Begied21 vs Godhand

16

Latest post of the previous page:

Kategoria 1. Pomysł i rozwinięcie/kreatywność
Tekst I: 5
Uzasadnienie:
Pomysł jest, a wstęp (tło) - w pewnym stopniu – przypomina „451 stopni Fahrenheita” Raya Bradbury'ego, choć wydaje się nawet bardzie realistyczny i prawdopodobny. Motyw psa – przerywający zasadniczy tok narracji – bardzo ciekawy; wprowadza nastrój i urozmaicenie. Złoto – jako realna materia i symbol wartości materialnych pełni nieoczekiwaną, kontrastową rolę. Akcja rozwija się konsekwentnie do nieoczekiwanego, ale logicznego finału.
Tekst II: 3
Uzasadnienie:
Dla mnie pomysł wtórny. Było sporo zbliżonych opowieści. I męczy mnie powtarzająca się wielokrotnie kwestia: autor w prawie reporterskim stylu pragnie stworzyć ważenie rzeczywistości, opisać niby prawdziwe i to nader dramatyczne i bolesne wydarzenia – których nie przeżył, których nie był naocznym świadkiem, które zna z opisów n-tej ręki, czyli nie zna wcale. Jeśli się mylę – to bardzo przepraszam i cofam, co napisałem; ale jeśli nie – to IMHO, nie powinien tego opisywać.

Kategoria 2. Realizacja tematu
Uzasadnienie:
To jest dla mnie mało istotne kryterium. Jest takie czy inne nawiązanie – i w porządku (choć w pierwszym jest bardziej wyraziste).
Tekst II: 5
Uzasadnienie:
Jak wyżej.

Kategoria 3. Błędy
Tekst I: 3
Uzasadnienie:
Jest trochę. Przecinki zwłaszcza.
Tekst II: 4
Uzasadnienie:
Kilka się znajdzie.

Kategoria 4. Warsztat
Tekst I: 4
Uzasadnienie:
Mogło być lepiej. Narracja nieco łopatologiczna, nazbyt dosłowna, styl trochę szkolny.
Uzasadnienie:
Nie mam się do czego przyczepić.

Kategoria 5. Subiektywne wrażenia
Uzasadnienie:
Podoba się przekaz i wymowa utworu. Czyta się dobrze i zaciekawia.
Uzasadnienie:
Nie wszystko rozumiem. Trudne w odbiorze. Męczące uczucie (być może mylne) – że nie ma to związku z rzeczywistymi doświadczeniami autora. Oczywiście, to bardzo subiektywne podejście.

Ekstra punkt! dla: tekstu nr 1.
Za: Interesującą lekturę.

Suma.
Tekst I:
Podsumowanie: 23
Tekst II:
Podsumowanie: 20

Begied21 vs Godhand

17
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:

Uzasadnienie:
Uzasadnienie:

Kategoria 3. Błędy
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:

Kategoria 4. Warsztat
Uzasadnienie:
Uzasadnienie:

Uzasadnienie:
Tekst II: 2
Uzasadnienie:

Ekstra punkt! dla: I
Za: Mgłę

Suma.
Tekst I: 23
Podsumowanie: Dziwne takie to w sumie. Ale Mgła – bardzo mi się :)
Tekst II: 19
Podsumowanie: Ponura ponurość, brrr...
Dobra architektura nie ma narodowości.
s

Begied21 vs Godhand

18
Kategoria 3. Błędy
Kategoria 4. Warsztat
Tekst II: 2

Ekstra punkt! dla :
Za: brak

Suma.
Tekst I: 19
Tekst II: 18

Obaj autorzy mieli pomysł na opowiadanie. I konsekwentnie go realizowali.
Bardziej przemówił do mnie tekst pierwszy, bo choć słabszy warsztatowo i bardziej "brudny" - to jednak ma w sobie lekkość i ładny, choć dość prosty ale kolorowy obrazek. Przyjemnie mi się go czytało a pomysł na puentę - wywołał uśmiech na mojej twarzy.

