w górę, gdy redaktor szydził, że nabazgrała gniota. Czarne chmury dotykały już włosów. Afrodyta stawała się brzydką kaczką. Wciąż jednak paliła, unikając zawzięcie pióra w notesie. Tytoniowa miłość kwitła, nabierała mocy, choć mężczyzna odszedł, a żółty uśmiech  przegonił psiapsiółki.
Rak płuca napisał dzieło jej życia.
==========***==========

Drabble nr 5
Atlas
Przedziwna jest miłość do ciebie, najdroższy. Twa wątła postura ledwo przypomina mężczyznę. Drżysz z przerażenia przed roznegliżowaną kobietą. Pożądasz jedynie samotności. Boję się, że gdy tylko cię dotknę, rozpadniesz się na kawałki jak zasuszony listek. Talent – okrutna pijawka zamiast krzyża. Ale ta muzyka… Kiedy ją słyszę, czyni z przystojnych amantów kamienne posągi, salonowe dekoracje. W kosztownej sukni mogłabym wokół ciebie sprzątać, głupia, i podawać specjały do łóżka, gdy korespondowałbyś z tobie tylko znanymi bogami. Pragnę cię chronić, jak kapłanka, piastunka, kochanka… jakby od ukończenia bezużytecznej sztuki zależały losy świata. Sztuki, bez której wszyscy ponieślibyśmy ostateczną klęskę, oddając dusze diabłu, walkowerem.
==========***==========

Drabble nr 6
Ekstraordynaryjność obserwowanego zjawiska zmusza do twórczej refleksji nad istotą pojęcia oryginalności. Karkołomność dowodu generuje w czytelniku frustrację, a fakt, że z tegoż dowodu nic nie wynika pogrąża czytelnika w zimnym morzu intelektualnej apatii.
Tak chciałoby się coś zrozumieć, niestety, ciągła fluktuacja wiecznie niestałych postaw intelektualnych współczesnej humanistyki nie daje umysłowi oparcia, mogącego służyć za podstawę twórczej i samodzielnej refleksji.
Słowa, ta przeżuta przez innych, przecywilizowana papka, która nie służy niczemu prócz pomnażania samej siebie…
Śmierć słowa, zaklęta w destrukcyjnej odtwórczości materii. Mielenie tych samych zjawisk, nadawanie im jedynie chwilowego, efemerycznego znaczenia, będącego pseudointelektualnym wykwitem steranego naukowością mózgu.
Słowo… To śmieszne!
==========***==========

[31 marca 2023] Czarna Emma vs Max vs Michał123 vs P.Yonk vs tomek3000xxl vs silva.silvera

3
Tekst 1 - Michał? Ładne księżycowe zdania, jest Ach! na końcu. Pięknie :) 2 punkty daję.

Tekst 2 - Czarna Emma, bo jest kot i to słowo "okrutnaś". Mam wrażenie egzaltacja tutaj taka przygaszona wyszła :) 2 punkty.

Tekst 3 - Silva? Jest kot, ale jednak egzaltacji mi tutaj brakuje. Chociaż pomysł fajny. 2 punkty.

Tekst 4 - Czy to Max czy to nie Max? Dramat to jest, za mało egzaltacji jak dla mnie. Za to życie i dramat psychologiczny po trzykroć. 2 punkty.

Tekst 5 -Tomek? Tylko czy nie za wiele romantyzmu jak na jego pisanie? A za mało sarkazmu? 3 punkty, tekst egzaltowany.

Tekst 6 - to musi być Payonk? Ten język taki naukowy, filozoficzny? Najładniejsze słowo: fluktuacje xD 1 punkt. Za mało romantyzmu i egzaltacji, dla mnie :)
No one said that would be easy.

4
Tekst 1 - Tomek? - 2 punkty - Wszystko pięknie egaltowane, tylko ta zabawna końcówka sprawia, że ten misternie utkany nastrój pryska.

Tekst 2 - Emma? - 3 punkty - Takie mięciutkie ^^ i naprawdę kojarzy się z kocim marudzeniem, niezadowoleniem po całości. Czuć tę udrękę ;)

Tekst 3 - Michał? - 1 punkt - Trochę kanciaste, drętwe. No i nie rozbawiła mnie treść, nawet się spodziewałam tego kota, po prostu dobór imion taki, że gdybym ja to napisała, ktoś by mógł uznać, że jestem wredna :lol: I to mnie rozbawiło. Niestety to nie ma nic wspólnego z jakością drabelka.

Tekst 4 - Max? - 1punkt - Bo takie z pazurem, jak szarpnięcie gitarowej struny, byle hałasu narobić. Jest pewien ładunek emocjonalny, ale mało egzaltacji. Się autor/autorka nic tu nie rozczulił nad bohaterką.

Tekst 5 - Silva? - 3 punkty - kipiące egzaltacją. Jedno wielkie westchnięcie :)

Tekst 6 - Pająk? - 2 punkty - Tu mam dylemat, bo to nie jest egzaltacja, jakiej oczekiwałam, ale przecież wyraźnie obecna. Biedny narrator wyraźnie udręczony rozmyśleniami, być może cierpiący właśnie z tego powodu, że tylko takim językiem potrafi operować i nikt, a nawet on sam do końca nie rozumie? Ciekawe.
"Niechaj się pozór przeistoczy w powód.
Jedyny imperator: władca porcji lodów."

