16

Latest post of the previous page:

To mam już lekturę na rok albo i dłużej. Połowę znam, ale może warto zajrzeć raz jeszcze?

A może gender?
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf

17
Ostatnio czytałam "Nemezis" Agathy Christie i tam również pojawił się motyw sióstr. Bohaterka- panna Marple przyrównała je do wiedźm z "Makbeta". Ciekawa lektura- polecam. Ogólnie z tego co pamiętam w kilku jej powieściach występują siostry. Musiałabym przejrzeć w tym co mam, ale "Nemezis" kojarzy mi się najbardziej.

No i już wcześniej wspomniana Jane Austen. ;)

19
W mitologii babilońskiej - Inanna/Isztar i Ereszkigal. Przeczytaj mit o tym, jak Isztar zstępuje do podziemnego królestwa Ereszkigal, a siostra ją upokarza i więzi.

W mitologii egipskiej ciekawa jest opozycja między siostrami Izydą (płodność, macierzyństwo, świt, małżonka Ozyrysa) i Neftis (bezpłodność, zmierzch, małżonka Seta).
Między kotem a komputerem - http://halas-agn.blogspot.com/

21
A może by tak "Kuchenne schody" Zoli? Chociaż tam możesz zauważyć sytuację sióstr połączonych wspólnym cierpieniem z powodu matki.
Geniusz to 25% wybitnych uzdolnień, 10% szczęścia i 65% twardej, nieustępliwej i pełnej zapału pracy

22
W tym co mam z Agathy Christie znalazłam siostry jeszcze w "Niemym świadku".

Jest jeszcze jedna powieść, gdzie pokazane są dwie siostry, które na dodatek żywią uczucie do tego samego mężczyzny- "Jeździec miedziany" Paulliny Simons. Tutaj, trzeba przyznać, relacje w trójkącie, w tym między samymi siostrami są... ciekawie zaprezentowane. ;)

23
Hera, Demeter, Hestia
A czy jest jakiś mit, w którym fakt, że te boginie są siostrami, odgrywa istotną rolę, tzn. relacje interpersonalne między nimi są osią tego mitu? Pytam, bo nie pamiętam.

Offtop: u Greków dużo bóstw było wzajemnie spokrewnionych ze sobą - np. Hades, Posejdon, Hera, Demeter, Hestia i Zeus są rodzeństwem, dziećmi Kronosa i Gai. Ale jako jedyny mit, gdzie wszyscy występują wspólnie, kojarzę ten o Kronosie, który połykał kolejno swoje nowo narodzone dzieci, aż przy Zeusie Gaja podsunęła mężowi kamień owinięty w pieluszki, a potem Zeus podał mu emetyk i Kronos zwymiotował całe swoje boskie potomstwo :)

Z innej beczki: to w sumie drobiazg, ale przypomniało mi się, że dwie siostry bliźniaczki występują w opowiadaniu o Sherlocku Holmesie, jednym z najsłynniejszych - "Nakrapiana przepaska". Helen i Julia Stoner. Tragiczna śmierć Julii 2 lata wcześniej ma zasadnicze znaczenie dla fabuły.

A w cyklu o Harrym Potterze - Lily i Petunia! Jedna ma dar magiczny, druga nie i po cichu jest zazdrosna! A po tym, jak Lily oddała życie za synka, fakt, że Harry jest siostrzeńcem Petunii, ma duże znaczenie magiczno-mistyczne (w dużym skrócie: mieszkając w domu Petunii jest bezpieczny przed złym czarodziejem, który chce go zabić).
Między kotem a komputerem - http://halas-agn.blogspot.com/

24
Brakuje mi wiedzy z dziedziny mitologii innych niż grecka. Pamiętam co nieco z egipskich bogów i bogiń, mało co z Ameryki Południowej, a szkoda. Na pewno mitologie pełne są walczących ze sobą sióstr.
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf

25
Ignite, sięgnałem do "Słownika mitologii greckiej i rzymskiej" P. Grimala (Ossolineum 1990).
Hestia miała być najstarsza, a Hera i Demeter - równolatkami.
Trudno znaleźć opowiadanie, w którym relacje między siostrami stanowiłyby główny wątek, gdyż z tej trójki tylko Hera jest bohaterką licznych podań. Demeter jest przede wszystkim kojarzona z mitem o porwaniu jej córki. O Hestii znalazłem jedynie informację, że odrzuciła zaloty Posejdona i Apolla, ponadto nic nie wiadomo, aby miała opuszczać Olimp (poza sytuacją, gdy Tyfon zaatakował tę górę, wówczas większość bogów uciekła do Egiptu. Schronili się na pustyni, przyjmując postaci zwierzęce).
"Właściwie było to jedno z tych miejsc, które istnieją wyłącznie po to, żeby ktoś mógł z nich pochodzić." - T. Pratchett

Double-Edged (S)words

26
Jeśli już mitologia to:

- Plejady

- Mojry (Parki)

- Gorgony

:)

G.
"Każdy jest sumą swoich blizn" Matthew Woodring Stover

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

27
Mojry już zawłaszczyłam, łączą w sobie wiele ciekawych wątków. Mam o nich opowiadanie.

28
W greckiej mitologii i literaturze motyw związków siostrzanych nie ma chyba większego znaczenia. Przypomniały mi się dwie córki Agamemnona i Klitemnestry - Ifigenia i Elektra. Kiedy ojciec złożył Ifigenię w ofierze bogom, na Elektrze nie zrobiło to większego wrażenia. W każdym razie, autorzy milczą na ten temat. Natomiast kiedy zginął Agamemnon, to właśnie ona była motorem późniejszej zemsty. Co prawda, tutaj w grę może wchodzić też róznica pomiędzy śmiercią ofiarną, czyli wzniosłą, oraz pospolitą, wskutek zdrady żony, a więc wymagającą ukarania winnych. Jakkolwiek się sprawy miały, to z faktu, że Ifigenia i Elektra były siostrami, nic szczególnego dla obu nie wynikało.
Ja to wszystko biorę z głowy. Czyli z niczego.

29
Wyczytałam, że córki Pana Iluzji, boga miłości i śmierci Kama Mara - Żądza, Miłość i Rozkosz kusiły Buddę. To są ciekawe siostrzyczki. ;)

31
Hesperydy (od Hesperos – zachód słońca, wieczór) były boginiami wieczoru i zmierzchu – znak, że zbliżamy się do końca wędrówki. Nazywały się: Ajgle (Lśniąca), Eryteia (Czerwona) Hesperaretusa (Aretuza Zachodu). Potrafiły ponoć cudownie śpiewać, ale przede wszystkim były strażniczkami boskich skarbów.
czym są owe jabłka Hesperyd, a właściwie należałoby mówić o jabłkach Hery. Hesperydy, oprócz tego, że były boginiami wieczoru, miały być również zapowiedzią nocy poślubnej. Hera to bogini małżeństwa, a jabłka w kulturze greckiej symbolizowały miłość. Ogród Hesperyd leżał na zachodzie, tam gdzie komnata godowa.

Herakles zdobywający jabłka - symbol szczęścia małżeńskiego;

Co się z nimi stało? Kiedy zobaczyły, że ktoś ukradła jabłka, zamieniły się w drzewa - wiąz, topolę i wierzbę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kreatorium”