Tekst drugi jest dla mnie problematyczny. Rozumiem zamysł autora. Tekst miał zagrać emocjami i mocnym obrazem. Tylko, miast wzbudzić refleksję - przyniósł zamazaną i zagmatwaną, męczącą opowieść. Zabrakło mi powietrza, zabrakło przestrzeni.
Doceniam pomysł oparty na faktach, doceniam sprawny opis - ale cała ta historia nie przypadła mi do gustu. Jest za gęsta, zbyt szara, chyba przekombinowana.
Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018

Begied21 vs Godhand

19
Uzasadnienie: Wyjście poza zwykłe pojmowanie tematu. Otrzymałem coś więcej, niż zwykłą destylarnię, jednak potencjał tego pomysłu jest zbyt duży i nie mieści się w tak małej formie.
Uzasadnienie: Destylarnia jest zwykłą destylarnią, nie zaskakuje mnie, nie dzieje się nic niezwykłego w związku z nią, co wskazywałoby na większą autorską kreację, większą od przeciętnej.

Uzasadnienie: Destylarnia jest bardziej obecna, bardziej wyrazista jej rola, bardziej pierwszoplanowa, w dodatku ma ważne znaczenie i zaskakuje.
Uzasadnienie: Mam wrażenie, że destylarnia jest zaledwie tłem do wydarzeń w tekście.

Kategoria 3. Błędy
Uzasadnienie: Trochę więcej.
Uzasadnienie: Trochę mniej.

P.S. Szkoda, że część prawidłowych myślników w obu tekstach jest tylko wynikiem automatycznego formatowania edytorów, w których były pisane. Ech, a mogło być ładniej wizualnie, ech. :/

Kategoria 4. Warsztat
Uzasadnienie: Trochę gorzej. Rada: więcej pisać.
Uzasadnienie: Jest lepiej, ale ze względu na niewłaściwe pozszywanie niektórych elementów tkaniny tekstu - notę obniżam.

Uzasadnienie: Tekst prawie od razu mnie zachwycił, a Legenda zaczarowała, wykonanie jednak jest niezgrabne i wymaga większego zaangażowania się Autora w pisanie. Pomysł uważam za bardzo ciekawy, ale nie w pełni został wykorzystany jego potencjał.
Proponuję zastanowić się nad przejściem z pomysłem do większego formatu. Uważam, że warto.

Uzasadnienie: Jak dla mnie tekst sprawia wrażenie niedopracowanego. Może nie było czasu, może nie odleżał, nie wiem.

Ekstra punkt! dla: Tekst 1
Za: głównie za realizację tematu, pomimo niezgrabności w wykonaniu
oraz za: Legendę
oraz za:
Faraon pisze: - To znaczy? – Streszecki po raz pierwszy podniósł głowę. W okularach z dziwnego stopu, z okrągłymi, zupełnie niemodnymi oprawkami wyglądałby jak przestraszone dziecko, gdyby nie jego oczy. Nieprzeciętnie zielone, przyciągające niezwykłym, intensywnym kolorem. Zupełnie jak dwa małe kawałeczki wiosny.

(...)

Mgła weszła delikatnie do pogorzeliska. Ostrożnie badała łapami stabilność gruntu i temperaturę popiołu. Stąpając rozważnie podeszła do dymiącego ciała i odsunąwszy nosem nadtopione okulary z dziwnego stopu, wyszarpała z ciała zastygłą kroplę złota.

(...)
oraz: ogólnie za zakończenie - chociaż uważam, że jest potraktowane trochę na skróty.

Suma.
Tekst I: 22
Podsumowanie: Lepsze wykorzystanie tematu. Warsztatowo jest gorzej, ale tekst zachwycił mnie pomysłem, o tak -> <3 . Jeszcze raz ode mnie: pomysł wart Wielkiej Formy.
Tekst II: 17
Podsumowanie: Przeciętne wykorzystanie tematu. Warsztatowo lepiej, ale sporo niedociągnięć, przez co w niektórych miejscach tekst się pruje.

Begied21 vs Godhand

20
Ocenianie zakończone!

Wyniki:
Tekst 1: 325pkt Średnia: 21,66
Tekst 2: 304pkt Średnia: 20,26

Wygrywa: GODHAND!!!

Ogromne gratulacje dla obu uczestników!
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Nowa bitwa!”