.....................................Wallace Stevens

5
Tekst I - Narrator jest daleko emocjonalnie od tego, o czym pisze. Nie widzę w tym egzaltacji, tylko wysilony opis. 1 punkt.

Tekst II - Przegadany żart z egzaltacji. Tak intensywnie językowo w te westchnienia to poszło, że, owszem, wpada w egzaltację, ale taką, co do której czytelnik czuje, że autor sobie jaja robi. 1,5 punktu

Tekst III - Kolejny przegadany żart, tylko tutaj już bez egzaltacji. W poprzednim tekście narrator chociaż próbował oddać te emocje, tutaj stoi po prostu w kącie i się podśmiewa cały czas. Tylko że trudno się zaśmiać razem z nim. 1 punkt.

Tekst IV - Tu mam problem. Językowo jest w moim odczuciu kostropato. Porąbane te zdania siekierą, przeskoki między tematami ciężkie, sporo tych przeskoków trzeba sobie uzasadniać na zasadzie "domyśl się sytuacji życiowej bohaterki". Ale emocjonalnie coś w tym jest. Przez tę mnogość wszystkiego, pojedyncze, wyraziste akcenty gdzieś ta egzaltacja siedzi. Dam 2 punkty.

Tekst V - Pójście w zwrot do adresata było w tej bitwie doskonałym strzałem. Dużo pola do wyrażania uczuć, jakaś historia w tym zawarta, coś o bohaterach... Jak na drabble nieźle się broni. Do tego klimat "listu/pamiętnika z epoki" zdejmuje z tej przesady ciężar śmieszności, świadomego żartu. Nieźle, nieźle, dam 3 punkty.

Tekst VI - Fajna zabawa konwencją, tylko nie tą konwencją w moim odczuciu. Jest przesada itd., ale taka wyjęta z książek filozoficznych, w których treść "powietrze jest ważne, bo nim oddychamy" trzeba rozpisać na cały rozdział. Nie odbieram jej jako egzaltacji tematem, tylko jako przemądrzałe ględzenie. Ładnie zrobione, ale w moim odczuciu nie na temat. 1 punkt

No dobra, jeszcze zgadywanka (połowa to zupełne strzały, w połowie mam jaaakieś silniejsze przeczucie, ale ogólnie dobrze się Państwo w tej egzaltacji skryli).
Tekst I - P.Yonk
Tekst II - Max
Tekst III - silva.silvera
Tekst IV - Tomek
Tekst V - Czarna Emma
Tekst VI - Michał123
Powiadają, że taki nie nazwany świat z morzem zamiast nieba nie może istnieć. Jakże się mylą ci, którzy tak gadają. Niechaj tylko wyobrażą sobie nieskończoność, a reszta będzie prosta.
R. Zelazny "Stwory światła i ciemności"

Strona autorska
Powieść "Odejścia"
Powieść "Taniec gór żywych"

6
Tekst 1 – Michał (choć to wynik bardziej metody odrzucania innych odpowiedzi jak pewności) – dla mnie jest dość płaski emocjonalnie, brak egzaltacji, jest troszkę zaskoczenia na finale, sumarycznie: 1 punkt.

Tekst 2 – Emma (chociaż ta etażerka z tekstu następnego... :hm: ) – jest wszystko w tekście (łącznie z grubą przesadą :lol: ), ale sumarycznie: 3 punkty.

Tekst 3 – Max (chociaż po raz wtóry ta etażerka... :hm: ) – wszystkiego po troszku... choć trochę mało, dlatego sumarycznie i w zaokrągleniu: 2 punkty.

Tekst 4 – Tomek – budzi jakieś specyficzne emocje, troszkę specyficznej egzaltacji się tli słabym płomieniem, a zakończenie – może nie tak bardzo zaskakujące, lecz uderza w strunę, ale sumarycznie: 2 punkty.

Tekst 5 – silva (ale zastanawiałam się z jakiegoś powodu nad Maxem tutaj) – jest egzaltacja, brak mi jednak emocji i zaskoczenia na finale, więc sumarycznie: 1 punkt.

Tekst 6 – P.Yonk – 1 punkt za wyjątkowość i bardzo specyficzną formę egzaltacji... :lol:
𝓡𝓲

7
Tekst 1 - Najbardziej mi się podoba, jest lekki i ma fajną puentę - 3 pkt. Michał123

Tekst 2 - Nie podoba mi się "głos znienawidzony", w końcu to pani i żywicielka kota. - 1 pkt. Czarna Emma

Tekst 3 - W ogóle nie dotarło. - 1 pkt. Max

Tekst 4 - Bardzo fajne i fajnie napisane. - 3 pkt. Silva.silvera

Tekst 5 - Nie przemówiło. Nie me gusta. - 1 pkt. Tomek3000xxl

Tekst 6 - Oryginalne podejście do tematu i pomysł - 2 pkt. P. Yonk

8
Tekst nr 1: bardzo tak sobie, sytuację ratuje odrobina humoru. 1 punkt.

Tekst nr 2: ten dla odmiany niezły, i ten ton poetycki, ładne egzaltowany i zajęty sobą. Słyszę (a może tylko fantazjuję) kontrę do "tego nie robi się kotu", słyszę zaśpiew romantyków z ich poetycką egzaltacją. 2,5 punktu.

