Zabity przez kontakt fizyczny z kobietą,
Powiedział do siebie: to nie to, to nie to.
Poszedł więc do mężczyzn, ubrał kolor morski,
lecz dotyk ich ramion był dlań nieco szorstki.
I się zdenerwował, stanął na rozdrożu,
Potem na tym podłożu miękko się położył.
Pomyślał za chwilę: któż mię, ach, określi?!
Po chwili zaczął pisać o tym pieśni.
Lecz kto ich wysłucha, kto zada Pytanie?
O kryzys tożsamości, o twór miłowania?
Jak miał on określić słowo te, Podnieta,
gdyż nawet kapucyna nie miał czym wytrzepać?
Odszedł wiec na zawsze, na wieczną Zagadkę
Pożegnał to rozdroże, a nie ojca z matką.
Nie wiem, co z nim będzie, gdy nadejdzie zima…
Biedny, nieszczęśliwy, ten winniczek ślimak?
2
chyba lepiej by było szyk przestawny w drugim wersie zrobić, hm? Nawet, jeśli w zamyśle chciałeś tu się właśnie potknąć, to burzysz nastrój, który budujesz. "Potem się położył miękko na podłożu"I się zdenerwował, stanął na rozdrożu,
po chwili i za chwilę można by jednak zamienić na inne słówko, bo repetycja jest niemile widziana w tym kontekście. W drugim wersie brakuje jednej sylaby. Na przykład "a" na początku, żeby był właściwy rytm.Pomyślał za chwilę: któż mię, ach, określi?!
a dlaczego "ich"? Na razie tu nic o podwójnej osobowości, jedynie kryzysie hetero-homo jednego podmiotu.Lecz kto ich wysłucha
w drugiej strofie za dużo o sylabę, ale raczej nie rezygnuj z "o", tylko kryzys zamień na coś krótszego. Może "o brak tożsamości"?Lecz kto ich wysłucha, kto zada Pytanie?
TO słowO, nie "te". I znowu w drugim wersie za dużo o sylabę. "Gdy znów kapucyna nie miał czym wytrzepać" może?Jak miał on określić słowo te, Podnieta,
"ę"Odszedł wiec
ja by m napisała "pożegnał rozdroże, a nie ojca, matkę", wtedy będzie płynnie i rytmicznie.Odszedł wiec na zawsze, na wieczną Zagadkę
No. Teraz mogę powiedzieć, że śliczne :-D
[ Dodano: Pon 08 Cze, 2009 ]
chyba lepiej by było szyk przestawny w drugim wersie zrobić, hm? Nawet, jeśli w zamyśle chciałeś tu się właśnie potknąć, to burzysz nastrój, który budujesz. "Potem się położył miękko na podłożu"I się zdenerwował, stanął na rozdrożu,
po chwili i za chwilę można by jednak zamienić na inne słówko, bo repetycja jest niemile widziana w tym kontekście. W drugim wersie brakuje jednej sylaby. Na przykład "a" na początku, żeby był właściwy rytm.Pomyślał za chwilę: któż mię, ach, określi?!
a dlaczego "ich"? Na razie tu nic o podwójnej osobowości, jedynie kryzysie hetero-homo jednego podmiotu.Lecz kto ich wysłucha
w drugim wersie za dużo o sylabę, ale raczej nie rezygnuj z "o", tylko kryzys zamień na coś krótszego. Może "o brak tożsamości"?Lecz kto ich wysłucha, kto zada Pytanie?
TO słowO, nie "te". I znowu w drugim wersie za dużo o sylabę. "Gdy znów kapucyna nie miał czym wytrzepać" może?Jak miał on określić słowo te, Podnieta,
"ę"Odszedł wiec
ja bym napisała "pożegnał rozdroże, a nie ojca, matkę", wtedy będzie płynnie i rytmicznie.Odszedł wiec na zawsze, na wieczną Zagadkę
No. Teraz mogę powiedzieć, że śliczne :-D
'ad maiora natus sum'
'Infinita aestimatio est libertatis' HETEROKROMIA IRIDUM
'An Ye Harm None, Do What Ye Will' Wiccan Rede
-------------------------------------------------------
http://g.sheetmusicplus.com/Look-Inside ... 172366.jpg
'Infinita aestimatio est libertatis' HETEROKROMIA IRIDUM
'An Ye Harm None, Do What Ye Will' Wiccan Rede
-------------------------------------------------------
http://g.sheetmusicplus.com/Look-Inside ... 172366.jpg
3

"Lecz kto ich wysłucha" - chodziło mnie o pieśni
"I się zdenerwował, stanął na rozdrożu,
Potem na tym podłożu miękko się położył." - tak miało być. Wiesz, Gro, że pisanie poezji traktuję czasem z przymrużeniem oka. Choć właściwie zamiast podłoże użyłbym znów rozdroże...
dzięki.
"Ostatecznie mamy do opowiedzenia tylko jedną historię." - Jonathan Carroll