16

Latest post of the previous page:

Wniosek: Nie cechy (jaka postać jest i kim jest), nie działanie (problem, przeszkody i cel) lecz "szczególność" bohatera jest najważniejsza. Można nic nie powiedzieć o bohaterze, a jedynie zasugerować jego "szczególność" (np. poprzez wpływ na działania innych postaci) i czytelnik za nim pójdzie. Przynajmniej Wy byście poszli.
eksperyment byłby bardziej miarodajny, gdybyś nie nazwała tekstu dziecko irmy - to naturalnie podwyższyło rangę noworodka w hierarchii bohaterów

poza tym, czy narodziny to nie jest po prostu incydent inicjujący- opisywany w poradnikach?
i czy ta szczególność, o której piszesz jest jakaś szczególna? idąc tym tropem szczególnością w Lalce była miłość Stacha do Beli, a nie jest to szczególność a oś fabularna

i co to ten trickster :)

17
Smoke! Ciocia Wiki i jesteś w domu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Trickster
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka

18
Miniaturkę czytało się gładko i przyjemnie. Bohaterowie mimo tak krótkiego tekstu zostali pokazani bardzo przekonująco. Zazdroszczę, bo ja potrzebuję kilku stron by pokazać charakter swoich postaci. Ogólnie mam wrażenie, że w tym świecie ludzie wierzą, że jaszczurka może przynieść pecha narodzonemu dziecku i jego matce, dlatego szaman nie chciał jej wpuścić do wioski. Taki lokalny zabobon, takie odnoszę wrażenie. Ogólnie tekst mi się podobał :)

19
Zanim przeczytam cudze mądrości (interpretacje), powiem coś od siebie. Skoro tekst nie kończy się na owym ogonie, nie należy pochopnie utożsamiać bohatera z jaszczurką (puentą). Wyrażenie "zgubić ogon" znaczy również "zgubić pościg", "zgubić śledzącego". Teraz zziajana postać zmęczona niepotrzebnym biegiem pójdzie okrężną drogą do wioski. Albo znów spróbuje pogrywać z szamanem w jakimś celu, ze względu na jakąś intrygę. Powiedziano przecież, że jej wiedza o spotkanym człowieku budzi pewne podejrzenia... :)

W świecie Thany - tak mi się wydaje - czarownik może zmienić człowieka w jaszczurkę, ale równie dobrze ma jakieś przywidzenia albo wydobywa z bliźniego zwierzę, "formę animagiczną" (lecę fandomem).

[ Dodano: Czw 26 Gru, 2013 ]
Teraz doczytałem... Nie, za samym bohaterem właściwym nie pójdę, ale za jaszczuro-człowiekiem skoczyłbym w ogień. Może uda mu się uzasadnić, dlaczego mam przejąć się narodzinami jakiejś I. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opowiadania i fragmenty powieści”