pytanie

288
Witam,
jestem nowy na tym forum i może robię błąd wtrącając się, ale co tam...
Jestem młody i naiwny i usiłuję wydać "powieść", jest to sf, ale nie takie z wampirami, czy gromadą robotów etc. etc. Osoby, które ją przeczytały twierdzą że jest dobra. Są to laicy, którzy nigdy nic nie pisali i właśnie dlatego liczę się z ich opinią(bo przecież to co piszemy ma się podobać "zwykłym" czytelnikom a nie tylko "specjalistom"). Ale do rzeczy. Jednym z wydawnictw, do którego wysłałem swoją pracę są NaszeDebiuty. Czekam i czekam, podany termin minął wieki temu i nadal nic... Chciałbym poznać Waszą opinię o ND. Jasną i do rzeczy. Mam się trzymać ND czy szukać dalej? Chodzi o to czy po debiucie w ND nie będę zaszufladkowany i zgaszony jako dalszy piszarz?

289
tristan pisze:Mam się trzymać ND czy szukać dalej?
Masz pisać coraz lepiej tak, żeby takie wydawnictwa krzaczki nie były ci potrzebne.
tristan pisze:Chodzi o to czy po debiucie w ND nie będę zaszufladkowany i zgaszony jako dalszy piszarz?
Po debiucie w ND będziesz zaszufladkowany, jako: jeden z tych co "debiutowali" w ND. :>
Leniwiec Literacki
Hikikomori

292
Tony pisze:Malinowej z tego wątku "zaszufladkowanie" nie przeszkodziło w nawiązaniu kontaktu z tradycyjnym wydawnictwem.
Nawiązanie kontaktu to jeszcze nie sukces wydawniczy. Niemniej jednak niech każdy decyduje sam.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

293
Wcześniej pisałem w pamięci, teraz sprawdziłem: Malinowa napisała, że ma podpisaną umowę z innym wydawcą na wydanie swojej (innej) książki. Pisała także o rozliczeniach. To te wątek.
Reklamisko.com - gdzie obrywa się kiepskim reklamom

294
Pisząc "sukces wydawniczy" miałem na myśli nie umowę, a wydanie książki która będzie się cieszyć uznaniem czytelników :) Być może fakt, że Malinowa debiutowała w ND w niczym jej nie zaszkodzi - czego serdecznie życzę - równie dobrze jednak może być odwrotnie. Dlatego na razie trudno powiedzieć czy współpraca z ND wyjdzie jakiemuś autorowi na dobre, czy też nie. Poczekamy, zobaczymy ;)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

295
Navajero pisze:jednak może być odwrotnie
Wątpię, czy czytelnicy zniechęcą się do autorki tylko dlatego, że kiedyś, wcześniej wydawała w ND. Przy normalnym wydawnictwie może za to uzyskać szerszy krąg odbiorców i poświadczyć o jako-takiej jakości.

297
Odświeżę w ramach ciekawostki:
6["szósty"], Agnieszka Lingas-Łoniewska - 3 (wciąż tylko na jednej półce)
Rysunek węglem, Katarzyna Michalak - 4
Szczurobójca, Sławomir Orłowski - 10
Na dworcowej, Ludmiła Skrzydlewska - 14
Zefir - opowiadania, Adrianna Wiśniewska - 15
Tak kształtowała się lista dwa miesiące temu. Przypominam, że jest to zestawienie liczby książek znajdujących się na półkach Empiku przy gdańskim dworcu głównym. Obecnie:
6["szósty"], Agnieszka Lingas-Łoniewska - 4 (+1)
Rysunek węglem, Katarzyna Michalak - 2 (-2)
Szczurobójca, Sławomir Orłowski - 0 [sic!] (-10)
Na dworcowej, Ludmiła Skrzydlewska - 6 (-8)
Zefir - opowiadania, Adrianna Wiśniewska - 16 (+1)
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

298
Wolf, czy to czegoś dowodzi? Czy w ciągu 2 miesięcy nie mogło się zdarzyć tak, że pozycja nr 1 sprzedała się w liczbie 5 egzemplarzy, druga 7, trzecia 16? Przecież nie wiesz ile dołożyli z magazynu. Takie zestawienie wydaje mi się kompletnie niemiarodajne.

299
Ja nie mówię, że jest miarodajne. Ja po prostu stwierdzam fakt. Swoją drogą, przydałoby się mieć takie dane z innych Empików.

Jedno, co można stwierdzić z tych danych, to że książki ND zasadniczo nie sprzedają się w wielkich ilościach - zakładam bowiem, że nie było dodruków.
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

300
Sir Wolf pisze:z innych Empików.
W Empiku w rybnickiej Plazie nie widziałem ani razu ani jednej książki z ND. Jakiś czas temu (gdy ten wątek był "gorący") nawet specjalnie szukałem. Na pewno nie było i nie ma ich wyeksponowanych. W drugim Empiku w Rybniku także nie rzuciły mi się w oczy. Jeśli więc Empik ograniczył promocję do wybranych salonów, to wpłynie to bardzo źle na sprzedaż nakładu.
Reklamisko.com - gdzie obrywa się kiepskim reklamom

301
A myślałam, że ten temat umrze śmiercią naturalną:)
Mogę tylko mówić za siebie: sprzedało się więcej niż połowa nakładu. To taka najświeższa informacja:)

Wróć do „Wydawnictwa”