2
To nie ten dział, ziomuś,

tu opowiadania się wstawia.

A co do wiersza samego -

kicha, aż boli pała.
Osoba, która dostaje od kolegi prezenty na urodziny, a sama mu ich nie daje, to niewdzięcznik.

Kobieta, której facet robi minetkę, a ona mu się nie odwdzięcza lodzikiem, to zdzira.

A jak nazwiemy użytkownika, który jest komentowany, a nie komentuje?

3
Panie broda kota. Pomijając błąd i niedopatrzenie kmiotka, bacz pan na słowa. Nie przystoi to komuś, kto w mniejszym, lub większym stopniu literaturą oddycha.
"Ostatecznie mamy do opowiedzenia tylko jedną historię." - Jonathan Carroll

6
Marik, ja też jestem wierząca, ale jaka pewność, że o tego samego Boga chodzi? Tutaj wielu jest contra, pewnie mają jakieś powody? Ty jeszcze młody, ja przeżyłam sporo złego w swoim życiu, ale nie odeszlam od wiary, wręcz przeciwnie, to wiara pomogła mi przeżyć. dobrze, że pilujesz tego, ale co inni mają na myśli? Co?
alouette

7
na boga! ile można?
bardzo dobry wers! Szczególnie w odniesieniu do takich prób poetyckich, jak powyższa. Ile można rozmyślać, co rymarz chciał wypaskować, skoro on sam nie ma pojęcia, tylko tak wypluł parę słówek z siebie, żeby zobaczyć, czy się równo ułożą, czy we wzorek. Zlitujcie się ludzie. To jest Poetyfikatorium, a nie prosektorium.
'ad maiora natus sum'
'Infinita aestimatio est libertatis' HETEROKROMIA IRIDUM

'An Ye Harm None, Do What Ye Will' Wiccan Rede
-------------------------------------------------------
http://g.sheetmusicplus.com/Look-Inside ... 172366.jpg

8
Bóg, czy bóg, jeden... eee... no, nie ma to większego znaczenia.

Może tu nie o Boga chodzi? Wielu bogów jest :) Nie każdego trzeba z wielkiej litery sadzić.

Tradycyjnie, owszem, "Boga" chrześcijańskiego wielką literą piszemy, bo to nazwa własna. Nie ma żadnego cool name dla niego, więc plain "Bóg" starczyć musi. Strasznie kiepska inwencja twórcza wymyślicieli tejże religii była. Ale ja nie o tym.

Tutaj wezwanie "na boga" wcale nie musiało się do Jahve odnosić. Może autorowi chodziło o boga - Latającego Potwora Spaghetti? :D Ramen, bracia i siostry!

A sam utwór? Gra znakomicie podsumowała :D
"To, co poczwarka nazywa końcem świata, reszta świata nazywa motylem." Lao-Cy, Księga Drogi i Cnoty

"Litterae non erubescunt." Cyceron

9
A gdzie się nasz joł joł elo ziomek broda kota podział, ze swoją cool elo oceną joł? :P :P Tak wiem złośliwy jestem, ale chamstwa nienawidzę ponad miarę!! :twisted:
"Stąpaj ostrożnie,

Stąpasz po marzeniach..."

11
Nio przepraszam... Wymymskło mi sie, ale nie mogłem się powstrzymać. Co do wiersza to... Ja widzę to tak, że serce mówi by żyć zgodnie ze sobą, a rzeczywistość by kłamać, bo tak jest ławiej. I na koniec buntownicze:
me pisze:na boga! ile można?

Pozdrawiam serdecznie :)
"Stąpaj ostrożnie,

12
Tak... już raz była mowa o tym Boga/boga i tym razem przemyślałem, zanim się odezwałem. Można tu mówić, że "nie ma dowodu, nie ma winy", bo autor mógł mieć na myśli co innego, ale zbyt często słyszę to w ustach uczniów, "pokrzywdzonych", że na nich spada wina na łazienkę zalaną przez nn ucznia. :/

Tak na prawdę, to wszyscy wiedzą, że w naszej części świata "Na Boga!" woła się, mając na myśli Boga, nie któregoś z bogów.

13
Marik Vao pisze:Tak na prawdę, to wszyscy wiedzą, że w naszej części świata "Na Boga!" woła się, mając na myśli Boga, nie któregoś z bogów.
Trudno odmówić ci racji... Racze nikt nie zawoła na Boga mając na myśli Allaha :P

Pika edit: Nie zgodzę się. Ja tam jak wołam "na boga!" (chociaż generalnie tak nie wołam), to nie mam na myśli żadnego w szczególności. Dla mnie to tylko taki przerywnik wypowiedziowy, równoznaczny z "o cholera!", czy innym takim. Dlaczego zatem ma za tym iść jakaś wielkoliterowość w zapisie?
Ostatnio zmieniony ndz 14 cze 2009, 23:18 przez Atreus, łącznie zmieniany 1 raz.
"Stąpaj ostrożnie,

14
a coż odezwę się raz ostatni: to fakt, że raczej w naszym kręgu kulturowym "na Boga!" i wszystko jasne, a gadanie, że może nie to wielkie naciągactwo. W końcu dojdzie do absurdu i jeszcze ktoś se wymyśli, że "o Jezu!" i tez naciągane spekulacje... oczywiście mam głęboką nadzieję, że jednak do tego nie dojdzie!

Ps( poza tematem trochę- wybaczcie) Plusem tego weryfikatorium jest iż tu jeśli ktoś nie czuje tematów religijnych to pisze, że nie będzie komentować, gdyż to nie jego działka. I to kulturalnie i szczerze.Znam inny "literacki portal", nazwy nie wypowiem, gdzie wręcz wulgarnie opluwa się za religijność (chociaż nie tylko), co moim skromnym zdaniem uwłacza kulturze ogólnej i kulturze słowa. to tyle. już kończę.
alouette

15
Słuchajcie, mamy dział "rozmowy o poezji i poetach". To nasz poetycki hyde-park. Będę wdzięczna, jeśli skorzystacie z tego dobrodziejstwa i pozakładacie tam wątki. Warunek - mają dotyczyć poezji, a nie jedynie światopoglądu. Za niepoetyckie tematy będę banować i blokować. Pozdrawiam zGryźliwie :-)
'ad maiora natus sum'
'Infinita aestimatio est libertatis' HETEROKROMIA IRIDUM

'An Ye Harm None, Do What Ye Will' Wiccan Rede
-------------------------------------------------------
http://g.sheetmusicplus.com/Look-Inside ... 172366.jpg
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja biała”