Latest post of the previous page:
Przepraszam za literówkę
Moderatorzy: Poetyfikatorzy, Weryfikatorzy, Moderatorzy, Zaufani przyjaciele
Latest post of the previous page:
Przepraszam za literówkęDolą grafomana jest, jak się ktoś wyraził, pusta forma bycia pisarzem - pusta, bo grafoman nie ma nic do powiedzenia, nie ma też swojego języka, w którym mógłby cokolwiek wyrazić, i nie jest to zresztą jego zmartwieniem. Chodzi mu tylko o to, by społecznie zaistnieć w roli pisarza. O to, by karmić swój narcyzm
To znaczy przeciwko czemu?Andrzej Pilipiuk pisze:stanowczo potępiam kicz w literaturze
Pojęcia te bywają niekiedy utożsamiane, podczas gdy pod paroma względami układają się wręcz w opozycję przeciwstawną. Andrzej Skrendo, analizując dzisiejszy rynek literacki, pisze o „grafomanii podniesionej”, wskazując na wiele współczesnych poczytnych, a jednak bardzo marnych powieści. A przecież nie pisze on - moim zdaniem - o grafomanii, tylko o kiczu. Jedno i drugie charakteryzuje się mizerią estetyczną, ale: grafomania dąży do utrwalenia sygnatury autorskiej - kicz jest często skrywany pod pseudonimem lub zgoła anonimowy; grafomania ma oświadczyć indywidualność - kicz jest rezultatem taśmowej (czasem dosłownie) produkcji; grafoman chętnie dołoży do publikacji swoich utworów - kicz jest wytwórczością obliczoną na zysk (w tym samym stopniu ogrodowy krasnal, co kilka strofek przeplatanych refrenem „O dziewczyno ma, gdzie jest miłość twa”). Grafomania jest naznaczona swoistym heroizmem, kicz jest ze swej natury oportunistyczny. Grafomania to bezkompromisowy gest narzucenia się publiczności - kicz jest elastyczną odpowiedzią na popyt; owszem, może go przez jakiś czas kreować, wzmacniać, ale zaniknie wraz z malejącym zapotrzebowaniem.
Literaci spłacający kredyt na dom...Rubia pisze:Kicz, kicz... kicz... - jak nazwać dostarczycieli literackiego kiczu?
To naprawdę żaden problem. Znaczy rozróżnienie czy to kicz czy świetny kawałek. Sprawdzasz nazwisko autora i już wiesz: jeśli napisał to ktoś utytułowany, mamy do czynienia z wielką literaturą, jeżeli autorem jest Maniek Trąbka z Prokocimia, to oczywisty kiczFilip pisze:Poniższy kawałek, w zależności od dnia i aktualnego nastroju, wydaje mi się kiczowaty lub znakomity.
ależ dotyczy! Mnie na pewno. Nie tylko jako piszącej, ale także jako czytelnika i ja z takiego założenia nie wychodzę.Filip pisze:Problemem w dyskusjach o grafomanii/kiczu (w zasadzie, to w każdej dyskusji) jest błędne założenie, że nas ten problem nie dotyczy.
iitam...Navajero pisze:o naprawdę żaden problem. Znaczy rozróżnienie czy to kicz czy świetny kawałek. Sprawdzasz nazwisko autora i już wiesz: jeśli napisał to ktoś utytułowany, mamy do czynienia z wielką literaturą, jeżeli autorem jest Maniek Trąbka z Prokocimia, to oczywisty kicz
Można bardziej radykalnie...Andrzej Pilipiuk pisze:... jakbyś kupił moją książkę zostało by ci 10 zł na piwo...