31

Latest post of the previous page:

Baczy, czy ja wiem, czy takie bezsensowne. Owszem, masz rację, ludzie są różni, niektórzy nie będą mieli niczego ciekawego czy istotnego do przekazania, inni z kolei mogą z początku niewiele się udzielać, bo taki mają charakter i nie potrafią od razu błyszczeć w nowym towarzystwie. No, ale z drugiej strony, jak ktoś nie ma nic do powiedzenia, to po kiego grzyba chce pisać?

Wiem, że obowiązek weryfikowania niesie z sobą te niebezpieczeństwa, o których napisałeś. Ale od tego jest regulamin tamtego działu, który zabrania komentarzy typu "Fajne! Fajny motyw z wampirami, i ten klimacik Miodzio, chcę więcej! Tylko na przyszłość trochę więcej akcji, bo tutaj to słabo ci to wyszło." Ktoś ośmieli się dać taką "ocenę", to myk i dostaje ostrzeżenie, sytuacja się powtórzy, to znów myk i ostrzeżenie albo ban. I nara.

Mój poprzedni post to tylko taka propozycja. Wydaje mi się, że odpowiednio egzekwowana, dałaby skutki w postaci bardziej aktywnego uczestnictwa. Ale jak już wcześniej wspomniałem, jestem tu nowy, więc akurat w tej kwestii za dużo do powiedzenia nie mam. Zdaję się na opinię i doświadczenie tych, którzy już tu trochę czasu spędzili.

Tak poza tematem, plus za zdjęcie Kombajna. Nirvana to kawał świetnej muzy. :)

32
heatwave pisze:A przecież forum jest po to by sobie pomagać, ułatwiać pracę i udzielać cennych uwag a nie po to by uczyć życia "pisarzy".
Ktoś kto przychodzi, publikuje i znika, nie wykonuje żadnej pracy. To zwykła robótka. Ot, uplotłem skarpetę, teraz pokażę ją obcym ludziom. Ale ludzie nie byli przychylni. Autor się wkurzył, zniknął na jakiś czas. Nic nie pisał. Potem znowu wrócił, wyeksponował kolejną skarpetę. Znów niechęć czytelników. Tym razem zniknął na dobre. Raz, że ludzie się nie znają, myśli. Dwa: moja twórczość może być do bani - rezygnuję. To nie jest dla mnie.

Można było zrobić coś ponad to: poczytać, skomentować, porobić notatki tudzież wydrukować weryfikacje i założyć teczkę. Po 30. dniach opublikować swój tekst, zredagowany. Przez te cztery tygodnie Autor miał wiele czasu, by nauczyć się czegoś nowego. Zyskać pewną ogładę. To właśnie dzięki nim jego tekst staje się lepszy.

Leniwi i konserwatywni odpadają. Wpatrzeni we własną wybitność nawet nie mają szansy odpaść. Sami z niej rezygnują.

Te 30 dni daje bardzo wiele.

34
Mam propozycję żeby w opisie działu "Tu wrzuć" pojawiła się informacja 30 dni od zarejestrowania.
Mam na myśli, żeby każdy kto wejdzie na stronę główną miał szansę to zobaczyć. Ile nowych użytkowników czyta regulamin? Połowa? :D

[ Dodano: Wto 08 Lut, 2011 ]
O tutaj: Tu wrzuć tekst do zweryfikowania
Tu przedstawiasz gotowe fragmenty opowiadań, które poddajesz
surowej ocenie. Tylko dla ludzi o mocnych nerwach.
Po ocenie Weryfikatora, tekst przechodzi do działu "Zweryfikowane"

I przepraszam za "ile" :D

35
heatwave pisze: Przekopywanie się przez google to jakiś kwadrans. Kwadrans np. kilkuset osób ;-)

A przecież forum jest po to by sobie pomagać, ułatwiać pracę i udzielać cennych uwag a nie po to by uczyć życia "pisarzy".
Jakie przekopywanie googli? Na forum masz wyszukiwarkę. Wpisz sobie zasady wstawiania przecinków i wyskoczy. A jak nie to w googlach też wyskoczy. Stawiam lewą dłoń. :)
Poza tym, za wczasu dobrze jest mieć w zakładkach przydatne stronki. Robisz sobie folder odpowiedni i wrzucasz tam linki od PWN - o przecinkach i dialogach, ewentualnie ortografia. W zupełności wystarczy. :)

Ale jeżeli generalnie popatrzeć to tak: przypięcie tematów mogłoby wiele ułatwić.
kundel bury pisze:Sam pomysł wydaje mi się okej i go popieram, ale może warto go nieco zmienić. Może zamiast 30 dni, dać 2 tygodnie i obowiązek napisania 5-10 postów (nie licząc tych z "Przedstaw się" czy "Hydeparku") lub obowiązek zweryfikowania minimum 3 tekstów innych użytkowników forum przed wrzuceniem własnego tekstu do zweryfikowania.
Primo: Jak już zmieniać to tylko czas czekania...
Secudno:...bo kto będzie ślęczał przy tym wszystkim i sprawdzał czy ktoś napisał 10 sensownych postów, a nie tylko by napić licznik i czy napisał 3 w miarę sensowne weryfikacje. A to ostatnie to już w ogóle, nie można nikomu na siłę pewnych rzeczy narzucać :)
[img]http://www.cdaction.pl/userbar/strona/userbar/15j3pcp0_user6.jpg[/img]
----------------------------------------------------------------------
[img]http://www.cdaction.pl/userbar/strona/userbar/15j3phuz_userbar(2)b.jpg[/img]

36
@shelion
Sprawdziłem wyszukiwarkę forum. Wpisałem "Zasady Wstawiania Przecinków" i wyskoczyło osiem stron tematów. Na pierwszej nie było tego czego szukałem.
Poza tym, za wczasu dobrze jest mieć w zakładkach przydatne stronki. Robisz sobie folder odpowiedni i wrzucasz tam linki od PWN - o przecinkach i dialogach, ewentualnie ortografia. W zupełności wystarczy.
A to jest sprytne.

37
heatwave pisze:Wpisałem "Zasady Wstawiania Przecinków" i wyskoczyło osiem stron tematów.
Przyznam, że szukanie zasad interpunkcji na forum jest dla mnie dziwnym działaniem. Do tego służy słownik ortograficzny, albo specjalistyczne strony - np. poradnia językowa (na stronach PWN).

39
Nic dziwnego. Nie chodzi się na stację benzynową, żeby zrobić zakupy żywności na najbliższe dwa tygodnie.
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

41
A ja daje ci przykład tego, że szukajki forumowe są niepraktyczne a google które indeksuje cały internet nie zawsze zapewnia łatwe rozwiązanie problemu.

Daj spokój shelion, wiesz jak jest.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprawy organizacyjne”