Latest post of the previous page:
Tyle starczy
Latest post of the previous page:
Tyle starczyCzy taki zapis jest w porządku? Bo wiadomo, jest pewna zagadka w języku polskim: jeżeli byłem w kolejce dwudziesty piąty, to którzy byliśmy z kolegą? (wiadomo, nie istnieje liczebnik "dzwudzieści piąci" albo jemu podobny potworek, więc trzeba przebudować zdanie na, np.: Byliśmy z kolegą na dwudziestym piątym miejscu w kolejce.Enzo posłał nerwowe spojrzenie Giacomowi
Czyli nie bawić się w apostrofy i inne takie? Dla przykładu: postać ma na nazwisko Falcore. Wydaje mi się, że bardziej odpowiednio będzie napisać Falcore'a, niż Falcora. Użycie w zdaniu:Sir Wolf pisze:Nazwiska również
Fałszywymi przynajmniej dla Falcore’a.
Dlatego wystrzegam się sprowadzania np.: czegoś z XVIII wieku do wieku XVI. Ale dobrze by było wiedzieć, gdzie są granice. Znaczy, czy mogę powiesić w tej posiadłości kinkiet...Wiesz, że ziemniaki są z Ameryki? Kontynent stylizowany na średniowieczną Europę, gdzie ziemniaka nie widzieli...
Przepraszam, jakiego wieku? Ale widząc, że dalej jest dobrze, to to musi być zwyczajna pomyłka. Wybaczone.giacomo9 pisze:czas i miejsce akcji stylizowany jest na Wenecję w VX/VXI wieku.
Pewnie, że możesz. Nie wiadomo tylko, czy wypada. hehehgiacomo9 pisze:Znaczy, czy mogę powiesić w tej posiadłości kinkiet...