3
Witaj :)

Hmm... Czy nick Black Heart nie jest czasem wzięty od piosenki zespołu Sparzanza? ;)
Każdego ranka, każdej nocy
Dla męki ktoś na świat przychodzi.
Jedni się rodzą dla radości,
Inni dla nocy i ciemności.

Wieczność kocha dzieła czasu.

– William Blake

4
W zasadzie nie wiem nic o wymienionym zespole a co do tożsamości black heart to istotny wpływ na jej kształtowanie ma z pewnością utwór: Black heart. :)

Jest cała masa złożoności z typem utożsamiania się danej osoby do wzorca. Niektórzy utożsamiają się ze zwierzętami. Znam gościa który ma wytatuowany wizerunek swojego psa - haha. Znam całą masę ludzi z motylami, skorpionami, itp.

Każdy z jakiegoś korzysta w mniejszym lub większym stopniu. Człowiek uczy się przez poznanie i naśladowanie. W dzieciństwie lubiłem utożsamiać się z bohaterami książek - bohaterowie gier jakoś do mnie nie docierali (choć grałem w jedną taką grę z niesamowitą fabułą). Kiedy zdałem sobie sprawę, że moja tożsamość jest kształtowana przez moich idoli zacząłem szukać czegoś własnego. Powoli odciąłem się ideologicznie z utożsamianiem z jakimkolwiek autorytetem - w moim mniemaniu - i nie ważne czy był to piłkarz, pisarz, bohater książki, biznesmen. Stopniowo zamiast tworzenia własnej świadomości odkryłem w sobie niesamowite możliwości adaptacji i tak w drodze ewolucji poznałem czym jest słowo inteligencja. To właśnie ona kształtowana przez nasz kod genetyczny w wyniku poznawania, uczenia, naśladowania, pozwala nam adaptować się do różnych warunków. Człowiek inteligentny potrafi nauczyć się każdej rzeczy - czy to nie jest zdolność adaptacji?
Także jeśli istniałby token ludzkiej świadomości i przynależności, dla mnie z pewnością było by to określenie czarne serce.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tu się przedstawiamy ...”