"Słodkie sny"
Cienie depczące po mych policzkach,
Na twarzy cyfrowy uśmiech,
W oczach palący się
Jawor o krwistych liściach
W kształcie zapomnianych snów
I koszmarów, które nie chcą się
Zbudzić z wędrówki złych.
Niebo zbudowane jest na piekle!
Zakochani piją słodkie wino,
Wyssane z moich antycznych żył,
A ja pozłacam pomnik
Z patologicznej ziemi...
2
Witaj!
Ogólnie wiersz przypadł mi do gustu, jest okej, ale wprowadziłbym parę drobnych zmian. Posłuchaj.
Poza tym jest całkiem okej, plus za puentę! ;-)
Ano, zapomniałbym (tyczy się ostatniego wersu) - "Z patologicznej ziemi". A może tak?
A ja pozłacam pomnik
Patologicznej ziemi
Proste - pozbyłem się "z" i brzmi nieco inaczej. Zastanów się, czym innym jest pomnik "z patologicznej ziemi", czym innym pomnik "patologicznej ziemi".
Ogólnie wiersz przypadł mi do gustu, jest okej, ale wprowadziłbym parę drobnych zmian. Posłuchaj.
Usunąłbym "złych".Marik Vao pisze:Zbudzić z wędrówki złych.
Poza tym jest całkiem okej, plus za puentę! ;-)
Ano, zapomniałbym (tyczy się ostatniego wersu) - "Z patologicznej ziemi". A może tak?
A ja pozłacam pomnik
Patologicznej ziemi
Proste - pozbyłem się "z" i brzmi nieco inaczej. Zastanów się, czym innym jest pomnik "z patologicznej ziemi", czym innym pomnik "patologicznej ziemi".
3
Zagadka, w której przedmiot\osoba sam siebie opisuje ;D Niczym riddle z dawnych czasów tradycji skandynawskiej ;p Piękna. Co jest odpowiedzią? Chyba każdy ma swoją własną i to jest najlepsze ;D
Z drugiej strony obraz poetycki trochę niejasny jak dla mnie. Za mało podpowiedzi dla czytelnika. Chociaż... może to mój brak wiedzy sprawia, że mam lekki niedosyt interpretacyjny.
pozdrawiam i chylę czoła bo wiersz to jest co się zowie.
Z drugiej strony obraz poetycki trochę niejasny jak dla mnie. Za mało podpowiedzi dla czytelnika. Chociaż... może to mój brak wiedzy sprawia, że mam lekki niedosyt interpretacyjny.
pozdrawiam i chylę czoła bo wiersz to jest co się zowie.
4
Zauroczył mnie ten wiersz. W szczególności jego pierwsze wersy, które ładnie malują obraz.
Zgadzam się też z poprzednikiem. Puenta świetna, jednak "patologicznej ziemi" brzmi lepiej.
Myślę że przekaz jest jasny i w dodatku ubrany w bardzo emocjonalne słowa.
Być może utwór podoba mi się tak dlatego, że poniekąd utożsamiam się z podmiotem lirycznym.
Pozdrawiam ciepło.
- ta prostota do mnie przemawia.Niebo zbudowane jest na piekle
Zgadzam się też z poprzednikiem. Puenta świetna, jednak "patologicznej ziemi" brzmi lepiej.
Myślę że przekaz jest jasny i w dodatku ubrany w bardzo emocjonalne słowa.
Być może utwór podoba mi się tak dlatego, że poniekąd utożsamiam się z podmiotem lirycznym.
Pozdrawiam ciepło.
Jeżeli wola jest w kontakcie z wyobraźnią, to wyobraźnia zawsze zwycięża.