Średniowieczne jednostki plus prosektorium

1
Kilka pytań dotyczących czasu okołośredniowiecznego:

1) Jaka była najczęściej stosowana jednostka długości (przeliczniki, tj. dana jednostka na dzisiejszy metr) i czasu?
2) Jaką walutą się posługiwano (plus przykładowe ceny)?
3) Czy termin 'prosektorium' istniał w ówczesnym czasie? Jeśli nie, jaki jest jego odpowiednik?
4) Może głupie, ale jak wygląda trup? Zapewne w wielu książkach było to opisane, ale raz, że nigdy nie przykładałem do tego wagi, a dwa, że nie wiem na ile są takie opisy rzeczywiste.

Z góry bardzo dziękuję.

2
A guglać to nie łaska?

1. Jednostki miar były różne w zależności od regionu. Miary bazowały na długości części ludzkiego ciała (palec, piędź, stopa, łokieć, sążeń). To jest temat na długi artykuł, ba nawet na rozprawę habilitacyjną. Poszukaj, przynajmniej w internecie... Tu masz pierwsze z brzegu wojciechlitewiak.w.interia.pl/jedmiar/dawne.htm
2. A gdzie? W każdym kraju inną, a poza tym używano monet z krajów sąsiednich i dalszych. Kasa szła razem z kupcami po całym kontynencie (jeśli mówimy o Europie) a nawet dalej. Co do cen, to chyba raczysz żartować? Średniowiecze to dość długi okres, a poza tym ceny zmieniają się w zależności od dostępności danego dobra w danym miejscu (i czasie). Może zrozumiesz śmieszność swojego pytania gdy uświadomisz sobie, że średniowiecze trwało ok 1000 lat!!! To tak jakbym spytał ciebie o przykładowe ceny w okresie od zakończenia II wojny światowej.To raptem kilkadziesiąt lat a jakie zmiany... Pomijam fakt, że w przypadku walut kruszcowych inflacja nie była takim problemem jak obecnie.
3. Prosektoria nazywane były teatrami anatomicznymi. Pierwszym był teatro anatomico di Padova wybudowany w 1594. Ale wcześniej przeprowadzano sekcje zwłok nieoficjalnie, chyba już w XIII lub XiV w.
4. Trup jest martwy. A wygląda różnie w zależności od tego jak człowiek, którym był trup przed przejściem w stan trupowatości skonał. Czy się utopił, czy go powieszono... Na przykład trup rozszarpany przez misia wygląda jak resztki w sklepie mięsnym.

Tu znajdziesz garść zbędnych informacji: http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Trup

A więcej w podręczniku do patomorfologii: http://www.aktyka.pl/shop.php?tytul=Pat ... egorie=962
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kreatorium”