Tekst nr 3: pomysł może i niezły, ale wykonanie na 1 punkt.

Tekst nr 4: do puenty wydaje się, że jest bardzo słabo (i jest). No, ale puenta robi robotę na 2 punkty.

Tekst nr 5: początek fajny, spodziewamy się czegoś i... i nic, jakby brakowało drabbla-bliźniaka . Zatem 1.

Tekst nr 6: nadęte, co ma swój urok. Taki w sam raz na 1,5 punktu.

Podsumowując: średnio wyszło, nic mnie naprawdę nie ujęło za wątpia, choć nic nie zbulwersowało poziomem zero.
Mówcie mi Pegasus :)
Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak

10
Tak generalnie, to bitwa jest zdecydowanie nie na temat :P
Najmniej nie na temat jest tekst 2, ale za to jakościowo taki sobie, niestety... Z kolei pomijając już realizację tematu, tak czysto bomisiowo, najlepszy jest dla mnie tekst 3 - ale tak czy owak, jak zresztą wszystko w tej bitwie, rzyci nie urywa. Tekstu numer 5 za to kompletnie nie rozumiem...
Natomiast punktowo będzie tak:
Tekst 1: 0 pkt.
Tekst 2: 1 pkt., Czarna Emma
Tekst 3: 2 pkt.
Tekst 4: 1,5 pkt., Silva
Tekst 5: 0,5 pkt.
Tekst 6: 0 pkt.
Dobra architektura nie ma narodowości.
s

11
Drabble nr 1

Widać, że ktoś się starał, pisał tekst zgodnie z zadaniem. Niestety, wyszło tak trochę... szkolnie? Brakuje tego czegoś. 1/3

Drabble nr 2 (Emma?)

Świetne! Wspaniała egzaltacja i ochy i achy w pierwszej części. I cudowne przebicie balonu na końcu. I przy tym chyba takie prawdziwe, a egzaltacje zazwyczaj są na bakier z rzeczywistością.

Zastanawiałem się, czy za końcówkę nie odjąć połowy punktu, bo czyni ten tekst nieco dalszym od tematu zadania (miało być dmuchanie, a nie przebijanie balonu), ale nie. Końcówka jest tak doskonała, że nawet lekkie oddalenie tekstu od treści zadania nie może mieć tu wpływu.

3/3

Drabble nr 3

Czegoś tu mocno nie rozumiem. Kobieta się wścieka, bo narzeczony kota do domu sprowadził? Tekst mi się nie klei, nie wiem, o co tu chodzi, i to tłumaczy poniższą ocenę - nie wykluczam, że tę ocenę winienem raczej wystawić samemu sobie, bo być może to raczej ja nie umiem czytać.

0,5/3

Drabble nr 4

Dobry opis degrengolady i samozniszczenia z miłości do nałogu. Zdaje mi się jednak, że papierosy, jakkolwiek szkodliwe, w ten sposób nie działają. Gdzie związek między paleniem a złym pisaniem? Albo olewaniem dziecka?

Niezgodność z moim modelem rzeczywistości w głowie zgrzyta mi tu tak mocno, że ocena jak niżej. (Ciekawie by było, gdyby się znowu okazało, że to ja jednak merotyrorycznie nie mam racji...)

1,5/3

Drabble nr 5

Bardzo dobrze zrobione technicznie, jednak ponad techniczną biegłość się nie wznosi - brak tego czegoś, pomysłu...

2/3

Drabble nr 6 (P.Yonk?)

Bardzo cenię nieszablonowe podejście do tematu. Nie spodziewałem się, że w egzaltowanych drablach można jednocześnie poruszyć stan ducha filozofa lub innego humanisty, który zwątpił w sens swej pracy, i (bez)sens samych nauk humanistycznych w ogóle.

Poruszyć, zdaje mi się, w sposób, z którym można by dyskutować, argument chyba nie jest ani nowy, ani wbrew pozorom silny (przynajmniej o ile odnosi się go do wszystkich nauk humanistycznych jako takich, a nie tylko ich patologicznym wersjom), ale jednak.

2,5/3
Awatar: Mirounga leonina.jpg (wykadrowany i ze zmniejszoną rozdzielczością przeze mnie) Autor oryginalnego zdjęcia Serge Ouachée, (CC BY-SA 3.0)

13
A teraz uczestnicy - dla wszystkich brawa!

Drabble nr 1 - P.Yonk
Drabble nr 2 - Michał123
Drabble nr 3 - silva.silvera
Drabble nr 4 - tomek3000xxl
Drabble nr 5 - Max
Drabble nr 6 - Czarna Emma

Co oznacza, że zwycięzcą jest:

Michał123

Gratulacje!
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Nowa bitwa!”