Kompendium wiedzy fantastyka

1
Koleżanka pisze magisterkę o fantastyce i prosiła mnie o pomoc w tym temacie. Poleciłem jej "Rękopis... "Sapkowskiego, ale nie jest z niego zadowolona, a mi nie przychodzi nic konkretnego do głowy. Może znacie jakieś dobre tytuły? Praca ma być ogólnie o fantastyce - czym jest, z czym to się itd. Albo też jakbyście mieli namiary na artykuły, też bym chętnie na to zerknął.

Jeśli moja pomoc okaże się przydatna, będę miał zniżkowe piwko do kooooooońca jej kadencji za barem, więc mi naprawdę zależy, hehe ;P
"Ludzie się pożenili albo się pożenią i pozamężnią, pooświadczali się... a ja na razie jestem na etapie robienia sobie kawy...jakkolwiek można to odnieść do życia" - Hipolit

2
Jacek Dukaj, Łukasz Orbitowski, Wit Szostak, Fabryka pisarzy. Fabrykantów portret zbiorowy. Onet.pl Czytelnia. Bez daty. Link: http://czytelnia.onet.pl/2,1490003,1,33174,rozne.html
Umberto Eco, Imię róży. Noir Sur Blanc, Warszawa 2009. [chodzi tu nie o samą powieść, ale o posłowie i tzw. dopiski autora]
Feliks W. Kres, Galeria dla dorosłych, Fabryka Słów, Lublin 2010.
tenże, Galeria złamanych piór, Fabryka Słów, Lublin 2005.

Oba Kresy obowiązkowo. Oprócz rad dla pisarzy jest tam też przystępnie podana teoria fantastyki. Z bardziej zaawansowanych:

J. M. Coetzee, "Salman Rushdie. Ostatnie westchnienie Maura". [w:] Dziwniejsze brzegi. Eseje literackie 1986-1999. Znak, Kraków 2008. [mam w domu, mogę zeskanować]
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

3
Też pisałam pracę częściowo o fantasy, więc mogę polecić jeszcze oprócz tego:

G. Trębicki "Fantasy. Ewolucja gatunku". Niezłe na początek, żeby usystematyzować pojęcia.
Polecam też D. Materska, "Stacja kontroli chaosu" - tu akurat mamy analizę motywów często występujących w fantasy i science-fiction, zresztą bardzo interesującą.
Jeżeli koleżanka ma ciągoty feministyczne, niech sięgnie po G. Lasoń-Kochańska, Kobiety opowiadają świat. Szkice o fantastyce, Słupsk 2008
I jeszcze:
Rozważając fantasy. Etyczne, dydaktyczne i terapeutyczne aspekty literatury i filmu fantasy, red. J. Deszcz-Tryhubczak, M. Oziewicz, Wrocław 2007
K. Kaczor, Geralt, czarownice i wampir. Recykling kulturowy Andrzeja Sapkowskiego, Gdańsk 2006
A. Zgorzelski, Fantastyka, utopia, science fiction : ze studiów nad rozwojem gatunków, Warszawa 1980.
Fantasy jako dobra nowina, pod red. M. Mikołajczak i P.Urbaniaka, Wałbrzych 2005.
T. E. Apter, Fantasy literature. An approach to reality, Bloomington 1982.

Pozdrawiam, mam nadzieję że się przyda :-)

4
O, świetny temat. Może znajdę coś do swojego tematu na maturę ustną z polskiego :)
Każdego ranka, każdej nocy
Dla męki ktoś na świat przychodzi.
Jedni się rodzą dla radości,
Inni dla nocy i ciemności.

Wieczność kocha dzieła czasu.

– William Blake

5
A jaki masz temat?

Szymon_Edit: Jeśli mnie wzrok nie myli, dział w którym się znajdujemy, to nie "Hyde Park". Szymon mówi: sprawy prywatne załatwiaj prywatnie. Chyba szykuje się mój pierwszy ban na WM...
Ostatnio zmieniony ndz 02 sty 2011, 23:09 przez Sir Wolf, łącznie zmieniany 1 raz.
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

6
E tam. To jest tak zwany problem ratlerka i rottweilera.

Do tematu maturalnego Sereny [wysłała mi na priwa] polecam ze swojego posta:

Jacek Dukaj, Łukasz Orbitowski, Wit Szostak, Fabryka pisarzy. Fabrykantów portret zbiorowy. Onet.pl Czytelnia. Bez daty. Link: http://czytelnia.onet.pl/...3174,rozne.html
Feliks W. Kres, Galeria dla dorosłych, Fabryka Słów, Lublin 2010.
tenże, Galeria złamanych piór, Fabryka Słów, Lublin 2005.

Ogólnie obie książki Kresa to właściwy wybór dla KAŻDEGO maturzysty chcącego pisać o fantastyce, niezależnie od tego, jaki konkretnie obszar zamierza omawiać. Z posta Dreammy:

G. Trębicki "Fantasy. Ewolucja gatunku".
A. Zgorzelski, Fantastyka, utopia, science fiction : ze studiów nad rozwojem gatunków, Warszawa 1980.

Chociaż to drugie to nie jest łatwa lektura, ale jednak Zgorzelski to Zgorzelski.

7
Dzięęęęęęki bardzo za odpowiedzi!
Koleżanka się ucieszyła i darmowe piwo postawiła, jo! ;)
Pozdrrrrrr!
"Ludzie się pożenili albo się pożenią i pozamężnią, pooświadczali się... a ja na razie jestem na etapie robienia sobie kawy...jakkolwiek można to odnieść do życia" - Hipolit

10
niby jak - nie dość że są przekonani iż wiedzą lepiej to jeszcze wszyscy twierdzą że oni wiedzą lepiej ;)

Jedyna metoda, olać tych "mędrców", pisać dużo, dobrze i po swojemu ;)

11
nie dość że są przekonani iż wiedzą lepiej to jeszcze wszyscy twierdzą że oni wiedzą lepiej
- I to jest właśnie najzabawniejsze i najbardziej tragiczne zarazem :D

12
Radzą sobie i to najważniejsze. Jesteś wspaniałym pisarzem, Andrzeju, naprawdę. Ale jakby wszyscy pisarze pisali jak ty, pewnie nie czytałabym książek. Ceńmy inność, bo mamy jej deficyt.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kreatorium”